zaterdag 11 juli 2015

De woningmarkt trekt aan

Op nu.nl las ik hier een bericht over de aantrekkende huizenmarkt. In het tweede kwartaal van 2015 zijn opnieuw meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2014. Het aantal verkopen is hierdoor gelijk geworden aan de verkopen voor de crisis.

De huizenprijzen liggen echter nog wel een heel stuk lager dan voor de crisis. Toch zijn ook hier de eerste tekenen van herstel te zien. Landelijk gezien stegen de huizenprijzen met 3,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Onder het artikel kan je in de kaart van Nederland zien hoeveel de huizenprijzen in jouw regio gestegen zijn. Ik woon in de regio Amersfoort, volgens de statistieken zijn de huizenprijzen hier iets minder hard gestegen dan het landelijk gemiddelde, maar toch nog met een respectabele 3,3% ten opzichte van 2014.

Toch wordt in het artikel ook aangegeven dat het herstel nog niet volledig is. Veel gebieden blijven achter in de groei. Daarnaast is de groei fragiel, aangezien het erg steunt op de lage hypotheekrente op dit moment. Zodra de rente stijgt, zullen de hypotheekaanvragen ook weer af gaan nemen.De hypotheekrente is nu erg laag, mijn ouders hebben de rente net voor 10 jaar vastgezet voor 2,9%. Toen wij in 2008 onze eerste woning kochten, betaalden wij 6,2% voor een rentevaste periode van 10 jaar. De maandlasten zijn dan veel hoger, waardoor je weer minder kan lenen. Op dit moment is het erg interessant om een woning te kopen, de huizenprijzen zijn relatief laag en de rente is gunstig.

Wat verwacht jij dat de huizenmarkt en hypotheekrente gaat doen? Heb jij de hypotheekrente lang vast staan of kies jij voor een lagere rente?

6 opmerkingen:

 1. Ik heb een rente van 2.5% voor 5 jaar vast. Een lekker gevoel, zo'n lage rente!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben net de rente voor 10 jaar vastgezet: 2,2 %

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu nog even een sprintje omdat de rente laag staat en zodra de rente gaat stijgen weer een terugval, zowel in aantal als prijs. Het zal wel iets minder zijn dan de vorige keer omdat je niet meer HRA hebt op aflossingsvrij, dus men merkt nu al bij een annuïteitenhypotheek dat je niet alleen rente betaalt (we kunnen lekker veel lenen want de rente is laag, kan niet meer) maar ook af moet lossen. Die 3,6% is natuurlijk te veel, dat is weer een zeepbel creëren. Er is weinig geleerd van de crisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verwacht eigenlijk dat de huizenprijzen van de woningen de komende jaren zullen gaan (blijven?) zakken. De hypotheekrente zit nu wellicht op een historisch dieptepunt, maar de prijzen van de woningen zijn dit moment echt nog hoog vergeleken met de inflatie en vanuit "Loan to Income" (hoogte hypotheek tov jaarinkomen) oogpunt. Aangezien de inkomenseisen voor het verkrijgen van een hypotheek alleen maar worden aangescherpt de komende jaren, vermoed ik dat de generatie die de komende jaren uit hun woning vertrekt (babyboomers) toch de prijs zal moeten laten zakken om (jonge) kopers te kunnen vinden. Ik verwacht dan ook dat de huidige opleving meer veroorzaakt wordt door enerzijds starters die de strengere eisen niet willen/durven afwachten en anderzijds mensen die de koop al een tijd hebben uitgesteld. Hoe representatief dat is voor de komende jaren vraag ik me af.
  Als ik heel eerlijk ben: ik zit zelf helemaal (nog) niet te wachten op hogere huizenprijzen, ik zou graag een huis kopen dat niet meer bedraagt dan 4x ons (bruto!) jaarinkomen maar dat lijkt er simpelweg niet te zijn in onze regio.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eind 2017 krijgen we hopelijk een veel lagere rente dan 5,5% en wat mij betreft gaan we dan ook aflossen. Dat was een jaar geleden toen het ter sprake kwam niet zo interessant, mede omdat de rentevaste periode dus eindigt in 2017. Volgens mij hebben we ook een hypotheek die niet bedoelt is voor aflossen, we zijn toen wel meer gaan sparen nav de tip van de hypotheekadviseur. Als we tegen die tijd (2017) ook eindelijk nieuwe kozijnen en dubbel glas hebben, kunnen we al het geld wat we overhebben steken in het aflossen. We staan momenteel minstens 20 duizend euro "onder water" en zouden graag van ons appartement naar een huis op de begane grond met tuin gaan. Even geduld nog dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is stuitend hoe de berichtgeving wordt verspreid door de bouwlobby, makelaars, banken en politiek en dat dit door praktisch alle media een op een wordt overgenomen.
  Iedereen heeft het over het 'herstel' in de woningmarkt. (Alsof de woningmarkt eerst ziek was ofzo). Volgens mij was de woningmarkt juist hard op weg 'beter' te worden, doordat een enorme zeepbel langzaam aan het leeglopen was, maar is dat nu een halt toegeroepen tengevolge van stompzinnig overheidsbeleid op Europees en nationaal niveau. Denk aan de kunstmatig lage rente veroorzaakt door het gratis geld dat de ECB geeft aan banken, het lage aanbod aan huurwoningen, de inkomensafhankelijke huursverhogingen van de afgelopen jaren en andere zeepbelblazende maatregelen als de starterslening en de verruimde schenkingsregeling.

  We zijn in 2008 in een enorme schuldencrisis terechtgekomen en hoe gaan we dat te lijf? Juist! Door nog meer schulden te creeren! Nu, 7 jaar later zijn we nog verder van huis. Binnenkort komt er weer een crisis aan die nog veel erger is dan de voorgaande. Laten we hopen dat er geen oorlog van komt.

  BeantwoordenVerwijderen