donderdag 24 september 2015

Minder werken

Financiele onbezorgdheid is niet alleen weggelegd voor mensen met een hoog inkomen. Het gaat erom dat je verstandig omgaat met je eigen inkomsten. Zo kan ik van mijn salaris best in een kleine, nieuwe auto rijden, als ik hier wat geld voor opzij leg. Toch doe ik dit niet. Mijn tweedehandsje rijdt ook heerlijk en is een stuk goedkoper. Ik kan ook gemakkelijk mijn hele salaris opmaken en 'op stand' leven, maar op deze manier blijf ik een slaaf van mijn eigen geld. En dat is iets wat ik absoluut niet wil.

Minder werken
Door bewust mijn geld uit te geven en iedere maand te sparen, spaar ik naar mijn doel om minder te kunnen werken. Mochten er kinderen komen, wil ik 3 dagen gaan werken. Daarbij moet het natuurlijk maar net lukken om zwanger te raken. Mocht dit niet lukken, neem ik aan het eind van dit schooljaar deeltijdontslag en ga ik van 5 dagen werken naar 4 dagen werken. Daar spaar ik nu al voor, zodat ik straks niet moet bezuinigen om rond te komen. Ik heb dan alleen minder ruimte om iedere maand te sparen.

Geluk
Ik haal mijn geluk niet uit spullen, maar uit ervaringen. Ik geniet van de momenten die ik samen heb met familie en vrienden. Door fulltime te werken, merk ik dat ik minder van deze momenten heb. De balans tussen werk en privé is nu wel eens zoek. Straks minder gaan werken is dus een bewuste keuze. Een keuze om meer te genieten, maar wel minder inkomsten te krijgen. Wij zullen hierdoor straks minder te besteden hebben, maar de extra vrijheid die er voor terugkomt, is mij (ons) veel meer waard.

Werk jij fulltime of parttime? Waarom heb je deze keuze gemaakt?


11 opmerkingen:

 1. Totdat mijn oudste geboren werd hebben mijn man en ik beide fulltime gewerkt. Vanaf het moment van de geboorte van mijn oudste (nu 21 jaar geleden) ben ik 3 dagen en hij 4 dagen in de week gaan werken. Mijn zoon, en later ook mijn dochter, gingen 3 dagen naar de creche en later naar een opvangadres. Dat is ons goed bevallen. We hebben veel tijd aan de kinderen kunnen besteden maar hebben ook "een eigen leven" gehad. Wij vonden dat ook belangrijk. Persoonlijk vond ik het super om veel van mijn kinderen mee te maken maar ik had het ook nodig om af en toe even geen moeder te zijn maar gewoon mezelf. Ondertussen is mijn oudste de deur al uit en ook mijn jongste (19 jaar) heeft haar moeder al lang niet meer echt nodig. Toch zijn mijn man en ik altijd parttime blijven werken en zullen dat ook zeker zo houden. Financieel is het voor ons prima te doen. Doordat we zuinig leven kunnen we alles wat we echt willen gewoon doen. En we hebben de tijd om samen op pad te gaan, lange fietstochten, wandelingen, enz. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel collega's van zijn heel gelukkig met hun leasebakken. Maar als ik ze dan voorreken dat ik met mijn 12 jaar oude auto genoeg geld overhoud om 36 ipv 40 uur te werken, dan beginnen ze altijd te twijfelen.
  Het verbaast me nog steeds dat iedereen gretig een nieuwe leasebak uitzoek, zonder te kijken naar alternatieven voor een rustiger leven.
  Voor mijn berekening, zie hier

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de kleine geboren werd in mei vorig jaar werkten zowel vrouwlief als ik 5 dagen in de week. Sinds de komst van de kleine ben ik teruggegaan naar 4 dagen in de week en heb ik op woensdag een "papadag" en mijn vrouw heeft 2 dagen ingeleverd en werkt nu nog 3 dagen in de week. Doordat ik 1 dag in de week op onze kleine let en beide oma's ook een dag in de week oppassen zijn we rond en niet afhankelijk van opvang. Voor ons voelt dat erg prettig.

  Uiteraard merk je het als je van gezamenlijk 10 dagen werken naar 7 gaat, echter sinds de komst van de kleine gaan we net wat minder vaak uit eten. Of naar goedkopere gelegenheden waarbij de kleine ook mee kan. En onze hobby/verslaving van casinobezoekjes zitten er ook vrijwel niet meer in.. Dus dat compenseert weer aardig, en ook al sparen we nu minder per maand dan voor de komst van de kleine. Er was niets fijner dan gewoon de beslissing te kunnen maken om minder te gaan werken. En dat nog voor ons 30e!

  Wat betreft auto's zijn we dan weer wel een beetje verwend.. Zo hebben we er allebei 1, waarvan de mijne nu anderhalf jaar oud is.. En auto van de vrouw die wordt in november eigenlijk 5, maar dat gaat hij bij ons niet halen.. Begin oktober mogen we langs de Volkswagen dealer om een nieuwe Golf op te halen. Maar zo geven wij relatief weinig uit aan vakanties. Dat is "maar" zo'n 1500/2000 per jaar. En zo maakt iedereen keuzes.

  Maar vooral heerlijk dat jij ook de keus kunt maken om minder te gaan werken! En uiteraard wens ik je hopelijk snel een voorspoedige zwangerschap toe!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen 32 jaar geleden ons eerste kindje geboren werd, heb ik mijn ontslag op het werk ingediend omdat mijn man en ik er bewust voor kozen om zelf in te staan voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Zowel mijn man als ik werkten in shiften met zeer onregelmatige werkuren die ten pas en ten onpas veranderden naar noodwendigheid van de dienst, nachtdiensten, weekendwerk.... Communicatie tussen ons verlief op sommige dagen via briefjes op de keukentafel net omwille van onze onregelmatige niet bij elkaar passende werkuren. In die tijd was kinderopvang ook niet zo flexibel of nu en de combinatie tussen beiden werken met onregelmatige uren én kindjes opvoeden zagen wij niet zitten. Zowiezo zouden de kinderen de dupe geweest zijn : volwassenen kunnen zich aanpassen aan onregelmatige uren maar onze kinderen wilden wij orde en regelmaat geven. Het indienen van mijn ontslag had financieel serieuze consequenties aangezien mijn wedde, de grootste, wegviel. Door zuinig te leven, veel zelf te maken, ...... zijn we er toch in geslaagd om de kinderen allemaal op onze kosten te laten studeren, een eigen bescheiden woning te verwerven en zowel voor de kinderen als voor ons een geldreserve opzij te leggen. Voor de kinderen voor als ze zelfstandig gingen wonen en voor ons voor onze oude dag.
  De kinderen zijn al jaren het huis uit, mijn man gaat binnen enkele jaren op pensioen maar ik ben, sinds ik mijn ontslag indiende, niet meer actief geweest op de arbeidsmarkt.
  Toen de kinderen klein waren, was het voor hen een luxe dat ze niet voor dag en dauw moesten gedropt worden in één of andere opvang, ik was er altijd voor hen. Toen ze dan wat ouder werden en me niet echt meer nodig hadden, heb ik hen nog gevraagd wat ze ervan vonden dat ik opnieuw zou gaan werken. De oudste maakte het niets uit maar de jongste was toen een jaar of 15 en die heeft me al wenend gezegd dat ik moest doen wat ik zelf verkoos.
  Toen hebben mijn man en ik besloten dat ik toch maar geen job zou aannemen want ik wist niet dat de jongste er, zelfs op die leeftijd, zoveel aan had dat ik thuisblijfmoeder was.
  Mijn man zou ook niet graag hebben dat ik uit ga werken want als hij nu van zijn werk komt, is alle huiswerk, tuinwerk, kluswerk,..... gedaan en hebben we samen vrije tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk niet buitenshuis en man werkt 40 uur. Tot beider tevredenheid! Mijn twee kinderen zijn al volwassen, waarvan nog 1 studerend thuis. Toch voel ik geen drang om te gaan werken. We leven zuinig en komen prima rond van 1 loon. Ik heb alle tijd om koopjes af te lopen en te zorgen dat thuis alles zodanig verloopt, dat man vrij is als hij thuis komt. Zo houden we voldoende tijd voor elkaar over en ook nog tijd om andere kinderen op te vangen in de vorm van (deeltijd)pleegzorg. We gaan niet veel op vakantie (alleen binnenland) en eten bijna nooit buiten de deur. We genieten vooral van de vrijheid die het ons geeft, om niet allebei buiten de deur te hoeven werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Man heeft tot voor kort 36 uur gewerkt en sinds deze maand 34 uur, waardoor hij incl. ouderdomsuren naar een1 4daagse werkweek kan. Ik heb altijd kleine baantjes gehad en werk sinds 15 jaar 1 1/2 dag in het onderwijs. Altijd een hypotheek gehad op 1 inkomen. Van de 4 kinderen sponsoren we alleen nog de jongste met haar studie. Omdat onze hypotheeklasten erg laag zijn; 300,00 bruto, komen we makkelijk rond en kunnen daarnaast zo'n €1000 per maand sparen. Vroeger toen we nog 4 kinderen moesten "onderhouden" hadden we het vaak krap, maar daardoor hebben we zeer creatief leren consumeren, of te wel consuminderen. Het is een soort levensstijl geworden, die niet voelt alsof we iets moeten laten; we zijn nog steeds geen big-spenders. Marktplaats is onze hofleverancier. Daarnaast genieten we van onze gezamenlijke vrije tijd en de tijd die we aan kinderen en kleinkinderen kunnen besteden. We voelen ons rijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Toen de kinderen klein waren, was het voor hen een luxe dat ze niet voor dag en dauw moesten gedropt worden in één of andere opvang, ik was er altijd voor hen."

