woensdag 9 september 2015

Woonwoensdag; Gerda

Even voorstellen...
Ik ben Gerda en 57 jaar. In het verleden getrouwd geweest en vervolgens gescheiden. Uiteindelijk gaan samenwonen met een nieuwe partner, die helaas in 2009 overleden is. Sinds 2013 ben ik gehuwd met mijn huidige echtgenoot. Hij is 60 jaar.

Werk en inkomen
Mijn echtgenoot heeft een goedlopend eigen bedrijf en werkt vanuit huis. Ik heb sinds 2013 vrijwillig geen betaalde baan meer in verband met  onze verhuizing naar een ander deel van het land, waardoor de reisafstand naar mijn toenmalige baan te groot werd. Ik heb wel een (heel redelijk) nabestaandenpensioen van mijn 2de partner.

Wonen
Wij wonen in een 4/5-Kamer appartement met twee verdiepingen op de bovenste etage. Officieel werd het een penthouse genoemd. Het is onderdeel van een kleinschalig complex in een rustig dorp in het Zuidoosten van Nederland. In het dorp zelf is één winkel en een kleine supermarkt. Op respectievelijk 3km en 5 km afstand zijn grotere kleine steden waar alle voorzieningen voorhanden zijn.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
Het was een nieuw, groot appartement, dat nog nooit bewoond geweest. Wij konden heel gunstig onderhandelen met de aannemer omdat deze het graag kwijt wilde. Daarnaast hadden we de vrije keus v.w.b. de keuken, badkamer, wc, vloeren en wanden.  Wij vielen met name voor de aantrekkelijke prijs, de grootte van de woonkamer (70 m2), het ruime terras en het feit dat op de bovenste verdieping heel goed een kantoor voor mijn man te realiseren was en we daarnaast nog voldoende bergruimte op deze verdieping over hielden. Sinds januari 2014 wonen we hier.


Hypotheek
Wij hebben de (annuïteiten)hypotheek afgesloten bij de zaak van mijn man, wat tegen een marktconform tarief met een kleine korting mogelijk was. Uit woningverkopen van onze vorige woningen moest de overwaarde (bij mij was het trouwens een verlies) in de nieuwe woning geïnvesteerd worden, wat overigens ook onze wens was, omdat we een zo laag mogelijke hypotheek wilden. Het oorspronkelijke hypotheekbedrag was iets meer dan een derde van de totaalprijs van het appartement, met een looptijd van max 20 jaar. In het begin betaalden we € 600 per maand, wat we sinds begin 2015 opgeschroefd hebben naar € 1.000. Er is verder flink extra afgelost, waardoor we nu nog maar op de helft zitten. Eind 2016 willen we er helemaal van af zijn.

Hoeveel kon je destijds lenen? 
We konden aanzienlijk meer lenen, maar wilden dit niet (meer) vanwege onze leeftijd. Bovendien wil mijn man over drie, vier jaar stoppen met (fulltime) werken. In verhouding tot ons totaal-inkomen hebben wij bijzonder lage woonlasten.

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? 
Maandelijks en eens per jaar een flink bedrag.  Reden hiervoor is het hebben van zo laag mogelijke lasten.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Geen andere dan die normaal bij een annuïteitenhypotheek horen. Voordeel van het zelf opstellen (in overleg met de accountant) van het contract. Er is overigens wel een akte van geldlening gepasseerd bij de notaris.

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Dat is geen probleem. Mijn nabestaandenpensioen loopt zo lang ik leef. Mocht mijn man iets overkomen, dan krijgt hij bij langdurige ziekte een uitkering uit zijn (dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij onverhoopt vroegtijdig overlijden is er een flinke eenmalige uitkering en is er het nabestaandenpensioen uit de zaak. Daarnaast zijn er nog wat kleinere nabestaandenpensioenen uit vorige banen.


0 reacties:

Een reactie posten