vrijdag 10 juli 2015

Gratis onderwijs?

In Nederland is het onderwijs een recht wat ieder kind heeft, het onderwijs wordt daarom door de overheid gefinancierd. Toch moeten ouders wel degelijk kosten maken om hun kind naar school te laten gaan.

Vrijwillige ouderbijdrage
Door de naam wordt er gedacht dat deze bijdrage vrijwillig is. Toch verwacht de school dat iedere leerling deze bijdrage overmaakt. Op de voortgezet onderwijs school waar ik werk betalen ouders jaarlijks 100 euro vrijwillige ouderbijdrage. Dit geld wordt gebruikt om extra leermiddelen aan te schaffen, gastdocenten in te huren, educatieve uitstapjes te maken en vieringen zoals kerst en sinterklaas te financieren. Daarnaast wordt 30% van de vrijwillige ouderbijdrage gebruikt voor de activiteitenweek, waarbij leerlingen 4 dagen lang leuke activiteiten gaan ondernemen, zoals onder andere een bezoek aan een pretpark.

Toch is het innen van de vrijwillige ouderbijdrage een drama. Veel ouders weigeren het geld te betalen. Ouders die het echt niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op stichting leergeld. School ondersteunt ouders bij de aanvraag hiervoor. Vorig schooljaar had slechts de helft van de ouders het schoolgeld betaald. Dit jaar hebben we daarom besloten om leerlingen uit te sluiten van de activiteitenweek als de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald werd. Ouders die het niet kunnen betalen, kunnen immers een beroep doen op stichting leergeld, waardoor deze leerlingen nooit uitgesloten worden voor activiteiten.

Dit jaar werd door deze nieuwe regel 95% van het totaal van de vrijwillige ouderbijdrage betaald. Wij stonden als personeel te kijken dat we blijkbaar een drukmiddel moesten gebruiken om ouders het bedrag van 100 euro op jaarbasis te laten betalen. Ouders beseffen blijkbaar niet dat de school dit geld hard nodig heeft voor extra leermiddelen, educatieve uitstapjes en om de activiteitenweek te financieren. Terwijl wij er wel op aangekeken worden als er onvoldoende georganiseerd wordt voor de leerlingen. Als docent zie ik hoe het beknibbelen op de financiën is, terwijl er wel van ons verwacht wordt dat wij voldoende aanbod aan (educatieve) uitstapjes hebben. Ik begrijp daarom ook niet dat ouders het bedrag van 100 euro niet willen betalen aan school. Ouders kunnen het bedrag in delen betalen, waardoor het voor iedereen haalbaar moet zijn, eventueel met ondersteuning van stichting leergeld.

Wat vind jij? Vind jij het terecht dat ouders een vrijwillige ouderbijdrage moeten betalen? Betaal jij dit bedrag aan de school van jouw kind?

23 opmerkingen:

 1. Ik betaal de ouderbijdrage altijd. Maar om eerlijk te zijn hoeven uitjes naar een pretpark er niet bij wat mij betreft. Een activiteitenweek klinkt daarentegen wel weer leuk.
  Wat ik wel eens mis, is de mogelijkheid om dingen goedkoper te doen: niet alle activiteiten kosten geld, moeten ze altijd ver weg met de bus, of kunnen ze ook dichterbij en dan zelf fietsen?
  Los daarvan: de verantwoording is er, als ik me wil praten moet ik in de ouderraad gaan zitten en je weet waar je voor kiest als je je kind op een school zet.
  Niet betalen vind ik geen optie. En consequenties bij niet betalen vind ik dan ook vanzelfsprekend.
  groetjes Puckie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik betaal het altijd keurig, maar vind de term 'vrijwillige ouderbijdrage' misleidend. Noem het dan gewoon schoolgeld. Dat is voor ouders ook duidelijker denk ik. Door dat vrijwillige klinkt het alsof het niet per sé moet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het voorvoegsel 'vrijwillig' is killing. Hierdoor denken ouders waarschijnlijk dat het geheel vrijblijvend is. Mijn ouders hebben het gewoon altijd betaald en ik weet van mijn vader dat eigenlijk iedereen het betaalde op de school waar hij werkte. En dat zonder druk, gewoon een soort sociale plicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij wonen nu een tijdje in het buitenland. Wees blij met het systeem wat rijk is aan leermiddelen!

  Hier moet je alles!!!! Zelf aanschaffen. Van boeken, schriften, werkbladen, knutselpapier, potloden, stiften, verf en is de klas vrijwel leeg! En.ja, vanaf groep 3 bedoel ik dan!

  Het onderwijs is gelukkig goed maar je kunt zeggen wat je wil maar in NL is het vrij netjes georganiseerd hoor!

  Die bijdrage vind ik dus wel het minste wat men kan bijdragen. En volgens mij varieert de hoogte sterk!

  Een NLse vanuit Kroatie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Noem het gewoon geen vrijwillige ouderbijdrage maar verplichte ouderbijdrage en je bent van al het gezeik af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind je titel misleidend.

  Als ik de begroting van OCW goed lees gaat er ruim 17 millard naar primair en voortgezet onderwijs. Verre van gratis.

  Bovendien gaat je verhaal niet over onderwijs, maar "buitenschoolse activiteiten"

  Tja die zullen ergens van betaald moeten worden, want het is logisch dat dat niet van gemeenschapsgeld komt.
  Een goede verantwoording en inspraakregeling (no taxation without rerpesentation) voor die bijdrage zou geleverd moeten worden.

  Uitsluiten van kinderen is niet leuk (gaat ook het doel om samen dingen te doen buiten school voorbij), maar is inderdaad verdedigbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik begrijp je punt...de ouderbijdrage is vrijwillig, met de nadruk op vrijwillig...ouders hoeven deze dus niet te betalen. Hoewel het schijnbaar werkt, vind ik het een naar pressiemiddel om te dreigen kinderen buiten te sluiten van bepaalde activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald wordt. Voor veel ouders is het een groot bedrag, zeker voor grote gezinnen, mensen die net rond kunnen komen, ZZP'ers etc. Zij komen niet altijd in aanmerking voor ondersteuning van de stichting leergeld. Denk ook aan sociaal zwakkere gezinnen waar ouders niet willen/kunnen betalen, kinderen mogen hier nooit de dupe van worden door buiten gesloten te worden van activiteiten. Opmerkelijk echter wel dat 95% wel betaald na dreiging van buitensluiten van activiteiten...WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dus blijkt dat mensen het best wel kunnen betalen. Maar soms andere prioriteiten stellen omdat het kind toch wel mee kan doen.
   Dus prima om een pressiemiddel te gebruiken. Grote gezinnen weten dat ze grote uitgaven zullen hebben. Misschien nadenken voordat dat grote gezin er is :)

   Verwijderen
 8. Wij hebben de ouderbijdrage altijd betaald, maar ik heb er nog steeds een wrange smaak van in de mond. Een activiteitenweek rondom school gaat er bij mij nog in. Maar waarom moet school een trip naar een pretpark organiseren of een reis naar het buitenland? Het is duur, docenten die anders les hadden kunnen geven, moeten mee als begeleiding en de andere leerlingen hebben lesuitval. JBR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier gaan alle klassen op dezelfde dag op schoolreis (10 kleuterklassen, daarna 3x elke groep dus 3 groepen 3, 3 groepen 4, etc) er gaan ouders mee, geen extr lesuitval, behalve die dag..

   Verwijderen
 9. Wij hebben altijd betaald en zullen dat ook blijven doen. Op de basisschool zat ik in de ouderraad, die de ouderbijdrage moest innen. Het kwam steeds vaker voor dat ouders 'uit principe' niet wilde betalen, het was immers vrijwillig. Gek werden we ervan! Je wil toch leuke dingen organiseren met en voor de kinderen. Kosten waren 25 euro voor eerste kind en 20 euro voor alle volgende kinderen. Daarvoor organiseren we oa kerst, carnaval, schoolreis in de laatste week, Sint (met klein kadootje), sportdag, afscheid in groep 8 en nog een bijdrage in het eindkamp.
  Doordat er steeds meer niet-betalers kwamen, moest de bijdrage eigenlijk omhoog om rond te komen. Daarvan gingen meerdere ouders steigeren. Ik zelf ook. Ik ga echt niet meer betalen omdat een ander weigert.
  Dus ook wij hebben het roer omgegooid en een nieuwe info brief geschreven: Ja, de bijdrage is vrijwillig. MAAR, als je niet betaalt, doet het kind niet mee aan de activiteit en krijgt een vervangende les. Ook bij ons was in delen betalen mogelijk en ook konden we hulp bieden bij het aanvragen bij de gemeente van een bijdrage. Als je daar niet op reageert, houdt het op.
  En het heeft heel goed gewerkt! Alle ouders hebben betaald.

  Je weet toch dat kinderen geld kosten? Dus gewoon betalen, de bedragen zijn echt niet onoverkomelijk. Bovendien weet je nu al dat ze aan het begin van het schooljaar weer betaalt moeten worden. Dus even een beetje financieel plannen.
  Reisjes naar het buitenland worden niet van het schoolgeld betaald. Dat is iets waar los voor gekozen kan worden. Niet verplicht en dus een eigen keuze.
  Het wordt tijd dat het niet meer vrijwillig genoemd hoeft te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sint, kerst, carnaval, paasontbijt, naar een pretpark, waarom zou een school dit moeten doen? Ik vind dit leuke gezinsactiviteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dit zijn ook de dingen die net dat beetje extra voor de kinderen op school zijn. Het geeft ze leuke ervaringen en super herinneringen. Dus het hoort er zeker bij.

   Verwijderen
 11. Mijn ouders hadden drie kinderen. Boekengeld per jaar 1500 euro tot 2300 euro. Diverse uitjes, reisjes en excursies, 1400 euro. Schoolgeld voor mbo 930 euro. Busabonnement voor mbo'er 460 euro. Vrijwillige bijdrage, 400-600 euro.
  Daarnaast moesten we sportschoenen voor binnen en buiten. Spitzen, turnzooltjes en voetbalschoenen waren niet toegestaan. Zes paar dus. En ik moest vijf keer zwemmen als gymklas. Even 5 euro per keer.
  Daarnaast af en toe een strippenkaart voor de middelbare scholieren. En drie grafische rekenmachines die na twee jaar moesten worden vervangen omdat de nieuw aangeschafte van twee jaar oud verouderd werd genoemd. Was ook 100 per stuk.
  Mijn vader heeft wel eens niet betaald. Want waar dat geld dan heenging? Voor alles buiten standaard lessen moest er weer gewoon betaald worden.
  Korting zat er niet in, twee verschillende middelbare scholen en een roc. Net zoals met de buitenland reisjes. Rome, barcelona, Praag, londen, ardennen en berlijn in een jaar tijd.. Overal het volle pond betalen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wel super dat hij t betaalde.. mbo..! er zijn er genoeg die t zelf moeten betalen.. ik had ook de luxe dat mn ouders hbo en vervoer enz betaalde, ook voor middelbare school ging ik altijd met de bus (was 15 km.. hij had me ook kunnen verplichten te fietsen :p) terwijl ze t neit breed hadden, maar dat had ik toen niet zo door, daarna pas (en mn rijbewijs geweigerd vna mn vader :p) maar 100 euro schoolgeld op de basisschool is iets anders dan 1500 boekengeld etc.. maar aan de andere kant.. die 5 kinderen zijn niet aan komen waaien ?? dat weet je als je kinderen krijgt.. ? niet rot bedoelt...!!!