  Ik haal dit er even uit, een opmerking van hierboven. is wel een erg negatieve benadering. Ik bracht mijn kinderen rond 8.30 weg, dat vind ik niet echt voor dag en dauw , en ik "dropte" ze ook niet, ik bracht ze naar een hele leuke opvang, waar ze met veel plezier heen gingen. Ondanks het feit dat onze kinderen 2 dagen per week naar de opvang gingen, hebben ze nooit het gevoel gehad dat wij er niet altijd voor ze waren.. Laat iedereen in zijn waarde, en kraak de keuze van een ander niet af.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk, sinds ik afgestudeerd ben, al weer een paar jaar 24 uur. Mijn vriend werkte 30 uur. Nu is hij fulltime gaan studeren en ben ik 28 uur gaan werken. Af en toe val ik in bij ander werk waar ik een nul-uren contract heb, dit geld is extra en zetten we op de spaarrekening. Wij hebben geen kinderen, maar altijd bewust gekozen voor veel vrije tijd. En dat is prima te doen, als je andere keuzes maakt. Wij hebben bijvoorbeeld geen auto, scheelt volgens mij al best wat geld per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik werk als gastouder en heb alleen maar flexkids (ouders werken in de zorg/horeca etc dus geen vaste dagen en tijden opvang, maar afhankelijk van hun roosters) soms werk ik maar 2 dagen, meestal 4 of 5.. wel vanuit huis, dus zelf geen opvang nodig en kan zelf dochter halen en brengen naar school, maar tegelijkertijd kan ik ze niet zelf naar zwemles brengen (te druk met zoveel kleintjes, en komt neit uit met hun haal en brengtijden) dus echt er voor mn kids zijn gaat niet 100%. toen ik begon als gastouder uit mn eigen huis had ik voor mezelf niet helemaal duidelijk wat ik wou en ook niet de illusie dat ik dat als zzper helemaal zelf kon bepalen.. omdat je soms ook mojet pakken watje pakken kan en in mijn geval waren dat aanmeldingen van flexopvang.. prima! het inkomen hangt er wat middenin, dit jaar denk ik op zo'n 11.000 uit te komen. we sparen bijna heel mijn inkomen omdat we het onzin vinden om maar uit te geven enkel omdat t er is.. daardoor kunnen we hopelijk een leuk huis kopen.. ergens binnen nu en 15 jaar.. ;) (de huizen die nu voorbij komen zijn of te klein (kleiner dan ons huidige huurhuis wat super bevalt!! en de ruimte ook wel nodig als gastouder, dus nu niet bereid om in te leveren op ruimte) erg kleine tuin (zelfde reden) of gewoon simpelweg te duur, te ver van school enz.. over 10 jr maakt t niet meer uit hoever we van school wonen omdat eigen kids dan zelfstandig gaan ;) en ondertussen sparen we gewoon verder.. :) (en rijden we idd een voordelige skoda fabia, gaan weinig uit eten, goedkop op vakantie, kopen redelijk goedkoop onze kleding etc )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik werk sinds we samen wonen 36 uur ipv 40 (de ene week 5 dagen, de andere 4)
  Het huishouden doen we samen en vaak begin van de avond en in het weekend, zodat ik de vrije dag om de week heb voor sociaal leven, rust, cadeautjes kopen en grotere klussen in en om huis. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu werken wij beiden nog fulltime. Ons doel is om binnenkort ons huis te verkopen en dan kleiner te gaan wonen met ook lagere lasten. Dan willen we ook minder gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen