vrijdag 28 augustus 2015

Opleiding; sleutel tot succes?

Van huis uit heb ik meegekregen dat studeren heel belangrijk is. In mijn opleidingskeuze lieten mijn ouders mij altijd  vrij; maar ze stimuleerden mij wel om er het maximale uit te halen. Ik had deze stok achter de deur ook wel nodig, ik was op dat moment geen gemotiveerde student. Ik vond het studentenleven veel interessanter. Ik kijk daar overigens met heel veel plezier op terug.

Hoe gemakzuchtig ik destijds was, des te gemotiveerder ben ik tegenwoordig. Ik doe veel dingen vanuit passie. Mijn opleiding bezorgde mij een baan, maar ik geloof dat mijn succes in mijn carrière vooral voort is gekomen uit doorzettingsvermogen en discipline. Tijdens mijn loopbaan ben ik cursussen gaan volgen, omdat ik meer diepgang zocht in mijn vakgebied. En als je iets met passie doet, ervaar je ook minder druk. En ondanks dat ik mijn werk met veel plezier doe, ook ik ervaar het wel eens als pittig. Toch heb ik altijd de discipline om door te gaan en door te zetten.

Een opleiding is daarom wat mij betreft zeker de sleutel tot succes, maar niet zonder andere kwaliteiten. Ik zie het meer als opstapje in een carrière. De rest moet je doen met doorzettingsvermogen, passie en discipline.Door de onrust op mijn werk met een mogelijke reorganisatie in het vooruitzicht, ben ik wel meer gaan nadenken over mijn passies. Ik vind het werken met probleemjongeren  fantastisch, maar ook vermoeiend. Ik zie mijzelf over 10 a 15 jaar niet meer met deze heftige doelgroep werken. Ik ga nu niet heel actief bedenken welke carriereswitch ik ooit wil gaan maken, maar  mocht er ooit iets totaal anders op mijn pad komen waar ik mijn passie in kwijt kan, zal ik zeker een overstap durven maken.

Was jouw opleiding jouw sleutel tot succes? Heb jij gekozen voor een baan in het werkveld waarin jij gespecialiseerd bent? Heb jij passie voor jouw werk?
5 opmerkingen:

 1. Mijn ouders waren net als de jouwe. Ik heb dan ook een universitaire studie gedaan. Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Het heeft me gevormd, en mijn academische vaardigheden komen zeker van pas.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een van de weinige gelukkigen die zijn droombaan heeft gevonden. Als ik morgen een miljoen win blijf ik ook lekker werken! Misschien iets minder maar zonder zou ik nog niet willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn ouders vonden leren niet nodig. Huishuidschool was leuk genoeg. Doordat de cito doordrong in mijn basisschool ging ik naar het VWO, anders was het de huishoudschool geworden. Ik denk dat het voor mijn levensgeluk niet had uitgemaakt, dat haal ik uit mezelf, mijn kinderen en de mensen om me heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een tijd als marktonderzoeken gewerkt, maar ben toen geswitcht naar vertaler. Daar heb ik nog wel een masteropleiding van 2 jaar voor moeten doen, maar dat kwam wel goed uit. Het was net crisis en mijn contract werd niet verlengd. Het was dus zoeken naar een andere baan of de opleiding gaan doen. Bovendien kwam ik erachter dat een jarenlange baan op kantoor niets voor mij is. Ik werk liever freelance. Daardoor kon ik vorig jaar ook een half jaar een opdracht in het buitenland doen en waarschijnlijk binnnenkort meer. Ik zou die vrijheid nooit meer willen opgeven voor een vaste baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Min OCW kondigt net vanmorgen beurzen te verstrekken voor pabo'ers die max. 2 jaar zijn afgestudeerd en een master Leren en Innoveren gaan volgen. Kom jij daar nog voor in aanmerking?

  Oriënteer je nu alvast goed op een opleiding. Zeker met dalende leerlingenaantallen. Nu kan je nog op kosten van je baas studeren.

  BeantwoordenVerwijderen