   Verwijderen
  2. Tot 25 km enkele reis was het fietsen geblazen. In geval van lekke band zocht je een bushalte.
   Ik ben in 6 jaar tijd hooguit 30 keer met de bus geweest.
   Mijn ouders kregen drie kinderen. Tussen onze geboorte en deze dure schooljaren werden de regels steeds in het nadeel van mijn ouders aangepast. Net zoals je nu eigenlijk geen 16 wilt zijn. Zelf je volledige studie betalen, huren die maar stijgen, veel minder banen dan studenten, lage lonen als je klaar bent, 35 jaar afbetalen aan een schuld die de hoogte van je hypotheek beïnvloedt, een hypotheek met hoge maandlasten, beperkte hypotheekrenteaftrek, een hypotheek ter waarde van maximaal 90% van de executiewaarde, en een opeenvolging van halfjaar-, jaarcontracten en voortdurend wisselen van werk.
   Was je toch liever 35 ipv 16.
   Punt was meer dat mijn vader rustig 6000 euro uitgaf in een jaar tijd aan drie scholen. En dat ze dan ook nog 200 euro vrijwillige bijdrage vroegen per school. Maar dat alles gewoon het bedrag kostte dat het kostte. Zwemmen omdat de gymzalen examenzaal zijn, op je eigen kosten. Naar een museum met school, bus plus entree betalen. Naar een dag op het conservatorium voor een bepaald vak, zelf even betalen voor de dag, de bus en zelf je lunch en thee betalen. Naar een film voor een vak, zelf je kaartje betalen. School organiseert een lezing voor een vak, verplicht heen, alle 300 leerlingen betalen 5 euro voor een dag gastspreker. Sportdag, kostte 15 euro, een opblaashindernisbaan, een beker ranja en een gevulde koek. Het leek ons dat hier die bijdrage voor was. Het ging niet perse om het bedrag, maar omdat er niets werd betaald door school van de educatieve uitstapjes, verplichte schoolonderdelen, ik moest me soms om half vijf in de ochtend melden en werd om half tien savonds weer op school neergezet. Niets te eten of drinken gehad.
   Mijn ouders kregen het voor elkaar om ons alledrie tot onze 18e overal van te voorzien en tot we onze eerste baan hadden konden we voor noodzakelijke dingen maximaal 10000 euro lenen. Ik leende mijn collegegeld, en betaalde dat in delen terug. Mijn zusje leende haar rijbewijs, ging bbl werken als kraamverzorgster, leende een klein autootje. Mijn broer leende een Mac, grafische opleiding.
   Mbo werd betaald tot je 18 werd, daarna was het zelf betalen( renteloos lenen bij pa, werken, ibgroep basisbeurs). Zodra er stufi om de hoek kwam moesten we het zelf doen. Hulp konden we krijgen. Declareren, belastingaangifte, plannen voor grote uitgaven, geld reserveren, dingen aanvragen, mijn vader loodste ons er doorheen op weg naar zelfstandigheid.
   petra

