Mentaal boekhouden...

maart 22, 2015

In principe zouden we elke euro hetzelfde moeten behandelen als we gaan besparen, onafhankelijk van de omstandigheden. Toch blijkt dat we dit lang niet allemaal doen. Denk maar na. Een rekenmachine bij winkel 1 kost 15 euro. Bij de winkel 5 minuten verder op is hij in de aanbieding voor 10 euro. Zou jij erheen gaan? Het is immers een flinke besparing. Maar wat als het om een paar schoenen gaat? Bij winkel 1 kost hij 125 euro. Bij de winkel 5 minuten verder 120 euro. Is het dan nog de moeite om naar de andere winkel te gaan?

Het blijkt dat mensen kijken naar het percentage korting dat ze krijgen. Dit komt doordat je mentale boekhouder niet naar de absolute besparing kijkt (in beide gevallen € 5), maar naar de relatieve besparing. Bij de rekenmachine betekent de afprijzing tot € 10 een flinke korting van 33%. Een goede deal dus. Bij de schoenen betekent € 5 korting op € 125 een besparing van slechts 4% .Het verraderlijke is dat de focus te veel komt te liggen op de relatieve kosten dan wel besparingen en dat het grotere plaatje op de achtergrond raakt. Vooral bij grote aankopen kunnen mensen makkelijk uit het oog verliezen dat het absoluut gezien om grote bedragen gaat.


Net als een boekhouder openen en sluiten we kostenposten, schrijven we aankopen af en maken we de balans op. Dit heet mentaal boekhouden. Het is helemaal niet gek dat we dit doen: het is een vorm van zelfcontrole, een manier om je uitgaven in de hand te houden. Helaas is onze mentale boekhouder ook maar een mens, waardoor we niet altijd even goede beslissingen nemen.

Om ervoor te zorgen dat de mentale boekhouder in jou de juiste keuzes maakt, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten bij het uitgeven van geld:

 • Beschouw al je geld als geld waar je voor hebt gewerkt
  Dus ook het geld dat je hebt gewonnen, geërfd, uitgespaard of van de belasting hebt teruggekregen. Bedenk hoe lang je zou moeten werken om datzelfde geld (netto) te verdienen.
 • Reken kleine bedragen door naar jaarbasis
  Marketeers spelen vaak slim in op de menselijke zwakte voor kleine bedragen. Let maar eens op aanbiedingen van een jaarabonnement voor ‘slechts’ € 3,50 per week. Of reclames om een goed doel te steunen voor maar € 0,50 per dag. Want wat is nou € 0,50 per dag? Even doorrekenen en je ziet dat het in beide gevallen om € 182,50 per jaar gaat. Koop je iedere werkdag lunch voor € 3? Dat is € 60 per maand, dus houd hier rekening mee in je maandbudget.
 • Maak een lijstje van zaken waar je onnodig geld aan uitgeeft
  Doe die uitgaven een maand niet. Kijk na die maand wat het met je doet. Heb je meer geld over? Heb je het gemist?
 • Zet uitgespaard geld meteen opzij
  Stel, je wilt zuiniger leven en kijkt kritisch naar je uitgavenpatroon. Je hebt een lagere maandpremie voor je autoverzekering geregeld, onnodige abonnementen opgezegd en een goede deal voor een nieuwe wasmachine geregeld. Maar dan ben je er nog niet. Want geld uitsparen is niet hetzelfde als geld sparen. Pas als je dat geld daadwerkelijk wegzet ben je aan het sparen. Anders gaat het net zo makkelijk op aan andere zaken. Dus als je €100 bespaart op een nieuwe wasmachine moet je dat bedrag eigenlijk meteen naar je spaar- of beleggingsrekening overmaken.
 • Span je mentale boekhouder voor je karretje
  Zodra je salaris wordt gestort, zet je wat overblijft na aftrek van de vaste lasten (en wat ‘zakgeld’) op een spaarrekening. De meeste mensen doen dit andersom en sparen wat overblijft aan het eind van de maand (vaak weinig tot niets). Nu dwing je jezelf zuiniger te leven. Je zult minder snel je spaargeld aanbreken voor een nieuw paar schoenen terwijl je anders zonder na te denken je pinpas had getrokken. Zo kun je je mentale boekhouder in je voordeel laten werken.
* informatie verkregen uit: Psycholo-geld.  

Hoe werkt jouw mentale boekhouding? Ben jij je voldoende bewust van jouw uitgavenpatroon? 

You Might Also Like

2 reacties

 1. Mijn mentale boekhouding klopt als een bus; ik weet waar ons geld heen gaat. Verder kopen we niet zoveel bijzonders, het meeste komt bij de kringloop vandaan. Toevallig hebben we gisteren een tostimaker gekocht, de oude was echt versleten en stuk, en mijn man en ik zijn bij een aantal winkels gaan kijken. We kochten uiteindelijk de goedkoopste :-). Dus zo gaan wij wel te werk. Volgens mij kijken wij meer naar het absolute bedrag dan naar het percentage, ook bij grote uitgaven. Dus dat doen we redelijk goed, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hai, Leuke post! Mentale boekhouding vereist evenals het fysieke cijferen: tijd. Wanneer je door hebt dat het uittrekken van tijd om je inkopen/menu te plannen en te berekenen wat de beste koop is, dan ben je echt een stap voor. Ik pin mijn boodschappen geld en dat is het voor de week. Heel visueel ingesteld zie ik het bedrag in het beursje slinken, je denkt wel twee keer na voor je tot koop overgaat. Bij die mentale boekhouding hoort ook een anti marketing pantser en het masseren van de rekenknobbel. Ik reken bedragen uit over een 5 jaar periode. Dat geeft soms wel een mooi schrikeffect!

  BeantwoordenVerwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten