dinsdag 24 februari 2015

Aflossen; ons plan van aanpak!

Om ons doel te bereiken hebben we concrete doelen gesteld. Maar hoe gaan wij dit in de praktijk vormgeven?

Hypotheekrenteaftrek
Wij laten onze hypotheekrenteaftrek jaarlijks uitbetalen. Het bedrag wat wij van de belastingdienst ontvangen gaat direct door als aflossing in onze hypotheek. Jaarlijks ligt dit bedrag rond de 7000 euro. Naarmate wij meer aflossen, zal de hypotheekrenteaftrek uiteraard verminderen. Wij storten iedere maand een vast bedrag naar onze 'vastelastenrekening'. Onze vaste lasten zullen ook verminderen op het moment dat wij meer aflossen. Hubby en ik hebben afgesproken dat wij onze vaste lasten, mits mogelijk, altijd gelijk houden. Het geld dat wij dan teveel overmaken naar onze 'vastelastenrekening' gebruiken we weer voor een extra aflossing in onze hypotheek.

Besparen
Wij willen graag zo min mogelijk geld uitgeven aan onnodige dingen zonder hierbij te besparen op een fijn leven. Zo vinden wij het geen probleem om onze boodschappen te halen bij de l.idl. De kwaliteit van het eten vinden wij goed, waarom zouden we dan meer betalen bij een A-supermarkt? Door het lezen van de blog kan het beeld ontstaan dat wij alleen bezig zijn met het zo goedkoop mogelijk leven. Dat is niet zo. Wij reizen graag, gaan regelmatig uit eten of naar een concert. Wel kijken we of we met korting iets kunnen kopen. In ons huis hebben wij een minimalistisch interieur, zonder dat het ongezellig wordt. Wij houden niet van het onnodig kopen van spullen. Zonde van het geld én het milleu. Door bewust te leven sparen wij geld uit.

Sparen
Wij sparen  iedere maand een vast bedrag voor een extra aflossing. Wij sparen 200 euro per maand, oftewel 2400 euro op jaarbasis.

Extraatjes 
Alle extraatjes die we krijgen door verkoop van spullen, eindejaarsuitkering en bonussen van het werk gaan direct door als aflossing van de hypotheek. Ons vakantiegeld gebruiken we niet als aflossing. Dit gebruiken we volledig voor het financieren van onze vakanties.

Of het voldoende is om ons doel te halen? Geen idee, we gaan het in ieder geval proberen. Heb jij nog tips voor ons? Hoe zorg jij ervoor dat het aflossen van jouw hypotheek leuk blijft?


9 opmerkingen:

 1. Wij lossen geen hypotheek af, wij lossen onze schuld af. Maar ook dat moet leuk blijven als het even kan.
  En gelukkig kan dat momenteel bij ons. Tips heb ik verder niet, je hebt zelf al goed op de rij hoe en wat je wilt zo te lezen. Succes met aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je instelling goed is, het moet wel leuk blijven. Bewust leven en uitgeven staat daarbij denk ik centraal. Succes met het aflossen van jullie schulden,. Met deze instelling gaat dat vast lukken!

   Verwijderen
 2. Ben voor het eerst op je blog beland. Heel leuk om te lezen wat je ambities en doelen zijn. Veel dingen zijn heel herkenbaar voor mij.
  Het is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. En prullaria voor in huis vind ik ook zonde van het geld. De hypotheekrente aftrek jaarlijks uit laten betalen is echt een handige manier om snel af te lossen. Als je het geld niet heel hard nodig hebt werkt dat echt super. Ik ben er pas een paar maanden geleden mee begonnen. Voorheen altijd maandelijks uit laten betalen. Dit jaar krijg ik dus een klein bedrag, maar alle volgende jaren komt er een behoorlijk bedrag steeds per jaar. Dat wil ik net als jij volledig gebruiken voor de aflossing van de hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen, ik heb meteen even op je blog gespiekt. Wat knap dat jullie dit kunnen met een heel gezin erbij!

   Verwijderen
 3. Je hypotheekrenteaftrek kun je ook gebruiken voor extra aflossingen als je het per maand laat uitbetalen hoor ! Je moet dan alleen wel de discipline hebben om het direct door te sluizen naar een spaarrekening die voor extra aflossingen is bedoeld. Vang je er ook nog een (weliswaar hele kleine) rente over, dat is dan weer winst. De belastingdienst geeft je geen rente voor het bewaren van je geld. Het is maar een idee, maar zo doe ik het dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjorie,

   Bedankt voor de tip. Ik zal aan het eind van de maand met hubby overleggen of dit voor ons ook handig is. We hebben er nooit zo bij stil gestaan.

   Verwijderen
 4. Ook hier iemand die voor het eerst komt lezen. Ik vind het leuk om bij iedereen verschillende doelen tegen te komen en ieder mens gaat op zijn eigen manier met consuminderen en besparen om. Ik hou juist wel van prullaria maar dan met een persoonlijk verhaal zoals reissouvenirs.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Harstikke strak plan, zoals je het voor ogen hebt. Het gaat dus om systematisch spaargeld, wat er extra van de de vastenlastenrekening afkomt, en de belastingteruggave.

  Wij zijn qua hypotheek al begonnen met 10% aan te betalen, en de KK hebben we zelf gefinancierd. Hierdoor zijn we al een stuk op de hypotheek vooruit.

  Mijn man en ik hebben sowieso de belastingteruggave apart gezet voor een extra aflossing. We zijn net in ons koophuis ingetrokken, dus voorlopig staat het spaargeld nog op de rekening voor de verbouwing van de keuken en andere grote dingen die in het huis gedaan moeten worden. Het vakantiegeld gaat daar voorlopig ook heen. Vakanties hebben we al gebudgetteerd binnen het normale maandbudget.

  Ik hoop in de toekomst ook over te kunnen gaan tot met extra spaargeld systematisch af te lossen. Maar daar gaan we pas cijfertjes op vastzetten als de keuken gedaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In mijn ogen spaar je maar erg weinig. Je maandelijkse inkomen is 5000 netto per maand en dan 200 euro per maand sparen? Mijn inkomen is 1650 per maand en ik spaar meer dan 200 euro per maand. Ik ben heel benieuwd naar je maandelijkse uitgavenlijstje. Of staat dat al ergens en heb ik het nog niet gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen