maandag 25 mei 2015

Rentemiddeling; rentevaste periode openbreken?

 De laatste tijd is het veel in het nieuws. De hypotheekrente is immers laag, waardoor het voor veel huizenbezitters interessant is om de rentevaste periode open te breken. Het enige nadeel hieraan is dat de bank een flinke boeterente rekent op het moment dat je het contract openbreekt.

 Boeterente

Wanneer je je hypotheek verzet naar een nieuwe rentevastperiode met een lagere rente, moet je een boete betalen in de vorm van een boete rente. Je verbreekt namelijk de hypotheekovereenkomst die je hebt gesloten met de bank. De hoogte van deze boeterente kan je kosteloos opvragen bij de hypotheekverstrekker. De boete is ongeveer het verschil tussen de oude en de huidige rente die geldt voor de periode dat de hypotheekrente nog vaststaat. Het kan oplopen tot duizenden euro's. Het is verstandig om dan af te wegen of die boete opweegt tegen het voordeel van de lage hypotheekrente de komende jaren.

Mogelijkheid tot rentemiddeling?

Aangezien de boeterente nog wel hoog op kan lopen, zullen de meeste mensen niet in staat zijn om deze boete te betalen. Sommige banken en hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling is het mogelijk om de betaling van de boete te verdelen over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt dus simpel gezegd in termijnen. Het voordeel hiervan is dat je niet direct de boete moet betalen, maar wel onmiddellijk profijt hebt van de lagere hypotheekrente.

De 10 grootste hypotheekverstrekkers
HypotheekverstrekkerMogelijkheid tot rentemiddeling
RabobankNee
INGJa
AegonNee
FloriusNee
Argenta spaarbankNee
Nationale NederlandenNee
ABN Amro BankNee
Syntrus Achmea HypothekenNee
SNS BankJa
ObvionJa bij de Obvion hypotheek

Extra kosten!

De rentevastperiode kan je natuurlijk uitzitten en hopen dat de rente dan nog steeds laag is. Dat is echter niet te garanderen. Dat moet je voor jezelf afwegen. Naast de boeterente komen er nog meer kosten kijken bij het omzetten van je hypotheek. Bij sommige geldschieters moet je voor het oversluiten naar een lagere rente administratie- of wijzigingskosten bestalen. Dat zijn: €225 bij ING, €150 bij ABN Amro en €250 bij Rabobank, Nationale Nederlanden en SNS bank. De overige bovengenoemde hypotheekverstrekkers rekenen geen kosten. Bij de omzetting heb je bijna bij alle banken geen advies nodig. Je hoeft alleen maar de boeterente op te vragen en de nieuwe rente te weten om uit te rekenen of het voor jou voordeel op kan leveren. Florius en SNS bank zijn de enige grote hypotheekverstrekkers waar advies verplicht is en de advieskosten moeten worden betaald. Enkel bij de SNS Bank vervallen dan de administratiekosten. Bij de rest van de banken kan je je omzetting zelf regelen zonder advies.

Aflossingsvrije en beleggingshypotheken

Bij aflossingsvrije en beleggingshypotheken is een tussentijdse renteaanpassing interessant. Bij spaarhypotheken is het voordeel meestal heel beperkt. De lage rente die je betaalt op de lening betekent ook een lagere rentevergoeding op het spaardeel. Sinds 1 januari 2013 kan je alleen nog annuïteiten- en lineaire hypotheken afsluiten. Aangezien deze hypotheken recent zijn afgesloten zal de rente op deze hypotheken laag zijn, waardoor omzetten niet heel aantrekkelijk zal zijn.


Opnieuw afsluiten?

Voor ons is het niet interessant om de hypotheekrente over te sluiten, omdat wij op dit moment veel aflossen. Voor onze spaarhypotheek is een hogere rente juist interessant, het spaarbedrag groeit hierdoor immers sneller. Daarnaast geeft de Rabobank weinig informatie vrij op haar website. Alleen de administratiekosten van 250 euro zijn hier te vinden. De Rabobank doet ook niet aan rentemiddeling, waardoor je het boetebedrag in een keer af moet betalen aan de bank.

Is het oversluiten van de hypotheek interessant voor jou? Is het bij jouw bank mogelijk om gebruik te maken van rentemiddeling?

4 opmerkingen:

 1. Mijn rente is laag, én ik ga binnen twee jaar aflossen dus oversluiten is voor mij niet interessant. Ik las naar aanleiding van je blog wat over boetrente en zag dat banken het soms verkeerd berekenen. Narekenen is ingewikkeld maar loont wel. Wellicht dat de site van Vereniging Eigen Huis kan helpen voor mensen die hierover nadenken: https://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/hypotheken/na-de-koop/oversluiten/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naast de boete die je betaald, gelijk als aan de rente die de bank misloopt, krijg je ook minder hypotheekaftrek. Dus oversluiten is dubbel pech in je portemonnee. Maar misschien als de rente weer sterk gaat stijgen wordt het voor mij of anderen aantrekkelijk om de hypotheek vast te zetten tegen een lagere rente. Voorlopig zie ik het voordeel nog niet. Ik moet over 3 jaar oversluiten.

  Groet, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je krijgt ook hypotheekrenteaftrek over de boeterente.

   Verwijderen
 3. Ik zag bij http://adviesnederland.nl/rentevaste-periode-openbreken/ dat er tegenwoordig mogelijkheden zijn bijgekomen. Bedankt trouwes voor dit blog want het heeft wel mijn zoektocht gestart. Ik ga mijn rente ook aanpassen vroegtijdig erdoor.

  BeantwoordenVerwijderen