   Verwijderen
 12. voor onszellf is t geen probleem om het te betalen. stuk goedkoper dan de psz die me bruto 112 euro per maand kost (maar krijg 71 terug..) maar dat is op jaarbasis een stuk duurder dan school... zelfs de overblijf 1x per week is duurder ;) 15,50 per maand... en kleine moeite om een bedrag aan de school te betalen waar je kind 5 dagen per week zit toch ? als je t echt niet hebt, ok, maar dan zijn er dus potjes..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Door de term vrijwillige bijdrage, denken ouders dat het dus echt vrijwillig is maar dat was het al niet toen wij nog schoolgaande kinderen hadden, mensen die het niet konden betalen daarvan werden de kinderen ECHT uitgesloten!
  Ik heb het zelf mee gemaakt dat een kind stond te huilen omdat het niet mee mocht doen met een activiteit omdat de ouder niet kon betalen!
  Ter plekke heb ik toen de rekening voor dat kind gedaan.
  Laat scholen dan eerlijk zijn en ipv vrijwillige bijdrage - verplichte bijdrage er van maken, dan betaald iedereen gewoon en verder geen probleem maar door de term vrijwillig zijn er nog steeds ouders die denken zij een keus hebben en de kinderen zijn daarvan de dupe.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan me niet voorstellen dat een kind wordt uitgesloten omdat ouders het niet kúnnen betalen. Dan zijn er echt regelingen bij de gemeente voor een bijdrage. Maar daar moet je als ouder wel achteraan gaan. Niet willen betalen, dan is het idd super zielig voor het kind, maar verantwoording van de ouders. Als je in de speelgoedwinkel niet betaalt, kun je ook geen spullen meenemen. Ook zielig voor een kind, maar ja.
  De ouders die bij ons niet konden/ wilden betalen, liepen wel in de nieuwste kleding. Tja, prioriteiten....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het belachelijk dat scholen er maar van uitgaan dat de stichting Leergeld het wel betaald. Er zijn zoveel andere kosten die ook betaald moeten worden zoals de verplichte laptop voor het MBO maar ook boeken, tenue voor gymnastiek en sportschoenen. Het wordt tijd dat leerkrachten eens nadenken over een andere opzet. Kerstviering kunnen toch ook gevierd worden door ieder kind wat mee te laten nemen bijv. Ik zie ook niet wat een pretpark met educatie te maken heeft. Lekker makkelijk, leerkrachten bedenken wat en hoppa de rekening gaat de deur weer uit naar de ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het zelfs triest dat er een stichting leergeld is!
   Als je kinderen wil, weet je toch dat er kosten gaan komen. Logisch dat ze gymkleding en schoenen nodig hebben. Je kunt niet alle kosten op de samenleving afschuiven.
   Als je al weet dat je dat niet kan of wil betalen, begin dan niet aan kinderen!
   Allemaal iets meebrengen om te eten bij kerst? Leuk idee, maar ik ken gezinnen waarvan ik echt niks wil eten. En waarvan mijn kind ook niks mag eten. Als daar gekookt wordt met de katten op het aanrecht, is er van hygiene geen sprake.
   Dus heel fijn dat er voor die paar euro door de ouderraad wordt ingekocht.

   Verwijderen
 16. Mijn ouders hebben deze bijdrage altijd betaald en wij doen dat nu ook voor de kinderen. Hoewel manlief het er niet mee eens was omdat het vrijwillig is. Het gaat bij ons om 15!! euro per jaar. Daarmee vieren ze sinterklaas, kerst, pasen en de laatste schooldag. En aangezien het maar een kleine school is en ze echt veel doen wil ik het gewoon betalen. Mijn man vind het nu wel goed omdat hij nu ziet wat er mee gebeurt. Maar de eerste keer moest ik er wel voor strijden ook omdat er in de brief stond als je niet betaald dan word kind uitgesloten. En dat wil ik absoluut niet hebben en man zei dat kunnen ze niet maken maar het risico voor die paar euro wil ik niet hebben. En niet omdat we het niet konden betalen maar het ging hem om principe. Vrijwillig dus waarom dan betalen. En dan hebben we het over 15 euro p/kind. Gelukkig werk ik zelf, dus heb het zelf betaald. Maar ik vind wel dat er geen pretparken ed van hoeven te worden betaald en dat was in mijn tijd ook niet het geval en nu nog steeds niet. Want dat heet schoolreisje en dien je gewoon nog extra te betalen. Net als dat de kinderen schaatsles krijgen, dit kost bij ons voor 10 lessen 15 euro. Nou gewoon mee gaan, gezellig. En de muziek leraar wordt ook deels betaald van de vrijwillige bijdrage.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen