Zo'n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
Dat is natuurlijk veel te veel. Samen kunnen we er voor zorgen dat onze afvalberg minder wordt en we beter gebruik maken van ons voedsel. Hierbij een paar tips om voedselverspilling te voorkomen.
BEWAARTIPS
- Vers brood en beleg kun je in het weekend invriezen voor later in de week.
- Verse kruiden kun je invriezen. Heel goed voor je restjes kruiden, zoals basilicum, koriander
en munt.
- Restjes saus, wijn, etc. kun je in je ijsblokjeshouder in de vriezer bewaren.
- Neem het avondeten dat je over hebt de volgende dag als lunch mee naar je werk.
- Snij alle groente die je koopt meteen klein en stop wat je niet gebruikt in de vriezer.
- Bewaar de plastic bakjes van bijvoorbeeld de Chinees om later eten in te kunnen beware
- Bewaar je producten op de goede plek en zet producten die koel bewaard moeten worden zo
snel mogelijk terug in de koelkast. Aardappelen bewaar je bijvoorbeeld op een donkere plek,
tomaten buiten de koelkast, maar vleeswaren wel in de koelkast op de onderste, koudste plank.
-
Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare
producten vooraan. Dan vergeet je ze niet.
-
Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken.
Je kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
KOOPTIPS
- Gebruik een boodschappenlijstje.
- Doe voor de versproducten vaker dan eenmaal per week boodschappen.
- Ga bij aanbiedingen van verse producten eerst na of je die ook werkelijk
binnen een dag of twee gaat consumeren.
- Koop alleen aanbiedingen van een product dat je anders ook zou hebben gekocht.
- Koop alleen een grote verpakking als je verwacht dat die inderdaad op gaat.
- Ga niet met een lege maag boodschappen doen.
WAT EN WAAROM?
- Ongeveer 9 kilo van het voedsel dat we verspillen, is bereid eten.
Ongeveer 5 kilo voedsel gaat onaangeroerd in de verpakking of in de schil
de prullenbak in.
- De meest verspilde producten zijn: zuivel (26%), brood, gebak, koek (18%),
groenten (11%), fruit (10%), sauzen en vetten (7%), aardappelen (7%),
vlees (7%), rijst en pasta (4%), gebak en koek (3%).
- We gooien veel weg omdat we vaak te veel inkopen, al dan niet aangespoord
door aanbiedingen, voordeelacties en grote verpakkingen van supermarkten.
Hier komt bij dat de prijs van voedsel tegenwoordig historisch laag is.
- Consumenten koken vaak te veel. Bijna 1/3 van het weggegooide voedsel
bestaat uit maaltijdresten. 14% van de Nederlanders maakt structureel te veel
pasta, rijst en aardappels klaar en de rest weg.
- 20% van de consumenten maakt nooit of zelden een boodschappenlijstje en
gooit daardoor 40% meer voedsel weg dan het gemiddelde huishouden!
- Er is veel verwarring over de THT datum (tenminste houdbaar tot). Veel mensen
zien dit als uiterste houdbaarheidsdatum. 48% gooit het voedsel direct weg,
in plaats van het eerst te bekijken, ruiken en proeven. Als deze verwarring niet
zou bestaan, kan de verspilling met 32% omlaag.
Wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen?
Ik vries bijna alle restjes (ook bijv stronkjes broccoli of bloemkool!) in en die gooi ik in de zelfgemaakte soep, die ik in vries in boterbakjes. Precies voldoende voor 2 kommen soep, of 1 maaltijd invriezen. Brood vries ik al jaren in en haal per dag er uit wat we nodig hebben. Geitenkaas en fetâh kan ook goed ingevroren worden, daar gebruik ik maar weinig per keer van. Ik durf te zeggen dat hier zo goed als niets word weg gegooid. Regelmatig eten we aardappels met schil, ook dat gaat dus niet de afvalbak in.
BeantwoordenVerwijderenJa doe ik ook allemaal al.
BeantwoordenVerwijderen