, ,

Hypotheekkosten hoger na je pensioen

februari 28, 2016

Een van de redenen om voor je pensioen je hypotheek volledig afgelost te hebben, zijn de stijgende netto hypotheeklasten als je jouw hypotheek nog niet afgelost hebt als je de pensioenleeftijd bereikt hebt.

Minder hypotheekrenteaftrek
De belastingtarieven zijn lager als je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Je betaalt minder belasting, maar kunt hierdoor vaak ook minder hypotheekrente aftrekken. Je netto hypotheeklasten kunnen hierdoor hoger zijn dan voor je pensioen. Je ziet dit bijvoorbeeld op de voorlopige aanslag die je krijgt van de Belastingdienst.

Minder lenen
Je bruto pensioeninkomen is waarschijnlijk flink lager dan je bruto inkomen voor je pensioen. Dit verschil is veel groter dan het verschil in netto inkomen. Als banken een hypotheek geven kijken ze naar je bruto inkomen. Hierdoor kun je na je pensioen vaak een stuk minder lenen dan daarvoor. Als je geen nieuwe hypotheek meer krijgt, of niet genoeg kunt lenen, heb je geen andere keuze dan je huis te verkopen. Ga daarom ruim voor de datum waarop je hypotheek eindigt in gesprek met je bank of met een financieel adviseur. 

Hypotheekrenteaftrek stopt na 30 jaar
Je kunt maximaal dertig jaar hypotheekrente aftrekken. Als deze periode is afgelopen worden je rentelasten in een keer een stuk hoger. Deze regel heeft 2001 als startdatum. Als je voor 2001 een huis hebt gekocht krijg je nog tot 2031 hypotheekrenteaftrek. 

Een eigen huis zonder hypotheek is natuurlijk geen op zichzelf staand pensioen. Wel zorgt het dus voor veel lagere maandlasten. Iets wat voor ons een groot streven is. Je wilt immers niet tijdens je pensioen te maken gaan krijgen met hogere maandlasten.


Verwacht jij een afgeloste hypotheek op het moment dat jij met pensioen gaat?

You Might Also Like

12 reacties

 1. Ja gelukkig wel. Ik kocht mijn eerste huis toen ik 24 jaar was. Over 4 jaar - dan ben ik 45 - zal dit huis volledig afgelost zijn. Mocht ik ooit verhuizen dan zal het nieuwe huis even duur zijn of iets duurder maar dat betaal ik dan van spaargeld. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze hypotheek loopt nu af op ons 67e... Het streven is echter om er een aantal jaar af te snoepen , door middel van bijstorten in het spaardeel van de hypotheek. Het zou mooi zijn als we 5-10 jaar eerder van de hypotheek af zijn. Dat geeft ruimte om eerder met pensioen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja, nog 11 jaar tot pensioen en hopelijk over 6 jaar t huis afgelost

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt alleen betaalde hypotheekrente aftrekken voor zover dat meer is dan de huurwaardeforfait dat je moet bijtellen. Bij ons is al jaren het bedrag aan huurwaardeforfait hoger, dat komt ook door de lage rentestand. Dus al jaren geen aftrek!! Daar hoor ik jullie nooit over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt hoor. De meeste mensen zullen al na 25 jaar geen aftrek meer hebben door de forfait, sommige zelfs eerder door de lage rente zoals jij. Die zullen dus voor hun pensioen aanbreekt aan deze lasten gewend zijn.

   Maar een heleboel mensen die nog een aflossingsvrije lening hebben, lopen wel het risico wat in deze post benoemd word.

   Verwijderen
  2. maar op dat moment heb je ook geen bijtelling meer door dat forfait omdat je een heffingskorting krijgt ter grote van het forfait.
   De aftrek is nog altijd lager dan dat wat je aan rente betaald, dus je geeft organisatie x 1 euro en je krijgt van y 40 ct terug, betaal je nog steeds 60 cent, als ik geen rente hoef te betalen heb ik aan het eind van die exercitie nog 1 euro in mijn zak, toch mooi 40% meer. Aflossen moet je toch ergens doen, voor of na je pensioen dus die investering ben je zowiezo kwijt.

   Verwijderen
 5. Wij gaan ervoor om in 20 jaar klaar te zijn. Dus zullen ruimschoots voor de pensioenleeftijd klaar zijn. Maar zoals ik hierboven al zei, zullen we waarschijnlijk al veel eerder zonder aftrek zitten doordat we onder de forfait zullen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, nog 12 jaar werken, en nog 4 jaar hypotheek. Gelukkig. Als ik verhuis dan naar een woning van ongeveer dezelfde prijs. - M

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja zeker! De aflossingsvrije hypotheek hopen wij in 2019, of uiterlijk in 2020, in zijn geheel afgelost te hebben. Doen wij niets aan de bankspaarhypotheek, dan is over exact 20 jaar afgelost. Wij zijn dan 59 jaar. Maar het streven is om ook, na het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek, hiermee aan de slag te gaan. Wij hopen een heel stuk eerder klaar te zijn. Met de lagere maandlasten willen wij dan in de komende jaren minder gaan werken. Een betere balans zoeken tussen werk en privé.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij hebben sinds 2004 geen hypotheek meer. Het pensioen wordt over 8 jaar verwacht :-).
  Groet,
  InA

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, gelukkig is dat wel onze verwachting bij leven en welzijn. Over 14 jaar hypotheekvrij (2030) en manlief gaat in 2034 geloof ik met pensioen. Ik twee jaar eerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zonder extra aflossingen ben ik 56 als het huis is afgelost. We zullen alleen tussendoor nog wel een keer verkassen naar een groter en duurder huis waardoor deze vlieger helaas niet meer opgaat.

  BeantwoordenVerwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten