zondag 27 september 2015

Het verplicht eigen risico gaat omhoog

Ieder jaar zet ik mijn eigen eigen risico omhoog, aangezien ik over het algemeen weinig zorgkosten heb. Voor volgend jaar wil ik het minimale eigen risico nemen. Ik verwacht volgend jaar meer zorgkosten te hebben. Mijn maandelijkse premie zal hierdoor wel hoger komen te liggen dan dit jaar.

Verplicht eigen risico omhoog
In 2016 gaat het eigen risico weer omhoog. Volgend jaar is het verplicht eigen risico 385 euro per persoon. Het verplichte eigen risico is ingevoerd in 2008. Toen ging het nog om een bedrag van 150 euro. Verzekerden moesten de eerste 150 euro aan zorgkosten uit het basispakket zelf betalen. Sindsdien is het bedrag door de overheid jaarlijks in stappen verhoogd naar 375 euro in 2015. Volgend jaar gaat het bedrag dus nog eens met 10 euro omhoog. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit het basispakket.

Wat valt niet onder de eigen risico?
De kosten voor een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost gaan niet van het eigen risico af. Dat wordt door de verzekeraar vergoed. Dit geldt eveneens voor verloskundige zorg, kraamzorg, wijkverpleging en onderzoek bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 
Zorg voor kinderen tot achttien jaar telt ook niet mee voor het eigen risico. Hulpmiddelen van de thuiszorg in bruikleen en nacontroles of reiskosten bij orgaandonatie ook niet. Zorg uit aanvullende verzekeringen telt evenmin mee voor het eigen risico.

Eigen bijdrage
Een verzekerde moet de eigen bijdrage altijd betalen, ook als het eigen risico al volledig is verbruikt.
Het gaat dan bijvoorbeeld om een bijdrage voor hulpmiddelen, sommige soorten geneesmiddelen en zittend ziekenvervoer. Een verzekerde moet voor deze zorg jaarlijks een bepaald gedeelte of een percentage per keer zelf betalen. Ook kan het voorkomen dat een verzekeraar per keer een bepaald maximum betaalt en dat een verzekerde de rest moet bijleggen. Een verzekerde moet de eigen bijdrage altijd eerst betalen. Het bedrag dat overblijft, valt dan nog onder het verplicht eigen risico.
Bron: nu.nl

 Wat ga jij volgend jaar doen? Een verhoogd eigen risico of alleen het verplichte eigen risico?

9 opmerkingen:

 1. Ik ga voor het verplichte eigen risico. Ik heb de afgelopen jaren aardig wat kosten gehad (zorg van specialisten plus fysio en ook nog hoge tandartskosten) en ben blij als ik voor ons tweeen het verplichte deel bij elkaar kan sparen. We zijn ook nog allebei brildragend en daarvoor wordt niks vergoed. Als ik brillen moet verzekeren gaat de premie dusdanig omhoog dat ik er beter zelf voor kan sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik altijd het volledige eigen risico, voor mij is het duurder dit risico vrijwillig te verhogen. Voor chronisch patiënten zoals ik is er helemaal niet de keuze tussen een verhoogd eigen risico en het verplichte eigen risico.

  Wat jij niet noemt, is de mogelijkheid om over te stappen. Vorig jaar heb ik verzekeraars vergeleken om te kijken of ik over kon stappen, maar de verzekering die ik had met collectiviteitskorting en korting op betaling in 1 keer bleek het voordeligst. Waarschijnlijk ga ik nu weer vergelijken.

  Er zijn trouwens nog meer keuzes mogelijk: neem je een aanvullende verzekering en waarom en neem je een tandzorgverzekering? Mijn dochters hebben allebei nog een volledig gaaf gebit. Voor hen is geen verzekering de voordeligste keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aankomend jaar hoop ik weer mijn eigen risico te kunnen verhogen. Hiervoor deed ik dat ook al een paar jaar. Dit jaar heb ik meer zorg nodig en hoop dat dus afgerond te hebben aan het eind van dit jaar, zodat ik aankomend jaar weer goedkoper uit ben. Het risico kan ik aan. dat moet ook wel, want als je bijvoorbeeld iets breekt, dan ben je wel je hele bedrag kwijt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verbruik ook het eigen risico volledig en dus ook geen keuze. Maar ik wil even een aanvulling geven op het zittend ziekenvervoer hiervoor telt namelijk nog weer een aparte eigen bijdrage van 97 euro per jaar. Die stapelingen van diverse bijdragen maken het ook zo duur voor mensen met ziekten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe alleen het verplichte eigen risico. Vanwege bezoek aan een specialist zit ik hier toch altijd al aan, dus voor mij loont het niet om te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe ook alleen het verplicht eigen risico. Meestal betaal ik per jaar slechts 100 á 150 euro maar ivm mijn leeftijd wil ik geen verhoogd eigen risico!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik verhoog mijn eigen risico maximaal. Hoef nooit naar de dokter en als dat toch zou moeten, heb ik daar spaargeld voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik verhoog het eigen risico niet. De afgelopen jaren heb ik veel gebruik moeten maken van specialist en fysio. Daarnaast ook nog aardig wat tandartskosten. Elk jaar het eigen risico voor 2 personen bij elkaar sparen naast de kosten voor brillen (die we ook niet vergoed krijgen) vind ik al uitdaging genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik neem weer het allerhoogste eigen risico. € 875 dit jaar. Ik heb nog niets verbruikt en jaar is driekwart om. afgelopen vijf jaar ook niets verbruikt wat onder eigen risico valt. Ik ben wel grootverbruiker uit aanvullend pakket. Vorig jaar alternatieve geneeswijze en fysio. Dir jaar lenzen en alternatieve geneeswijze. Mascha. Ps mocht ik een jaar pech hebben dan heb ik ruimte om die € 875 zo neer te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen