dinsdag 1 september 2015

Huis (laten) schilderen...

We gaan er niet aan ontkomen om volgend jaar ons huis te (laten) schilderen. Op de liggende delen zijn blaasjes gekomen en op de regenkant van de woning is duidelijk te zien dat het schilderwerk minder wordt.

Laten schilderen?
In onze vorige woning lieten we het schilderwerk over aan een schilder. Het was ook prima betaalbaar; voor de gehele woning betaalden we rond de 1400 euro inclusief professionele verf. We wonen nu in een veel grotere woning, waardoor de kosten voor het laten schilderen veel hoger zullen komen te liggen. Een buurman had al een offerte aan laten vragen en kwam uit op 3500 euro. Toch een flinke kostenpost.

Zelf schilderen?
De grootste reden voor ons om het huis te laten schilderen is het gemak. Het schilderen kost veel tijd, welke wij er liever niet aan besteden. Daarnaast zullen we ook een steiger moeten huren om bij de nok van de woning te kunnen komen.  Het grootste voordeel mag duidelijk zijn, het scheelt veel geld om zelf te schilderen.

Nieuwbouwwoning
Wij wonen in een nieuwbouwwoning uit 2012. Deze woning heeft een tijd leeggestaan, voordat wij hem kochten. Aangezien de verf er dus volgend jaar 4 jaar op zit, zal onze nieuwbouwwoning er ook aan moeten geloven. Toch is 4 jaar niet heel lang. Onze buurman wist te vertellen dat ze in de bouw de verf verdunnen; hierdoor ben je sneller toe aan het opnieuw schilderen van de woning. Voor het bouwbedrijf is het uiteraard gewoon een kostenbesparing.

De komende tijd gaan we dus even nadenken over wat we gaan doen; gaan we sparen voor een schilder of gaan we zelf tijd spenderen aan het schilderen van onze woning?

Wat doen jullie? Laten jullie de woning schilderen of pakken jullie zelf de kwast erbij?

12 opmerkingen:

 1. Wij pakken zelf de kwast...niet alles in een keer, maar raam voor raam en deur voor deur...net wanneer we tijd hebben!! Vereist even een planning, waar we niet erg goed in zijn, er komt vaak iets tussen...Maar alles wat we zelf kunnen doen, doen we zelf, scheelt enorm veel geld!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf! Heb je uiteraard ook kunnen lezen op mijn blogs! Vond dat het meeviel qua tijd.
  Bovenverdieping is vanaf dit jaar helemaal onderhoudsvrij. Bewuste keus, en deels was het al zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij doen dat ook zelf, vragen soms wel iemand van de familie of uit de vriendenkring om te komen helpen en geven die dan wat zakgeld voor de hulp. Komt goedkoper uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij waren dit jaar aan de beurt en hebben het ook zelf gedaan. Scheelt een hoop geld.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij doen het zelf. De schilder is duurder dan een maandloon. Echt niet.
  Wij hebben dure verf genomen om mee af te lakken. In traditionele kleuren, die zijn beter bestand tegen uv.
  Een oom van mij heeft een steiger, die mogen we lenen. Mijn ouders kwamen helpen, net als mijn zusje en zwager.
  We hebben trouwens ook een goede trap gekocht, even het dak op, even de goten schoonmaken,even een raam lappen.. Algauw maandelijks staat er iemand op.
  In ruil voor de hulp was er lekker eten. Hulp bij het schilderen van hun buitenkant, hulp bij het slopen en isoleren en aftimmeren van hun zolder, die we een paar weken later in de verf hebben gezet. Klussen is altijd makkelijker met een paar handige mensen. Je krijgt veel meer gedaan op een dag. Het is gezellig.

  Wij pakken elk derde jaar de zijkant, voorkant en elk vijfde jaar de achterkant. Niet wachten tot het moet. Dat is slecht voor het hout.

  Wij komen met 120 euro verf, 30 euro kwasten schuurzooi, plamuur, houtrotstop, schuurpapier en kwasten rond. Dan doen we in het najaar de achterkant en in het voorjaar de zijkant en voorkant. De schilder wil er 2700 euro voor hebben, nou daar kun je een maand van leven, twee weken van op vakantie en schilderspullen kopen, plus een luxe bbq houden voor de hulp.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben vorige week onze woning laten schilderen, het moest echt gebeuren en we hadden er zelf gewoon geen tijd voor met nu drie kleine kinderen. De volgende keer doen we het misschien zelf, het is niet heel lastig hier, maar voor nu vond ik het heerlijk dat het eindelijk eens gedaan was :)

  Samen besparen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op het dak laten we het doen. Beneden doen we zelf. Scheelt veel geld,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hebben jullie in een nieuwbouw woning niet het merendeel kunststof?
  2 jr terug moest er bij ons boven geschilderd worden maar aangezien de omlijsting van de ramen zo slecht waren hebben we de boven verdieping maar meteen in de kunststof laten zetten met dubbele ramen.
  Beneden en helemaal boven hebben we door een kennis laten doen maar dat hadden we beter niet kunnen doen.
  Gelukkig vroeg hij er niet zo veel voor en hij verzekerde ons dat hij ervaring had maar uhmmm niet dus!
  Het zit in de verf en daar is ook alles mee gezegd.
  We zijn dus nu hard aan het sparen om over niet al te lange tijd de rest ook maar in de kunststof te laten zetten dan weten we tenminste dat we daar geen verf gedoe meer krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij laten het absoluut doen! Schilderen is een vak, waar wij niet voor hebben geleerd. Bovendien, als de schilder het gedaan heeft, met goede verf en goede techniek en de rottige plekjes weer heeft weggewerkt, blijft de verf perfect 8 jaar in zeer goede staat. Als het slecht is gedaan, veel korter. Wij werken liever een uur op ons eigen werk, dan dat we een uur moeten schilderen. En in ons geval is een uur werken gelijk aan een uur de schilder inhuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zouden laten schilderen. 1 Kozijn zelf schilderen is nog wel te doen, maar een heel huis... bah...
  Hier moesten de kozijnen ook geschilderd worden, wij hebben nu besloten de konijnen te vervangen voor kunststof kozijnen (we hebben al deels kunststof kozijnen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn avond is helemaal goed, door jou fijne spellingscontrole :)
   De konijnen vervangen door kunststof kozijnen! Dat zal ze leren, zo te knagen aan de houten kozijnen, ha ha.

   Verwijderen
 11. Wij zijn afgelopen maand verhuisd. De buitenboel hoefde niet geschilderd te worden, maar binnen wel. Dat hebben we laten doen. Ik ben hoogzwanger dus zelf op trapjes staan lukt niet meer. Ook kost het ons veel meer tijd dan de schilder. Tijd die we liever ergens anders aan besteden. Maar, toen we verhuisden naar ons appartement 7 jaar geleden hebben we het wel zelf gedaan (binnen) - met hulp van familie en vrienden. Maar toen hadden we ook meer tijd daarvoor (en juist minder geld beschikbaar).
  Nu hebben we wel het geluk met een hele fijne aannemer die altijd een goede prijs rekent, met goede spullen werkt en erg netjes is. Dan is het ook makkelijker om uit handen te geven en geef ik er graag mijn geld aan uit.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen