woensdag 26 augustus 2015

Woonwoensdag; anoniem

Even voorstellen...
Anoniem en 46 jaar, mijn man is 51. Samen hebben wij 2 kinderen. 1 kind is thuiswonend en studeert. Het andere kind is uitwonend en ook weer studerend.  

Werk en inkomen
Ik ben huisvrouw en heb dus geen inkomsten. Mijn man verdient netto 1.890 euro per maand.  Daarnaast heeft hij een 13e maand. De belasting is ongeveer 150 euro per maand. Naast deze inkomsten verdien ik met Euroclix en het scannen van boodschappen ongeveer tussen de 5 en 10 per maand.  Dus al met al een maandinkomen van 2.250 netto, met vakantiegeld erbij.

Beschrijving woning/locatie:
Wij wonen in een  koopmaisonnette met bouwjaar 1963 in een stad. We hebben de maisonnette gekocht in 2007.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
De wijk waar we woonden ging wel heel erg hard achteruit. De mogelijkheden waren op dat moment net zo, dat we ons (met wat moeite) een hypotheek konden veroorloven. Die kans grepen we en zo hadden we wat meer grip op onze woonomgeving.


Soort hypotheek
We hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek, die uit 3 delen bestaat. Daarnaast hebben we een verplichte levensverzekering. We hebben de hypotheek afgesloten bij de SNS. De bij de aankoop van de woning was de hoogte van onze hypotheek   168.900 euro. Dat kostte ons 750 bruto per maand.

Hoeveel kon je destijds lenen? 
Dit was het absolute maximale bedrag wat we konden lenen, zonder aandelen bij onze hypotheek. Aandelen zijn  “no go” voor ons. Wel was er een erfenis, waardoor we snel konden starten met aflossen (de afhandeling hiervan liep nog tijdens de koop).

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af?
Vanaf het begin hebben we extra afgelost. Eerst vooral om de toch wel hoge maandlasten naar beneden te krijgen. Nu vooral nog door de verslaving en een onafhankelijk gevoel van de bank.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
 Geen. Wel moet je, heel omslachtig, een maand van tevoren schriftelijk aangeven dat je extra wil aflossen. Al geloof ik dat dit nu ook via de mail kan, maar dat moet ik nog even bekijken.

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Nee.

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Ja, want we zijn al fiks gezakt in maandlasten en zitten nu onder de 100 bruto per maand aan woonlasten. Dat geeft een heerlijk vrij gevoel!


2 opmerkingen: