vrijdag 25 september 2015

Socializen in een nieuwe omgeving

Wij wonen nu anderhalf jaar in onze nieuwe woonplaats. Met veel plezier. Helaas wonen we wel een stukje rijden van onze familie en vrienden vandaan en hebben we hier nog weinig nieuwe mensen leren kennen. Daar hebben we zelf ook niet veel in geinvesteerd; door onze drukke banen en afspraken in het weekend hebben we weinig tijd om in het dorp mensen te leren kennen.

Toch vind ik het wel belangrijk om ook in mijn directe omgeving kennissen/vrienden te hebben. Het contact met onze directe buren is bijvoorbeeld heel goed. Iedere week loop ik een avond met de buurvrouw en af en toe gaan we bij elkaar op visite. Het is fijn dat we zo'n goede band met de buren hebben, maar toch mis ik wel eens het hebben van meer contacten in deze omgeving.

Ik heb daarom besloten om hier ook wat voor te gaan doen. Ik zou graag vrijwilligerswerk willen doen, maar hiervoor moet je vaak een keer per week een dag of dagdeel beschikbaar zijn. Dit lukt mij niet altijd. Als ik minder ga werken, lijkt mij dit overigens wel leuk om te gaan doen.  Lid worden van een sportvereniging staat daarnaast ook nog hoog op het lijstje. Tennis heeft zowel bij mij als bij mijn vriend de voorkeur. Maar ook hierbij wil ik pas na de zomer van 2016 ermee starten.

Voor de komende periode heb ik besloten om bij de volksuniversiteit 2 cursussen te gaan volgen. Een kookcursus en een fotografiecursus. Twee passies die ik graag verder wil ontwikkelen. En misschien leer ik daarbij nog wel nieuwe mensen kennen.

Ben jij ooit in een nieuwe omgeving gaan wonen? Hoe zorgde jij ervoor dat je hier aansluiting kreeg?

6 opmerkingen:

 1. Ja, en ik vind het net als jij heel belangrijk om contact te hebben in mijn directe omgeving. Maar ik vind dit niet altijd makkelijk. Ik ben dan ook heel blij dat ik nu elke laatste vrijdagochtend van de maand koffiedrink met mijn nieuwe buurvrouwen. Dat is ook eigenlijk het enige contact verder.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van 63 jaar in grote steden waarvan 40 in Den Haag en ik nauwelijks contacten in de buurt had en ook geen behoefte aan door persoonlijke situatie. Ik ben 2 jaar geleden verhuisd naar een huis op rijtje van 6 net buiten dorp op platteland en vind het hier heerlijk de rust en ruimte.

  Door buren aan beide kanten met open armen ontvangen, ze waren blij dat er mensen kwamen wonen die meteen zich kwamen voorstellen, na 20 jaar een oude zeurpiet tussen hen in die alleen maar klaagde over hun allerdaagse bezigheden.

  Na ruim 40 jaar werken wil ik geen verplichtingen wekelijks. Er is een stichting die mensen in moeilijke financiele situaties helpt. Ik heb me aangemeld om incidenteel dingen te vervoeren (ik heb een grote auto) en wordt soms ingeschakeld voor verdeling van spullen. Dit is precies iets wat ik zocht, af en toe contacten met anderen,iets voor mensen doen en fijne buren. Ik geniet elk uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je kinderen krijgt gaat het heel snel via allerlei clubjes en school. ik woon in de grote stad en sinds een aantal jaren is door Burendag het contact in de buurt verbeterd. \Het is morgen en gelukkig is het hopelijk een mooie dag want dat helpt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen we ons aansloten bij een kerk hebben we heel veel dierbare vrienden leren kennen. Inmiddels ook leuk contact met een aantal buren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja.. en helaas ben ik er niet zo goed in.. met 1 buurvrouw fijn contact en ook bij andere buren kunnen we desnoods midden in de nacht aankloppen maar met haar wat minder contact. maar nauwelijks tijd om af te spreken omdat ik heel wisselend werk, vanuit huis, dus geen collega's, maar als gastouder, dus met kinderen en kan dan dus niet veel plannen naast werken en t haeln en brengen van mn eigen kids naar school en psz. en ik spreek dagelijks de andere ouders bij school, maar slechts met 1 moeder nu wat meer contact en nu 2 x bij elkaar afgesproken, ze heeft ook nog een zoontje van de leftijd van mijn zoontje (schelen 2 maanden) en de oudste 2 zitten bij elkaar in gr 3. erg leuk. maar verder met bijna niemand contact.. t lijkt/voelt altijd alsof niemandop me zit te wachten.. al genoeg vriendinnen heeft en ik de enige ben die contact zoekt.. maar tegelijkertijd heb ik helaas niet eens echt tijd om af te spreken.. werk 2 tot 5 dagen per week (weet t laatste rooster pas op zaterdag voor de komende week).. en met eigen kids ook bezig van 7u smorgens tot 20.30 daarna nog huis weer netjes maken voor de volgende opvangdag, ben blij als ik op de bank kan ploffen of mn bed in kan (zeker als dochter opeens verzint om 3u snachts dat t ochtend is ?!! ) dus ehm.. moeizaam...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja daar kan ik over mee praten..nu ben ik wel een makkelijke prater dus ik klets al snel met iedereen maar ik ben niet zomaar een alle mans vriendje ;-)
  Kan met hele veel mensen overweg maar wij zijn ook erg op ons zelf dus heb er niet zo last van dat het hier rustiger is dan dat ik voorheen gewend was.. vind eerlijk gezegd wel lekker zo.

  BeantwoordenVerwijderen