woensdag 25 maart 2015

Payday!

De 25e van iedere maand is altijd payday! Op deze dag wordt mijn salaris op mijn bankrekening gestort. Mijn salaris is in principe iedere maand gelijk, behalve in mei (vakantiegeld) oktober (dag van de leraar-bonus) en december (eindejaarsuitkering). Ik vergeet vaak dat de 25e de dag is waarop het geld gestort wordt. Ik kijk er namelijk pas de 30e of 31e van iedere maand weer naar. Dan gaan vriend en ik een avond zitten voor de financiën.

Sparen
Op mijn rekening heb ik het zo ingesteld dat de 26e van iedere maand er 300 euro overgeboekt wordt naar mijn eigen spaarrekening. Hierdoor voelt het sparen als een vaste last en groeit mijn vermogen vanzelf. Zou ik het niet op die manier doen, zou ik ongemerkt meer geld uitgeven. Al eerder heb ik geschreven over de gescheiden financiën van mijn vriend en mij. De spaarrekening waar ik op spaar is ook echt mijn geld. Het is ook mijn keuze om hier mee te doen wat ik wil. Mijn richtlijn is om er 10.000 euro op te hebben staan. Voor onverwachte uitgaven, maar ook als ik mocht komen te overlijden, kan dit bedrag hiervoor aangesproken worden.


Investeren
Gezien het lage rendement op mijn spaarrekening (0,9%) heb ik een deel van mijn spaargeld in crowdfunding gestoken. Het grappige is dat vriendlief het veel te risicovol vindt en nooit deze keuze zou maken. Het geld wat ik er ingestoken heb, zou ik kunnen missen. Dat is voor mij een reden om deze investering te durven maken. Vriend heeft overigens een veel hogere buffer, maar laat het liever 'veilig' op zijn spaarrekening staan. Daarnaast hebben wij nog een gezamenlijke spaarrekening, die wij gebruiken bij het aanschaffen van nieuwe producten, investeren in de woning etc.

Hoe ga jij om met jouw salaris? Reserveer jij een vast bedrag per maand om te sparen?


3 opmerkingen:

 1. Nee en ja. Wij geven onszelf €275 zakgeld per maand. Ik schrijf een deel darvan meteen weg naar een spaarrekening. Van de lopende rekening verdwijnt het te gemakkelijk. Op mijn spaarrekening staat het niet voor een bepaald project o.i.d. Ik betaal daar uitjes/reisjes van en rekeningen van online kledingaankopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een gezamenlijke rekening en man is kostwinner. Hier zetten we automatisch ruim 950,-- per maand opzij. Dit is voor de buffer en voor reserveringsuitgaven. Zoals zorgkosten, onderhoud van de auto maar ook vakantie en sportabonnementen van de kinderen die 1x per kwartaal komen. Zo komen we nooit voor verrassingen te staan en groeien de rekeningen gestaag door.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds begin van het jaar gaat het bij mij zo:

  Alles boven bedrag x gaat direct naar aflossing hypotheek. Dat heeft er vnl mee te maken dat mijn pensioenopbouw verminderd is en daardoor netto salaris gestegen. Ik zie op dit moment aflossen als beste vervanging voor die inleg.

  De rest gaat ruwweg in twee gelijke delen; uitgeven en sparen.

  Mijn buffer richtlijn is ook 10.000. Vroeger was die flink hoger, maar ook door de lage rente en het gevoel dat die ook niet zo hoog hoeft te zijn heb ik die de laaste 2 jaar ook in bakstenen (hypotheekaflossing gestopt).

  In april komt de bonus. Ik zit nog te denken wat ik doe. Ik zit te dubben tussen half in aflossen en half in sparen of helemaal in aflossen. In het laatste geval kan ik ook later een maand niet aflossen.

  Crowdfunding vind ik sympathiek, maar op dit moment levert hypotheek aflossen en vergelijkbaar rendement op zonder enig risico. Door wet Hillen en afbouw hypotheekrenteaftrek wordt dat netto alleen maar meer.

  BeantwoordenVerwijderen