dinsdag 10 maart 2015

Eigen woning als investering?

Deze week kwam naar buiten dat de verwachting is dat de waarde van woningen in de komende jaren minimaal zal stijgen.

De economische tak van een grote bank doet straffe uitspraken over de woningmarkt in haar recente rapport. De stijging van de huizenprijzen is volgens de bank tot 2025 gering. Hierdoor is een eigen woning als investering minder interessant, zo is de conclusie. Een domper voor jou als je net op het punt staat je grootste investering ooit te doen. Is een woning kopen inderdaad minder aantrekkelijk, of is dat een iets te voorbarige conclusie?

Tussen 1947 en 2015 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse stijging van de huizenprijzen 4,86 procent. Hiermee was een eigen woning, die in 1947 nog gemiddeld € 9.200 kostte, een interessante investering. Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat die gemiddelde stijging in de komende tijd weinig realistisch is. De bank ziet het vrij somber in en voorspelt een stijging van slechts twee procent per jaar.

Waarom stijgen de woningprijzen minder hard?
In de jaren na de crisis is er bij zowel de overheid als banken meer aandacht voor risico. Het risico dat jij als huizenkoper boven je stand leeft. Hierdoor kun je minder lenen ten opzichte van je inkomen en worden de regels strenger. Ook is het kopen van een woning minder aantrekkelijk geworden omdat de hypotheekrenteaftrek versoberd is.

Vergrijzing en verstedelijking
Het verschil in prijzen tussen grote steden en landelijke gebieden neemt verder toe, zo is de verwachting. Dit heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld het verschil in werkgelegenheid, waardoor ook het verschil in bestedingen groeit.

Daarnaast neemt de vergrijzing buiten de stad een grotere vlucht. De oudere groep woningbezitters heeft vaak de woning gekocht tegen een relatief lage prijs. Bovendien is vaak al een groot deel van die hypotheek afgelost. Bij verkoop van deze woningen, door de bewoner zelf of nabestaanden, zijn de verkopers hierdoor eerder bereid om te verkopen tegen een aantrekkelijke prijs.

Geen wiskundige meetlat voor huizenprijzen
Voor het voorspellen van het toekomstig verloop van de huizenprijzen bestaat geen wiskundige meetlat. Er zijn veel factoren die invloed hebben. Bijvoorbeeld het aantal nieuwbouwwoningen dat er per jaar bijkomt, de kosten bij het huren van een woning en de vraag of gezinnen er financieel op vooruit of juist achteruit gaan.

Vergeet daarnaast de hypotheekrente niet. Deze staat nu uitzonderlijk laag en is een reden om juist wel te kopen. In de komende jaren wordt hier geen verandering in verwacht maar op de lange termijn zal dit voordeel ongetwijfeld afnemen.

Verstandige investering?
De vraag of de sterke groei nog terugkomt in de komende tien jaar, is niet hetzelfde als de vraag of het kopen van een woning verstandig is. We kunnen in ieder geval stellen dat de gemiddelde stijging van 4,86 procent de komende tien jaar onwaarschijnlijk lijkt. Daar staat tegenover dat banken en economische instanties vaak de neiging hebben om de woningprijzen puur zakelijk te bekijken. Het stijgende vertrouwen onder kopers en het effect daarvan wordt bijvoorbeeld nauwelijks meegenomen in het plaatje.

Terugkomend op de investeringsvraag, daarbij is van belang wat het alternatief is.  Een woning huren heeft voordelen, maar een goede investering is het in ieder geval niet. Vooral in de afgelopen twee jaar maakte verhuurderscorporaties maximaal gebruik van de mogelijkheid om de huren te verhogen. De huren stegen in 2013 met 4,7 procent, vorig jaar bedroeg de stijging 4,4 procent.

Voor ons is ons huisje gewoon een thuis, wat met een beetje mazzel later een investering is voor onze oude dag. In ieder geval is het een plek waar wij fijn willen wonen, zonder al te hoge woonlasten. Daarom stond kopen bij ons boven huren. 

Hoe kijk jij aan tegen de waarde van jouw huis? Is het een investering voor jouw oude dag?

3 opmerkingen:

 1. Wij hebben afgelopen jaar het huis dat we al 10 jaar huurden kunnen kopen. Al die jaren hebben we voor een schappelijke prijs kunnen huren maar door de inkomensafhankelijke huursverhoging zagen we het opeens wel heel hard gaan. Op dit moment betalen we netto aan hypotheek wat we anders aan huur zouden betalen, vanaf volgend jaar wordt het dus steeds iets gunstiger(extra aflossingen die we doen niet eens meegerekend). Of het een goede investering is moet de toekomst uitwijzen, maar het is in ieder geval wel een manier om onze maandlasten enigszins in de hand te houden. Cato

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, wij hebben een huis gekozen waarin we willen wonen. En dat doen we nu al bijna 10 jaar. Natuurlijk is het ontzettend jammer dat we hem nog net in de goede tijd hebben gekocht en dat 'ie nu alleen maar minder waard is. Maar dat is op papier. De waarde als fijne plek om samen te leven, daar kan geen WOZ-waarde iets aan veranderen. Die is hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Terugkomend op de investeringsvraag, daarbij is van belang wat het alternatief is. Een woning huren heeft voordelen, maar een goede investering is het in ieder geval niet."

  Dat blijft de essentie inderdaad. Toch vind ik zelf dat optie huren of kopen tegenwoordig niet zo voor de hand liggend meer is, met oog op toekomstige ontwikkelingen.

  BeantwoordenVerwijderen