donderdag 3 september 2015

Aflossen; gewoon doen!

Een van de meest besproken onderwerpen op mijn blog is het aflossen van onze hypotheek. Het is immers ons eerste grote doel in onze weg naar financiële onafhankelijkheid. Door de aankomende bruiloft zijn we minder bezig geweest met ons aflosplan. Het geld vliegt er op dit moment werkelijk uit. Toch blijft er nog steeds voldoende buffer over.We hebben daarom besloten om een extra aflossing te doen op onze hypotheek.

Een beetje vreemd is dat natuurlijk wel. Een extra aflossing doen, terwijl onze buffer steeds lager aan het worden is. Toch is het voor ons ook een statement; we weten wat ons doel is en blijven ons op deze manier aan ons plan houden. We hebben een relatief kleine aflossing gedaan van 1.500 euro. 500 euro van onze beide privéspaarrekeningen en 500 euro van onze gezamenlijke spaarrekening.

Aflossen
Aflossen is bij de R.abobank erg gemakkelijk. We maken het geld over naar een rekeningnummer van onze lokale bank onder vermelding van onze namen en het hypotheeknummer. Vervolgens regelt de Rabobank dat het geld afgelost wordt op onze hypotheek. Via post krijgen wij hier vervolgens een bevestiging van.

Verstandig?
 Ook mijn oudere blogberichten worden nog regelmatig door meelezers gelezen. Gisteren zag ik een reactie staan, waarbij een lezer twijfelde over het nut van aflossen. Leverde het per maand een echte kostenbesparing op? Van een aflossing merk je inderdaad maandelijks niet heel veel. Op de lange termijn echter wel. De besparing per maand moet je immers x de looptijd van de hypotheek doen. Daarnaast is het geld wat je aflost in de woning, niet zomaar weg. Bij verkoop komt dit bedrag weer vrij óf de restschuld is met dit bedrag naar beneden gegaan. In beide situaties een win-win situatie.

Hoe gaat het met jullie aflosplannen?

7 opmerkingen:

 1. it jaar geen aflossingen meer (we deden wat we konden missen). Maar volgend jaar gaan we er weer voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Standaard wordt bij ons maandelijks EUR 500,00 overgeschreven naar de hypotheekverstrekker. Tevens hebben wij 2 momenten in het jaar waarop wij een extra aflossing doen, namelijk bij uitbetaling van ons vakantiegeld. Dan maken wij zo'n EUR 3.000,00 over naar de hypotheekverstrekker en aan het einde van het jaar als het saldo op onze spaarrekening hoger is dan wij als ondergrens aan wensen te houden. Net wat jezelf al aangeeft, op langere termijn accumuleert het bedrag tot een mooie maandelijkse besparing op de hypotheeklasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij doen 1x per jaar rond oktober een extra aflossing van 5000,- dit wordt het 3de jaar en dan merk je het echt wel hoor, zodra we de aflossing gedaan hebben gaan de kosten met 20,- per maand naar beneden dus nu dit jaar gaat dat 60,- schelen! -dat is toch niet weinig?
  Dus het nut zien we daar echt wel van in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Gewoon doen" ben ik totaal niet mee eens. Het lijkt me verstandiger om rationeel af te wegen wat het minste risico/meest oplevert. Bij de ene is dit aflossen, bij de andere is dit bijstorten op hypotheek/zonnepanelen kopen/beleggen/schenken aan kinderen/enz.
  Dit is per persoon verschillend, de overwegingen staan al op tientallen blogs, dus die ga ik hier niet herhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. helaas geen hypotheek.. wij sparen dus t geld wat "over"is.. aflossen op de stufi kost meer dan t oplevert.. (rente stufi nu 0,12 %, rente op de spaarrekening 1,2%.... )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik dit jaar nog 300 euro bij elkaar sprokkel, hebben wij 1 aflossingsvrij hypotheekdeel (van 20.000 euro) weg gewerkt. Dit scheelt bijna 90 euro per maand.
  Nu we rond moeten komen van 1 inkomen is het wel moeilijker, vooral omdat de gewone spaarrekening minder bijgevuld wordt. Extraatjes die vroeger naar de hypotheekrekening gingen, gaan nu vaak toch naar de gewone spaarrekening. Toch blijf ik statiegeld, mp verkopen enz op de hypotheekrekening storten. Nog 194 euro en dan zijn we er.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het ligt eraan hoe hoog je hypotheekrente is. ik betaal de komende 15 jaar 2.9% en dat voor belastingvoordeel.... netto is dat dus 1.6%, en dat rendement moet op indexfondsen toch echt wel te halen zijn. zodra we weer tegen de vermogensbelastinggrens aanhikken wordt het weer tijd om even te gaan rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen