woensdag 19 augustus 2015

Woonwoensdag; een dertiger

Even voorstellen...
Ik ben een dertiger met 2 kids. M. van 5 en J. van 3. Daarnaast ben ik getrouwd met P.

Werk en inkomen
Ik werk vanuit huis als gastouder,ongeveer 30 tot 50 uur per week. Hier verdien ik op jaarbasis ongeveer 10.000 euro bruto mee.  Manlief werkt op een verkoopafdeling van een groot AGF bedrijf die aan de supermarkten levert. Hij werkt zo'n 50 tot 60u per week  Op jaarbasis ontvangt hij 45.000 euro bruto.

Beschrijving woning/locatie:
Wij wonen in een groot dorp in een zogenaamde vinexwijk. Wij wonen in een redelijk nieuwe woning uit 2004. We zijn hier in 2009 komen wonen vanuit een flat. We wonen nu in een rijtjeswoning/eengezinswoning met 3 slaapkamers en een ruime zolder en een postzegeltuintje van 11 meter diep en 5 meter breed.


Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
Het is een betaalbare huurwoning net boven de toeslaggrens. Hierdoor zat er een inkomensvereiste op van destijds 28.000 euro per jaar bruto. De wachtlijst voor deze woningen zonder huurtoeslag is veel korter dan een goedkopere woning waar dus wel huurtoeslag mogelijk is. Hierdoor stonden we 3e voor dit huis tegenover 20e of 30e voor andere huizen.

Waarom heb jij gekozen voor een huurwoning i.p.v. een koopwoning?
We hebben te weinig inkomsten voor een koopwoning. De koopwoningen hier zijn erg duur en we wilden al jong een gezin en dus niet eerst een appartementje kopen of iets dergelijks. We hebben eerst een portiekwoning gehuurd.

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van een huurwoning?
We hebben weinig onderhoudskosten. Deze zitten immers verwerkt in de maandelijkse huur. Hierdoor betaal je geen grote bedragen in 1 keer. Daarnaast was onze woning makkelijk te vinden/verkrijgen via een woningbouwstichting, er is voldoende keus hier. Het is een nette woning, erg ruim en daarnaast ook een stuk voordeliger dan kopen.In ieder geval op de korte termijn. Koopwoningen zijn bijna onbetaalbaar hier, maar uiteindelijk bouw je dan natuurlijk wel vermogen op naarmate je meer afgelost hebt.

En de nadelen?
Je bouwt geen vermogen op, maar betaalt wel elke maand een flink bedrag.

Heb je recht op huurtoeslag? 
Nee. sowieso is de huur net boven de toeslaggrens, maar daarnaast hebben we ook te veel inkomen.

Kan je bij een inkomensterugval op dezelfde locatie blijven wonen?
Afhankelijk van hoe erg de inkomensterugval zou zijn.

Wil je in de toekomst nog verhuizen? Zou je dan kiezen voor een koop- of huurwoning?
KOOP!!! We willen dolgraag kopen in plaats van huren om zo op de lange termijn de woonlasten te kunnen verlagen, maar kopen is hier in de randstad erg duur.3 opmerkingen:

 1. Iedere keer toch weer leuk om mee te lezen hoe andere dat doen :-D
  Wij hebben ook zowel gehuurd als gekocht, onze huidige woning is gekocht.
  Van het huren was het handige dat je zelf inderdd geen omkijken hebt naar onderhoud en als je weg wil uit het huis dat je alleen even een maand opzeg termijn hebt.
  Aan de andere kant bij een koop hoef je weer niet alle plavuizen ect er uit te rammen.. ;-) en kun je leuk spaarpotje opbouwen.
  Ach alles heeft zijn voor en nadelen als je maar lekker woont.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze woningbouwvereniging is veel coulanter geworden wat betreft het zgn "in de oude staat terugbrengen"na vertrek uit de woning.
   Wij hebben vele verbeteringen aangebracht. De won.bouwver. heeft alles goedgekeurd en als we hier weg zouden gaan mag alles blijven zoals het is.

   Verwijderen
 2. wij konden alles overnemen toen we hier kwamen wonen.. we hadden toen hooguit 3000 spaargeld (ik denk nog minder maar weet t niet meer) t was snel op en weer snel opnieuw begonnen met sparen, maar alles voor de ramen (gordijnen, rolgordijnen, luxaflex etc) konden we overnemen, ook de laminaatvloer zag er nog prima uit, de vaatwasser hebben we overgenomen (en nog 6 jr mee gedaan!) alles samen voor 1250 euro! zij blij dat ze alles konden laten zitten en wij blij dat we verder alleen maar hoefden te sauzen en plafonds witten. was heerlijk!!

  nadeel van koop is dat je veel minder aan hypotheek krijgt (oftewel t huis dus altijd kleiner is dan waar we nu in wonen :() en als gastouder is dat best lastig want eigenlijk kom ik nu al een kamer te kort.. mn droom is een aparte slaapkamer voor de opvangkinderen met genoeg opbergruimte (in bijv hoge kasten aan de muur) zodat mn eigen kids hun eigen kamer houden om zelf in te spelen en in terug te trekken :)
  maar zeker toen we hier kwamen wonen was ons inkomen niet voldoende om een eengezinswoning te kunnen kopen. en we kunnen zeker makkelijk sparen met onze huurwoning (725 per maand huur) (toch maf.. 10.000 pe rjaar kunnen sparen bijna en toch nauwelijks hypotheek kunnen krijgen ??? )

  BeantwoordenVerwijderen