woensdag 13 mei 2015

Maak geldzaken bespreekbaar!

De financiën kunnen een lastig onderwerp zijn om te bespreken met je partner. Toch is het een goed idee om hier samen over te praten en afspraken over te maken. Afspraken over de financiën voorkomen immers ergernissen of problemen.


Meningsverschillen over geld

Niet alleen op het gebied van de liefde, ook op het gebied van financiën blijken extremen elkaar aan te trekken. Zuinige mensen wonen bijvoorbeeld samen met mensen die graag geld uitgeven. Of iemand die ver vooruit denkt en zijn toekomst financieel goed wil regelen is getrouwd met iemand die daar nog niet over na heeft gedacht. Misschien sta jij liever niet rood, maar vindt jouw partner dat geen probleem. Verschillen hoeven helemaal niet erg te zijn. Maar maak dan wel goede afspraken over jouw financiën en jouw administratie. Die verschillen zie je vaak terug in:

 • Gedrag: de een vindt dat de ander te veel of juist weinig geld uitgeeft.
 • Prioriteiten: waar moet het geld aan uitgegeven worden? Wat is belangrijk?
 • Macht: wie houdt zich bezig met de financiën?
 • Verdeling: wie brengt er hoeveel geld in?

Maak de financiën bespreekbaar! 

Het is in een relatie niet interessant wie het meeste geld binnen brengt. Samen de financiën doen en overzicht houden is wel interessant. Twee zien immers meer dan een. Het bespreken van de financiën hoort eigenlijk een onderdeel van je relatie te zijn. Ook al zijn de financiën niet je sterkste kant, weet in ieder geval wat er maandelijks binnen komt en weer uit gaat.

Om er voor te zorgen dat het budgetteren in jullie relatie goed gaat, zijn onderstaande punten heel fijn om te volgen.

Aandachtspunten:
 • zorg dat je beiden de inlogcode voor internetbankieren van de gezamenlijke bankrekening kent
 • zorg dat jij en jouw partner beiden bij de digitale administratie kunnen
 • maak een e-mailaccount voor de gezamenlijk administratie waartoe jullie beiden toegang hebben
 • betaal rekeningen zoveel mogelijk automatisch. Maak goede afspraken wie wat betaalt en wanneer. Zet de gemaakte afspraken op papier! 
 • Zit 1 keer per maand samen om tafel om de financiën door te nemen. Log in op internetbankieren en kijk wat de inkomsten en uitgaven zijn van afgelopen maand. 
Zo doen wij het!

Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. We hebben gezamenlijke rekeningen en ieder een persoonlijke rekening. Op deze persoonlijke rekening storten we iedere maand een bedrag waarmee we kunnen doen en laten wat we willen. Dat overleggen we ook niet met elkaar, zie het maar als een soort zakgeld. Dat vinden we beide heerlijk; het voorkomt voor ons ook een hoop discussies over uitgaven die de ander helemaal niet nuttig vindt.

Al onze overige financiën zijn gezamenlijk. Aan het eind van iedere maand zitten we een half uurtje om tafel om de financiën door te nemen. We kijken wat er op de rekeningen staat. Als er teveel geld uit is gegaan, trekken we de broekriem weer even aan en als we geld over hebben, kijken we of we de mogelijkheid hebben om extra te sparen of extra af te lossen op de hypotheek. Voor ons werkt het om op deze manier voldoende overzicht op de financiën te houden. Want overzicht = inzicht. En ook al ben je samen in een relatie, je bent altijd nog zelf verantwoordelijk om er mee bezig te gaan, dus ga in gesprek en zorg voor overzicht!

Lees ook: Zorg voor overzicht; gebruik een gratis digitaal huishoudboekje! 

Hoe is jullie taakverdeling? Zijn jullie beide op de hoogte van alle financiën?

3 opmerkingen:

 1. Hier zijn de taken meer verdeeld. Ik beheer alle financiën, ook de passen. Wij doen het met 1 loon (wat door mijn partner word binnen gebracht) en dat gaat goed, zolang ik de touwtjes in handen heb. Dit is zo gegroeid en werkt voor ons allebei het beste! Wel zorg ik dat partner af en toe mee kijkt en overleg ik natuurlijk over veranderingen en/of aflossen in/van hypotheek of investeringen. Partner blij, gezin welvarend genoeg om de dingen te doen die we willen doen en voor mij is het een hobby bijna.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe de financiëm altijd, maar ik hou Sander wel op de hoogte. Eigenlijk net als Anoniem hierboven dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als vrouwen wat minder impulsaankopen zouden doen, dan hoeven ze ook minder zorgen te maken om geld

  BeantwoordenVerwijderen