maandag 22 juni 2015

Erfbelasting; hoe zit het precies?

Na het lezen van jullie reacties hebben we besloten om akkoord te gaan met het bod. We proberen nog wel een aantal eisen hieraan te stellen; zoals het vervroegen van de overdracht en het laten staan van een aantal spullen. We wachten het dus nog even af.

Bij de verkoop van de woning komt er voor ons een erfenis vrij. Over het geld dat wij ontvangen betalen we erfbelasting. Moet hoe zit dat nou precies? Op de site van de belastingdienst vond ik onderstaande:

Over het bedrag wat geërfd wordt, zit een belastingvrij gedeelte. Voor ons houdt dit in dat wij over de eerste 20.047 euro geen belasting moeten betalen.

Relatie met overledene, u bent:
Bedrag vrijstelling 2015
Partner
€ 633.014
Kind of kleinkind
€ 20.047
Ouder
€ 47.477
Kind met een handicap
€ 60.138
Andere erfgenaam
€ 2.111

Vervolgens betalen we over de rest een belastingtarief van 10%, we komen immers niet boven het bedrag van 121.296 euro.

Waarde erfenis (cijfers 2015)
Partner
(Pleeg)kinderen
Kleinkinderen en
verdere afstammelingen
Overige erfgenamen
€ 0 - € 121.296
10%
18%
30%
€ 121.296 en meer
20%
36%
40%
Daarnaast zag ik al eerder in de reacties voorbij komen dat de kosten voor de begrafenis aftrekbaar zijn. Wel moeten eventuele ontvangen uitkeringen van een uitvaartverzekering afgetrokken worden door dit bedrag. Dit is bij ons niet het geval, waardoor de volledige kosten van de begrafenis aftrekbaar zijn. Wij hadden verwacht dat de belasting die wij moesten betalen over de erfenis veel hoger zou zijn. Dat is dus een behoorlijke meevaller.   

 


Heb jij ooit een erfenis ontvangen? Zijn er nog zaken waar wij echt aan moeten denken? Wat heb jij met het geld van de erfenis gedaan?


9 opmerkingen:

 1. Die wet is een tijdje terug herzien. Eerst was de belasting veel hoger, waardoor ouders hun huis verspreid over veel jaren lieten overschrijven. Je mag immers elk jaar een beetje schenken, ook alleen op papier. Dit gedoe is nu gelukkig niet meer nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou voor een deel mijn hypotheek aflossen en een deel als buffer en iets leuks ervan doen bijv bij de vakantie leggen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je krijgt vanzelf een formulier van de belastingdienst. Dit kun je invullen, gewoon stap voor stap doen, valt erg mee. In verhouding valt de erfbelasting ook mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf nooit een erfenis ontvangen, maar ik weet wel dat mijn ouders alles al lang geleden (toen mijn broer en ik geboren werden) hebben laten vastleggen bij een - bevriende - notaris en die zal ons ook helpen als het eenmaal zo ver is, maar we hopen natuurlijk nog lang van onze ouders te kunnen genieten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verstandige beslissing. Wees ook niet te strak in jullie eisen dan ketst het daar niet op af.

  Het is wel prettig als kopers veel wat jullie kwijt willen nog wat kunnen. Ik had heel veel over o.a. koelkast, fornuis, bed diverse kasten en ze wilden het heel graag hebben, ze trokken de dag dat de overdracht was erin en gingen toen klussen en zo konden ze het stap voor stap naar eigen smaak inrichten. Ze lf hadden ze nog niet veel en ik was heel blij dat ik zoveel niet hoefde aftevoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben onze hypotheek een stuk afgelost met de erfenis die we kregen. Dat was de start van een aflosvirus, waar we nog steeds aan "lijden". Ook een mooi idee, dat de ouders van man zo toch een aandeel hadden in ons huis, wat zij niet meer hebben mogen zien. Ze zouden trots geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Denk aan rekeningen die nog kunnen komen (zorgkosten, eigen risico). Misschien moet er
  nog een belastingaangifte van je schoonvader gemaakt worden? Neem de uitkomst evt.
  mee in de aangifte erfbelasting (vraag uitstel daarvan aan).
  Contant geld: weinig....
  Uiteindelijk, na invulling, kun je precies uitrekenen hoeveel je moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nog nooit een ervenis gehad en verwacht ook niets te erven als in geen geldbedragen of koophuizen.. hooguit schulden oid :S we zullen zien, ooit.. opas en oma's heb ik al niet meer (van mn oma wel veel spullen gehad nadat ze ws overleden, ik was t enige/eersste kleinkind die toevallig toen net voor t eerst op zichzelf ging wonen dus kon t goed gebruiken)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Let op dat je bijvoorbeeld ingeval van een testament op de langstlevende, een tegoed aan rente hebt opgebouwd over het niet uitgekeerde erfdeel van jouw schoonmoeder. Zo'n renteschuld kan heel snel oplopen en het bedrag daarvan kan je in mindering brengen op de NU te ontvangen erfenis. Ter verduidelijking mijn moeder overleed in 2002 en liet alles, ook de kindsdelen na aan vader, over het kindsdeel zou mijn vader rente hebben moeten betalen maar da's nooit gebeurd. Nu hebben wij deze niet ontvangen rente voor de belastingdienst opgevoerd als 'schuld' waardoor het bedrag waarover erfbelasting moet worden betaald met bijna een ton daalt.
  Vraag anders hulp bij een notaris, die kosten wegen wel op tegen de mindere erfbelasting die je betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen