maandag 27 juli 2015

Een goede wisselkoers..

Door de euro is het lang geleden dat wij voor het laatst geld moesten wisselen. Nu zullen we er toch echt aan moeten geloven, aangezien we naar Macedonië op vakantie gaan. In Macedonië kan je niet met de euro betalen, maar moet je met de Macedonische Denar betalen. Op het moment van schrijven is 1 euro ongeveer 61 Denar waard.

Wisselkantoor of pinnen?
Aangezien we behoorlijk last minute weg gaan, kunnen we niet meer via onze bank de Macedonische Denar bestellen. Op het internet zijn we op zoek gegaan naar de wisselkoers en de kosten om snel geld te bestellen. Het blijkt behoorlijk duur te zijn bij de grote wisselkantoren en op Schiphol schijnt het helemaal schrikbarend duur te zijn. Kassa heeft er een onderzoek naar gedaan en heeft hier haar ervaringen beschreven. Conclusie; het is het goedkoopst om te pinnen in het buitenland.

Wat kost dat nou?
Na het lezen van het artikel meteen maar even op de site van de Rabobank gekeken. Zij brengen bij het pinnen van vreemde valuta in het buitenland 2 euro per opname in rekening. Daarnaast hanteren ze bij een betaalpas 1% koersopslag. Het is dus voor ons het meest interessant om in 1 keer een groot bedrag te pinnen, maar ook niet teveel geld op te nemen in verband met het risico op diefstal. We hebben besloten om op de eerste dag 350 euro te pinnen en verwachten daar mee uit te komen op vakantie. Mocht het niet lukken, pinnen we gewoon wat bij.

Houd jij rekening met de wisselkoers als je met vreemde valuta moet betalen? Bestel je vooraf of pin je op het vakantieadres?

6 opmerkingen:

 1. neem niet te veel denar mee, jekunt daar overhaal in wisselkantoortjes je euro.s wisselen zodat je niet te veel macdenars overhoudt. Wisselen kan al vanaf 5 euro.Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik pin altijd zoveel mogelijk in het buitenland, heb een pakket bij de bank waardoor daar geen extra kosten aan verbonden zijn. In veel landen kan je bij wat louche wisselkantoortjes vaak ook wel terecht met cash euro's en krijg je soms een betere koers dan de officiële koers. Sowieso handig om wat cash euro's bij je te hebben! Fijne vakantie alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bestellen vooraf kost ook veel. Ik reis erg veel in het buitenland voor mijn werk (ca 50 dagen per jaar ben ik weg) en daar loop je hier altijd tegenaan. Pinnen is het goedkoopste, alleen moet je even opletten dat je het bij een grotere bank doet. In Azie bij HSBC bijvoorbeeld, als je het daar bij een of andere vage lokale bank doet kost het opeens heel veel meer.
  Daarnaast: Als je geld (euro's) opneemt in Duitsland in een pinautomaat kost dat altijd geld. Extra pinnen in een winkel is wel gratis.

  succes, en vergeet niet te genieten van het reizen, de extra pinkosten wegen niet op tegen de mooie omgevingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. in nl gewoon euro's nodig dus nee al jaren niet nodig gehad.. laatste vakantie ver weg is 10 jaar geleden naar mexico. vond t doodeng daar pinnen.. allemaal beveiliging met een soort mitrailleurs.. brrr.. en de pinautomaat slikte natuurlijk ook juist mijn pasje in... met een enorme rij achter me.. als ik er zo over nadenk, niet erg dat we gewoon in nl blijven meestal haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in nl gewoon euro's nodig dus nee al jaren niet nodig gehad.. laatste vakantie ver weg is 10 jaar geleden naar mexico. vond t doodeng daar pinnen.. allemaal beveiliging met een soort mitrailleurs.. brrr.. en de pinautomaat slikte natuurlijk ook juist mijn pasje in... met een enorme rij achter me.. als ik er zo over nadenk, niet erg dat we gewoon in nl blijven meestal haha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In grotere steden kun je zeker in grotere banken wisselen. De beste wisselkoers kregen wij met pinnen. Daarbij of je nu 1 euro of 1 euro en 3 cent betaalt.. Niet van wakker liggen.
  Ik houd altijd wat euro's achter, in grotere steden, op vliegvelden en bij de terugreis is het erg handig.
  Wij hadden geen opslagen vorige week, ook bij Rabobank. Let er wel op dat je je betaalpas op wereld gebruik zet! Ook wereldpassen staan standaard op Europa. Fijn als je al ergens in donker afrika staat.
  Vroeger in hongarije en roemenie, Marokko en indonesie waren er ook wisselkantoren in de aankomsthal die geen commissie rekenen. Dan kan een lagere koers ineens toch beter zijn. Al scheelt het zelden meer dan 3 euro op 100 euro..
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen