zondag 30 augustus 2015

Sigaar uit eigen doos? Loonsverhoging en bonus ambtenaren in 2015/2016

In juli werd duidelijk dat alle rijksambtenaren na 4 jaar op de nullijn te hebben gestaan. een loonsverhoging krijgen.Volgens het akkoord krijgen alle ambtenaren in twee jaar tijd  5,05% loonsverhoging. Daarnaast ontvangt iedereen een eenmalige bruto bonus van 500 euro. Dat klinkt uiteraard fantastisch. Toch is het deels een sigaar uit eigen doos. De loonsverhoging komt namelijk tot stand doordat het geld deels uit de eigen pensioenpot komt.  Op de website van de algemene onderwijsbond staat onderstaande:

Het akkoord is een onderhandelaarsovereenkomst en heet ‘Loonruimte-overeenkomst publieke sector 2015 – 2016’. De onderhandelaars willen loonruimte creëren door het ABP-pensioen aan te passen. Ze willen de volgende aanpassingen doen:
  • Per 1 januari 2016 ABP-pensioenen niet langer indexeren op basis van looninflatie, maar op basis van prijsinflatie. Dit zou leiden tot 1 procent loonruimte;
  • Geen herstelopslag op de premie heffen tot 2021. Het APB staat er slecht voor. Er lag een afspraak dat 1 procent pensioenpremie gebruikt zal worden om het fonds te versterken. Door geen premieopslag te betalen tot 2021 betalen de werkgevers minder premie en ontstaat erop deze manier 0,4 procent loonruimte;
  • De werkgevers zeggen toe dat de premiedaling (totaal 1,4 procent) direct ten goede zal komen aan het primaire loon;
  • Extra loonsverhoging: een structurele loonsverhoging van 1,25 procent  + 500 euro bruto eenmalig per 1 september 2015 en 1,6 procent loonsverhoging per 1 januari 2016.
Hieronder staat een overzicht hoe de 5,05 procent loonstijging tot stand zal komen als dit doorgaat:

 2015 
 2016 
 Structurele loonsverhoging
 1 vrijval ABP 2015 
 0,8%
 0,8%
 2 vrijval ABP 2016  
 1,4%
 1,4%
 3 verhoging 2015 structureel 
 1,25%
 1,25%
 4 verhoging 2016 structureel  
 1,6%
 1,6%
 5 eenmalige nominale verhoging 
 500,-  
 Totaal
 2,05% (plus 500,- eenmaal)
 3,0% 
 5,05% (plus 500,- eenmalig)

Daarnaast ontstaat er een fiscaal voordeel voor werknemers van 0,5 procent met ingang van 2016. Overigens ontstaan ook voor het kabinet fiscale voordelen: over pensioenpremie wordt geen belasting betaald, maar over (extra) loon wel. Het Rijk krijgt door deze deal dus meer inkomstenbelasting binnen.

Wanneer treedt dit akkoord in werking?
Als dat al gaat gebeuren, zal dat nog heel wat voeten in de aarde hebben. Dit akkoord is gesloten tussen drie centrales, twee werkgevers en nog twee partijen. Het heeft op dit moment geen gevolgen voor de lonen of de arbeidsvoorwaarden en pensioenen voor ambtenaren. Daarvoor is namelijk een akkoord in een formeel overleg nodig. Verder is er nog een wetswijziging nodig en een besluit van het ABP-bestuur. Vervolgens zullen er nog cao-onderhandelingen moeten worden gevoerd aan iedere cao-tafel. En op iedere tafel spelen weer andere kwesties. Het is zeer de vraag of daar nu nog 'open en reëel' met de onderwijswerkgevers kan worden onderhandeld. En het moet nog blijken of de andere bonden die kwesties nog steeds belangrijk vinden.

Sigaar uit eigen doos?
Na alle media aandacht in juli werd het de laatste tijd erg stil rondom het akkoord. De CAO voor primair onderwijs moet nog opnieuw uit onderhandelt worden. Tot die tijd kunnen we dus nog gewoon afwachten of we echt een sigaar uit eigen doos gaan krijgen.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb al 7 jr niks erbij dus denk dat de ambtenaren nog blij mogen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap heel goed dat de ambtenaren dit niet pikken. Geld waar ze nu al recht op hebben wordt gewoon als loonsverhoging verkocht. Ik denk wel dat de overheid kleiner moet worden maar dit is inderdaad de welbekende sigaar..

    BeantwoordenVerwijderen