donderdag 25 juni 2015

Verkeerd gegokt; de zorgverzekering!

De afgelopen weken ben ik het ziekenhuis in en uit gegaan. Van de spoedeisende hulp tot dagelijkse bezoeken aan de specialist. De komende weken zal dit helaas ook zo blijven. Natuurlijk ben ik heel blij dat ik in Nederland woon en deze zorg kan ontvangen. Toch moet ik wel rekening gaan houden met een fikse rekening.

Ieder jaar bekijk ik mijn zorgverzekering opnieuw. Aangezien ik vrijwel nooit kosten maak, kies ik altijd voor een verhoogd eigen risico. Hierdoor daalt de premie. Dat is een ingecalculeerd risico wat ik neem. Ik had dit jaar gekozen voor een eigen risico van 650 euro. Gezien alle onderzoeken weet ik dat ik mijn eigen risico voor dit jaar kwijt ben. Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico van 375 euro. Ik heb dus 275 euro vrijwillig eigen risico genomen. Door dit vrijwillige eigen risico kreeg ik echter wel een korting van 11 euro per maand; 132 euro per jaar. Dit bedrag kan ik dus aftrekken van de 290 euro vrijwillige eigen risico. Zo bekeken valt de schade best mee. Daarnaast heb ik 5 jaar lang gebruik kunnen maken van deze korting, waardoor ik over de lange termijn gezien,veel goedkoper uit ben.

Toch voelt het wel even zuur dat ik straks een flink bedrag moet gaan betalen. Gelukkig weet ik dat deze rekening eraan gaat komen en kan ik hier alvast wat extra geld voor weg zetten.

Kies jij voor een verhoogd eigen risico? Heb je wel eens 'verkeerd' gegokt?

16 opmerkingen:

 1. ik kies altijd voor maximale eigen risico, om de reden die je hierboven beschrijft, maar in jou geval met een kinderwens had ik wellicht voor een laag eigen risico gekozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allereerst, heel erg naar al die ziekenhuisbezoeken. Maar even een aanvullende opmerking wat betreft het bezoeken van een specialist. Ooit moest ik een keer voor nacontrole naar een specialist, ik ben toen amper vijf minuten binnen geweest om te horen dat alles (gelukkig) helemaal goed was. Ik kreeg vervolgens een rekening van een paar honderd euro. Natuurlijk gelijk geïnformeerd of er misschien een foutje was gemaakt, maar nee hoor het klopte echt. Het blijkt niet uit te maken hoe vaak je een specialist bezoekt, er staat 1 code voor. Dus 1 keer per jaar 5 minuten of 20 keer per jaar een uitgebreid consult kost je als verzekerde hetzelfde. Ik zou het netter hebben gevonden als je dit soort informatie van te voren krijgt. Bij deze dus voor iedereen die het leest: weest gewaarschuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee op zorgverzekering bezuinig ik niet. betaal maandelijks 140 euro en heb een prima dekking incl tandarts en die gaat ook elk jaar op.

  wel vervelend al die ziekenhuis bezoeken. sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hoor, wij gokken ook wel eens verkeerd. Vriend heeft ook altijd hoogste eigen risicico en is nooit aanvullend verzekerd. En nu heeft hij toevallig dit jaar wel veel zorgkosten. Maar daar hebben we de buffer voor denk ik dan maar.
  Wel heel vervelend voor je, niet alleen de financiële nasleep maar ook natuurlijk de reden van de ziekenhuisbezoeken, sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet om een pietje precies te zijn;) maar het eigen risico is dit jaar € 375 geen € 360.

  Ik neem nooit een hoger eigen risico want ik ben helaas standaard elk jaar het eigen risico al kwijt aan behandelingen.
  Alleen als je gezond bent kan je het risico nemen (en als je het kan betalen) om het eigen risico te verhogen maar als je elk jaar sowieso het eigen risico moet betalen heb je eigenlijk geen keus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop dat alle kosten en bezoekjes je in ieder geval een goede gezondheid zullen opleveren...!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb al een aantal jaar een verhoogd eigen risico, wat goed ging. Dus eventuele kosten van een misrekening heb ik er al uit! Afgelopen Dec. werd al duidelijk dat ik dit jaar veel meer kosten zou maken, dus had ik nog net de tijd om het risico te verlagen. Dat zit voor dit jaar dus weer goed. Volgend jaar zie ik wel weer. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik zulke keuzes kan maken. Mijn man heeft wel altijd een lager eigen risico. En zo zijn we tot nu toe altijd voor ons het goedkoopst uit geweest. Tandartsverzekering hebben we niet meer en daar begint nu ook de winst van op te lopen, waardoor er ook weer eens iets tegen zou mogen vallen (liever niet natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Omdat ik het verplichte eigen risico in de eerste 3 maanden vol maak, is het voor mij absoluut niet voordelig om een verhoogd eigen risico te nemen. Jij bent over een periode van vijf jaar waarschijnlijk toch nog steeds voordeliger uit met een verhoogd eigen risico, tenzij je vanaf nu veel problemen ondervindt met je gezondheid. Overigens is het als je zwanger wilt worden en mogelijk in een ziekenhuis gaat bevallen misschien verstandiger om geen verhoogd eigen risico te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier het hoogste eigen risico voor manlief en mijzelf, heb zelf dit jaar helaas ook voor het eerst in jaren aardig wat zorgkosten moeten maken.. maar bedenk maar dat ik al de andere jaren veel voordeliger uit was. Ken ook mensen die het 1 keer deden en gelijk de 860 euro kwijt waren en het nooit meer aandurfden.Hoop dat je uiteindelijk wat aan de onderzoeken hebt gehad Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb al jaren het maximale eigen risico. Dit jaar kwakkel ik wat en kan het dus niet uit. Geen probleem, want voorheen kon dat wel. Ik ga mijn verzekering niet aanpassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hou niet van eigen risico. Dus we betalen liever wat meer per maand...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Allereerst veel sterkte met alles. Mijn man heeft jaren het hoogst eigen risico gehad, we hadden het bedrag apart op de bank gezet. Toe hij vorig jaar een hartstilstand kreeg was het eigen risico alleen al op aan de ambulance. Nu heeft hij medicijnen en dus net als mij het laagst eigen risico. denk dat het alleen loont als je het geld er ook echt voor hebt als er wat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wij hebben ook en verhoogd eigen risico, het maximale. het geld staat op de spaarrekening waardoor we dit risico kunnen nemen. en idd al jaren niet of nauwelijks zorgkosten. mocht het wel gebeuren zou ik me net zo voelen.. balen van t geld ook idd.. maar in jouw geval is t verlies veel groter dan t geld..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tsja. Het is natuurlijk niet iets wat echt erg is, de mk zelf is erger. Maar ik herken het wel. Ik had voor dit jaar een extra pakket ivm een ziekenhuisbevalling. Maar ik weet zeker dat ik daar in 2015 geen gebruik van ga maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben hier alleen de basisverzekering met het hoogste eigen risico. Het is namelijk nog nooit gebeurd dat wij het verplichte eigen risico volledig hebben opgebruikt. Bovendien hebben we voldoende buffer dus dat risico durf ik wel te nemen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je misgokt maar daar is die buffer dan weer voor. We hebben ook geen tandartsverzekering. Normaal gesproken kosten de controles en de mondhygieniste mij minder als ik het zelf betaal. Bovendien moet je, als je wel een kroon nodig heb oid, toch vaak nog een groot deel zelf bijbetalen dus dan schiet zo'n verzekering ook niet op. Ik geloof sterkt in het principe dat je alleen moet verzekeren wat je niet zelf zou kunnen betalen. En gelukkig kan ik me dat ook veroorloven, dat besef ik me wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Even terzijde, maar wellicht toch fijn om te weten: veel zorgkosten die je uit eigen zak moet betalen kun je straks aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit geldt bijv. voor diëten, maar ook voor consulten bij psycholoog, therapeut etc. en volgens mij ook voor ziekenhuisverblijf. Het blijft natuurlijk vervelend nu, maar een deel kun je dus als het ware weer terugkrijgen. Sterkte met de gezondheid!

  BeantwoordenVerwijderen