vrijdag 26 juni 2015

'Geld maakt geld'

Gisteren schreef ik over het verbruiken van mijn eigen risico van de zorgverzekering. Doordat ik onverwacht hoge ziektekosten heb, ben ik door mijn eigen risico van 650 euro heen. Eind vorig jaar had ik zelf de keuze genomen om mijn eigen risico te verhogen.

Toch had ik alleen de mogelijkheid om dit te doen, omdat ik een buffer heb. Zonder buffer zou ik het risico niet durven nemen. Een bedrag van 650 euro ineens betalen, is dan immers een fiks bedrag. Ook voor andere verzekeringen durf ik meer risico te nemen door mij niet of minder te verzekeren. Ik ben mij immers bewust van de kans en houd rekening met de buffer die ik heb. Als je geen buffer hebt, neem je dus een veel groter risico, waardoor velen het risico niet nemen. Geld maakt op deze manier dus geld.

Hetzelfde geld voor spaargeld. Als je spaargeld hebt voor onvoorziene kosten, zul je dit veilig op een spaarrekening laten staan. Je moet immers snel bij je geld kunnen als dit noodzakelijk is. Ik zit in de luxepositie dat er wel eens geld 'over' is. Dit geld heb ik bijvoorbeeld geinvesteerd in crowdfunding. Op deze manier haal ik immers een hoger rendement als op een spaarrekening. Daarbij natuurlijk wel weer rekening houdende met het risico wat ik hiermee loop.

Geld kan dus geld maken, als je de ruimte hebt om te investeren en (kleine) risico's kan nemen. Nu is het bij ons zo dat het niet om wereldbedragen gaat. Maar je kan je voorstellen dat de echt rijke mensen, nog veel meer mogelijkheden hebben om extra geld te maken.

Het gaat natuurlijk ook wel eens mis. Als je een risico neemt, weet je dat je kan winnen of verliezen. Maar als je de kans hebt om een risico te nemen. heb je het verlies waarschijnlijk ook ingecalculeerd.

Hoe ervaar jij het? Durf jij meer risico's te nemen als je meer ruimte in jouw financiën hebt?


3 opmerkingen:

 1. Ja zeker, Wij hebben een eigen huis etc. en dus een buffer op de spaarrekening waar we direct bij kunnen. Ook lossen we extra af op de hypotheek. Daarnaast hebben we nog wat geld geïnvesteerd in aandelen. We zijn hiermee begonnen met geld dat "over" was, dus dat we meer hadden dan het geld dat wij veilig vinden voor een buffer. Het gemiddelde rendement tot nu toe is zo'n 10% gemiddeld. Dus een stuk beter dan op de spaarrekening. Wel heeft het zo zijn tijd nodig; in de afgelopen jaren is het rendement ook behoorlijk negatief geweest en dan moet je natuurlijk niet in paniek raken maar gewoon wachten tot het weer beter gaat. Reden te meer waarom je hier alleen geld in moet steken dat je in principe zou kunnen missen. Ik noem dit altijd mijn nood-noodfonds. Normaliter halen we hier alleen de verdiensten vanaf, verder is het een buffer voor echte paniek. Gelukkig hebben we het daarvoor nog nooit nodig gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. helemaal met je eens :) had t er gister ook over met mn man. en natuurlijk ook geld op een spaarrekening levert meer op dan als je daar geen geld op hebt (rente.. niet veel maar toch)
  wij investeren nergens in omdat we graag een huis willen kopen en daar t spaargeld voor nodig hebben, dus het staat op een spaarrekening mooi rente te verzamelen tot we het nodig hebben :)
  en hier idd ook een hoog eigen risico en meer van die dingen. man denkt er zelfs over om een 2e auto te kopen bijv en dan via snapcar te verhuren.. dat soort dingen kan je niet doen als je geen spaargeld hebt.. dan kan je nergens in investeren op welke manier dan ook. helaas wonen we in een dorp en zal de auto maar weinig verhuurd worden omdat de auto niet goed te bereiken is :( erg jammer. een collega van hem heeft er een leuke bijverdienste aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is al zo als je het in het "klein" bekijkt. Met voldoende geld ben je in de omstandigheid om aanbiedingen in het voren te kunnen halen bijvoorbeeld. Ik haal hier met regelmaat 2 of 3 zakken hondenvoer tegelijk. Daarmee spaar ik dan toch snel 12 Euro uit. Snel verdient, maar alleen mogelijk als je niet heel erg vast zit aan een krap budget per maand/week/dag. Ook hier staat er een kleine 1000 euro uit in crowdfunding. En door het aflossen van de hypotheek houden we per maand meer over om uit te geven/sparen, of andere dingen mee te doen. De rente die we niet betalen sparen we ook weer uit. Doordat we een buffer hebben kunnen wij zonder tandartsverzekering toe en dat heeft tot nu toe alleen nog maar geld opgebracht. We betalen de ziektekosten in 1 klap, wat ook weer iets geld uit spaart. Het voelt niet eerlijk: juist de mensen die het veel harder nodig hebben, kunnen op deze manier niet besparen. Aan de andere kant: toen ik het met heel erg veel minder moest doen, had ik toch ook nog een potje voor bijv. de aanbiedingen, waarmee ik echt wat bespaarde. Maar moeilijk is het wel!

  BeantwoordenVerwijderen