donderdag 16 juli 2015

Dure aardappelen & goedkope kleding

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt eens per kwartaal met cijfers over de inflatie van Nederland. Inflatie (letterlijk; opblazen) betekent dat de geldhoeveelheid toeneemt. We praten dan vooral over prijsinflatie. Door de jaren heen stijgen de prijzen voor producten, voornamelijk door de groeiende welvaart. Over het algemeen betekent dit ook dat mensen meer te besteden hebben, waardoor de prijzen voor producten verder opgedreven worden.

In dit artikel is te lezen dat de inflatie van juni 2015 licht gedaald is ten opzichte van mei 2015. De inflatie over de maand juni is vastgesteld op 1,0% en was in mei 2015 1,1%. Bij inflatie stijgen de prijzen voor producten en kunnen we met hetzelfde geld minder kopen als voorheen. Toch is het niet zo dat alle producten met 1% stijgen. Inflatie gaat niet alleen over eten, de inflatie van een land wordt berekend uit alles wat er verhandeld wordt in een land. Hoe meer er van een product verhandeld wordt, des te zwaarder weegt het mee in de berekening van de inflatie.

Dure aardappelen & goedkope kleding
De inflatie kwam in juni vooral tot stand door de hogere prijs van de aardappelen. De aardappelprijs was in juni 2,1% duurder dan vorig jaar. De verkoop van kleding drukte echter een hogere stijging van de inflatie, omdat in juni de kleding door de uitverkoop voor minder geld verkocht werd. De daling van de inflatie met 0,1% had daarnaast ook te maken met het feit dat er in mei meer vraag naar vakanties is. Door de verhoogde vraag naar vakanties en vliegtickets stegen de prijzen en had dit een verhogend effect op de inflatie van mei 2015.

Wat merk jij van de inflatie? Herken jij de cijfers waarmee het CBS naar buiten is gekomen? Bij welke producten merk jij een prijsstijging?

3 opmerkingen:

 1. Het viel me gisteren op dat de aardappels veel duurder waren geworden, dus wel grappig om hier te lezen dat het ook daadwerkelijk zo is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het viel mij op dat bepaalde producten als brood ook duurder geworden is en melk ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdd aardappels zijn duurder geworden, nu zijn wij niet echt aardappel eters dus dat scheelt maar buiten dat zijn de normale boodschappen ook echt wel omhoog gegaan.
  Af en toe schrik je je lam bij het afrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen