donderdag 16 april 2015

Studieschuld & hypotheek

Ik ben in de gelukkig positie dat ik geen studieschuld heb, evenals vriend. Wij hebben allebei  de mogelijkheid van onze ouders gekregen om te kunnen studeren. Tijdens onze studie woonden wij beide thuis en hebben onze ouders onze studies bekostigd. Alle overige uitgaven waren uiteraard voor eigen rekening en door in de horeca bij te werken verdiende ik genoeg om rond te komen. Nu ik terug kijk op mijn studententijd besef ik pas wat een geluk het was om zonder schulden uit huis te kunnen gaan. Destijds was het overigens heel normaal om te lenen; iedereen ging er vanuit dat de schuld uiteindelijk wel kwijtgescholden zou worden. Daarnaast zou er nauwelijks rente over gerekend worden. Ondertussen komt iedereen hier wel van terug; DUO wil namelijk het geld wél graag terug zien en ondanks de draagkrachtregeling, drukt het aflossen wel degelijk op ieders maandlasten.

Tegenwoordig is het zo dat als je een HBO of WO opleiding volgt, je geen mogelijkheid meer hebt tot het verkrijgen van een basisbeurs. Alles is een lening, of je de studie nou wel of niet succesvol afrond. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een studieschuld op het moment dat je een hypotheek af wilt sluiten. Het rentepercentage over de studieschuld maakt niet uit voor de hypotheekaanvraag. Er wordt gekeken naar het bedrag dat er in totaal geleend is. Sinds april 2013 hanteren de banken een standaard weegfactor van 0,75% over de oorspronkelijke studieschuld. Dat betekent dat ze er voor de berekening van een hypotheek van uitgaan dat je elke maand 0,75% van je oorspronkelijke studieschuld terug betaalt aan DUO. Omdat de bank verwacht dat je deze maandelijkse kosten dus niet meer aan wonen kunt uitgeven, krijg je dit bedrag minder aan hypotheek.

Het hebben van een studieschuld is dus helemaal niet aantrekkelijk. Mochten wij in de toekomst kinderen krijgen, dan hopen wij dat wij ze de mogelijkheid kunnen bieden om de opleiding voor ze te betalen.

Heb jij een studieschuld? Spaar jij voor de studie van de kinderen?


11 opmerkingen:

 1. Wij hadden een studieschuld maar afgelost voor er kinderen en een hypotheek kwam. Onder het motto: geen nieuwe schulden aangaan voor je de oude hebt afgelost. En er wordt inderdaad flink gespaard voor de eventuele studie van de kinderen want je weet nooit zeker of dat gaat gebeuren natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben zelf geen studieschuld gehad beiden niet gestudeerd, dochterlief zit nu in havo 4 en hoopt als ze
  volgend jaar examen gedaan heeft een hbo studie te doen, zag idd dat je dan niets meer krijgt, hoop dat wij het zelf kunnen bekostigen zodat ze geen studieschuld overhoud maar heb geen idee wat dat kost? denk wel dat ze thuis zou kunnen/willen blijven wonen dat scheelt al een hoop. Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn een levensfase verder dan jullie: studerende kinderen. Vanuit die ervaring kan ik je alleen maar aanmoedigen om vooraf te sparen voor hun studie, want het gaat best om bedragen elke maand. € 230 per kind is nu sowieso je ouderbijdrage als je enig inkomen hebt. Wij leggen hier nog ruim € 300 bij per kind, om hun studieschulden in te dammen / te voorkomen.
  Tip 1: Op tijd beginnen met sparen. Ze zijn zómaar 17!
  Tip 2: Zet het tegoed nu nog niet op naam van je kind! Dan hou je zelf de regie, mocht je kind wat anders in het leven blijken te staan dan jij.
  Wij stapelen net als Dorien ook geen schulden. Eerst allebei onze studieschuld afgelost (tweemaal volledige beurs). Dat kon binnen vijf jaar, doordat we nog even doorleefden als student, terwijl we beiden fulltime werkten.
  Daarna de hypotheek, waarop we bewust en kalm aflossen.
  Een paar vragen die je volgens mij wel af en toe aan jezelf moet stellen over de studiekosten van je kind:
  - Help je je kind wel het beste met € 0 studieschuld? Of leren ze van het zelf aangaan van die kosten, als investering in hun toekomst? Bewust studeren bijv.?
  - Hoe erg is het om een studieschuld af te betalen? Als je eenmaal werk hebt en eenvoudig leeft, zijn het ook weer geen levenslange trajecten om er van af te komen als je er persé van af wilt.
  - Stel je voorwaarden aan je kind als de studie eenmaal begint? Prestatieverplichtingen? Inspanningsverplichtingen? Een maximale duur van de ouderlijke stortingen? Stoppen van de extra toelage als je zelf werkloos wordt oid? Of niets van dat alles?
  - Geef je alle kinderen een even groot bedrag? Wij hebben kinderen in het oude regime (nog wel € 279 gratis beurs per maand) en kinderen in het nieuwe regime (alles lenen).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben onze 3 kinderen laten studeren, wat was ik blij dat ik net een baan had! Wat komen er nog veel kosten om de hoek kijken. Ze hebben alle 3 een vakantiebaan gehad en hebben geen studieschuld opgebouwd.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier woont 1 dochter thuis en krijgt dan geen basisbeurs meer, maar nog wel een tegemoetkoming i.v.m te weinig inkomen van zowel vader als moeder. Daarnaast werkt ze en heeft tot nu toe de studie zelf kunnen betalen, omdat ze thuis woont. Veel studenten willen ook teveel. Gaan uit huis, omdat het zo leuk is en willen feesten/nieuwste telefoon plus abonnement etc. etc. Oudste was al uit huis toen ze toch besloot weer te gaan studeren. Zij heeft een zo klein mogelijke lening en redt het redelijk, met veel werken. Je kan nou eenmaal niet alles. Wij helpen af en toe, maar niet structureel. Hebben wel ieder jaar een deel van de studiekosten betaald (WO en HBO) Oudste moet nog een jaar, jongste nog 2 jaar Master. Ik denk dat het van groot belang is ze te wijzen op de consequenties van hun keuzes, want er zijn best keuzes te maken, maar je moet niet ALLES willen, als je niet op de blaren wenst te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij sparen 50 euro per maand voor de studie en daarnaast wordt de kinderbijslag opzij gelegd. We sparen vanaf het moment dat onze zoon is geboren. Als hij wil studeren kunnen we hem in ieder geval ondersteunen. We gaan niet alles betalen, wij vinden het goed als hij zelf ook een bijdrage levert.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niet meer, ik baalde enorm van mijn enorme studieschuld. Maar heb deze relatief snel kunnen afbetalen. Daar heb ik geen minuut spijt van gehad, ongeacht de nu lage rentes. Het voelde voor mij niet goed om een studieschuld te hebben en dan daarnaast door de economische crisis ook nooit in het vakgebied te kunnen werken waar ik voor gestudeerd heb. Daarentegen kom ik niet uit een rijke familie en door deze studie heb ik uiteindelijk wel een goede baan gekregen die ik anders nooit gekregen had.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe werkt het dan met de hypotheek-aanvraag? Mag je 0,75% x je studieschuld minder lenen? Als dat zo is, is dat peanuts, want op een schuld van 10.000 euro zou dat 75 euro zijn. Zelfs indien het 12x dat bedrag zou zijn is de impact op je hypotheek nauwelijks aanwezig.

  Ik heb mijn studieschuld versnelt afbetaald. Was 13.000 euro en is in 5 jaar weggepoetst. Achteraf, vanwege de enorme lage rente misschien niet het beste wat ik had kunnen doen, maar aan de andere kant is het ook wel een fijn gevoel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rekenvoorbeeld:
   Als je in totaal € 15.000 geleend hebt dan berekent de bank dat je elke maand € 112,50 betaalt aan DUO (€ 112,50 = 0,75% van € 15.000). Stel dat je een inkomen hebt van € 33.000 en een oorspronkelijke studieschuld van € 15.000 dan kun je een hypotheek van € 154.330 krijgen. Zonder studieschuld kun je met een inkomen van € 33.000 een hypotheek van € 181.254 krijgen.

   Verwijderen
  2. Beetje een late reactie op dit onderwerp. Momenteel aan het orienteren op hypotheken, en zo bij dit topic uitgekomen Maar bij de hypotheker (bijvoorbeeld) kom je met een inkomen van 33000 uit op een hypotheek van maximaal 150.000 euro. Ik vroeg mij af of je kunt uitleggen hoe je op 181.000 uitkomt. Zijn de berekeningen online bij de hypotheker voorzichtiger dan hoe het in de praktijk uitkomt?

   Verwijderen
 9. Ik lees dit met veel interesse omdat mijn kinderen in de studeerfase zitten. Ik wil ook liever niet dat ze schulden hebben. Maar veel mensen zeggen tegen me dat ik niet zo moet emmeren, en dat het een investering is.

  Jouw verhaal bevestigt mijn gevoel dat een studieschuld niet prettig is!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen