woensdag 1 juli 2015

Schulden

Gisteravond deden we nog laat de financien over de maand juni. Dit moeten wij altijd voor de 1e van de nieuwe maand doen, anders kan de bank de rente over de hypotheek er niet vanaf halen. Normaal gesproken doen we onze financien ruim op tijd. Nu waren we echter laat. Doordat andere zaken de overhand hebben, schieten de financien steeds verder naar de achtergrond.

Nu komen wij financieel niet zomaar in de problemen, we hebben genoeg buffer om eventuele fouten op te vangen. Toch kan ik mij goed voorstellen, dat je bij persoonlijke omstandigheden in de financiele problemen kan komen, ondanks een prima inkomen. Zodra de financien immers geen prioriteit hebben, blijven rekening liggen. En als rekening blijven liggen krijg je aanmaningen en verhogingen. En dan krijg je het welbekende sneeuwbaleffect.

Eigen schuld
Ik ben vrij zwart-wit in mijn denken. Ik vind dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Als jij schulden maakt, moet je mijn inziens ook de verantwoordelijkheid nemen om deze af te lossen. Toch ben ik wel iets milder geworden in mijn denken. Ik merk nu het zelf niet zo lekker gaat, dat iedereen door omstandigheden in de problemen kan komen. Nu heb ik natuurlijk makkelijk praten met een ruime buffer, maar mijn denkwijze is de afgelopen dagen hierin wel veranderd.

De komende tijd gaan we proberen om weer een beetje grip op de hele situatie te krijgen. Morgen moeten we weer naar het ziekenhuis. Hopelijk krijgen we nu duidelijkheid en kunnen we een hoofdstuk afsluiten. We kunnen dan weer verder gaan met de dagelijkse gang van  zaken; maar vooral; genieten!

Heb jij ooit door persoonlijke omstandigheden minder grip op jouw financien gehad? Hoe ben je hier mee omgegaan?


9 opmerkingen:

 1. Herkenbaar. Het boek 'Schaarste' geeft een verklaring (en oplossing) voor dit fenomeen.
  Groet, Luccy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar. Financiën schuiven naar de achtergrond als er andere zaken meer aandacht vragen. Mij gebeurde hetzelfde. Gelukkig had ik de ruimte om iets minder strikt te zijn. Deels door eerder wel strikt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog nooit schulden gehad (buiten studieschuld om), maar wij betalen eerst alles, voordat we zelf wat leuks van ons geld gaan doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nooit schulden bij een bedrijf maar wel maximale roodstand op alle rekeningen en de creditcard door een partner die niet met geld kon omgaan. Het vakantiegeld en de 13e maand werden altijd gebruikt om de gaten te dichten. De angst bij de supermarkt dat ik niet de boodschappen kon pinnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het inderdaad je kracht kan zijn/worden, als je in iets minder zware tijden wel strikt bent, je je wel een klein foutje/vertraging op kan lopen. Dat is ook waarom ik de financiën zo goed bij hou. Als ik dan eens minder goed in m'n vel zit, of er zijn echt andere zaken aan de hand, lukt het om zonder kleerscheuren over die tijd heen te komen. Mijn agenda is goed voor aantekeningen op geld gebied, zodat ik niet vergeet bedragen over te storten als dat nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net aan t begin van de crisis een huis gekocht, en toen t oude niet verkocht kunnen krijgen
  met 2 huizen gaat je spaargeld rap naar beneden hoor.
  uiteindelijk t oude huis wel verkocht maar 50 duizend lager dan verwacht
  2 moeilijke jaren, financieel gezien, en t levert behoorlijk wat stress op
  we zijn extreem gaan bezuinigen (je weet niet hoelang het gaat duren)
  Ondertussen alles weer helemaal oke,
  Maar de angst zit er toch behoorlijk in, een buffer is nu belangrijk voor de gemoedsrust
  En we lossen af als een gek, nooit meer die onzekerheid voor ons
  dit heeft als voordeel dat we ws over 5 jaar ons huis afgelost hebben ( zou anders nooit gebeurd zijn)
  nadeel ik ben behoorlijk zuinig geworden, eigenlijk te zuinig, vraag me af of ik dat ooit weer kwijt raak

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Naar het ziekenhuis.... Gaat het wel goed, volgens mij niet. Je schrijft er weinig over, wat ik snap hoor... Is natuurlijk allemaal wel erg persoonlijk en verdrietig. Maar het lijkt alsof je wel er wat over kwijt wilt. Sterkte voor morgen. Ik hoop dat een 'hoofdstuk afsluiten' niet betekent wat ik denk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. sterkte in het ziekenhuis!!!

  rekeningen gaan bij ons allemaal automatisch gelukkig. we maken soms wel extra kosten zoals zaterdag een etentje met schoonouders en schoonzus voor hun 34 jarig huwelijk maar ook als afleiding die ze goed kunnen gebruiken omdat een heel goede vriend van hen (en een soort 2e vader van mn man, hun zoon is evenoud als ons nl, en al levenslang vrienden met mn man dus) op sterven ligt door k.anker... :( dan geef je dus even 95 euro extra uit die anders naar de spaarrekening zou gaan.. maar het is t meer dan waard.. in moeilijke periodes geven we dus meer uit.. rekeningen gaan automatisch dus geen aanmaningskosten oid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hopelijk goed nieuws in het ziekenhuis. Wij hebben ook zo'n periode gehad, de financiën krijgen dan net niet de aandacht die het hoort te krijgen en herinneringen en aanmaningen schudden je dan wakker. Nu alles weer wat in rustiger vaarwater en de knop is echt om, dus nu flink aan het bezuinigingen om een buffer op te bouwen. Sterkte verder.

  BeantwoordenVerwijderen