woensdag 16 september 2015

Woonwoensdag; S.

Even voorstellen
Ik ben S., 28 jaar en al jaren samenwonend met vriend.
Werk en inkomen
We verdienen elk beneden modaal, o.a. omdat we beiden (bewust) parttime werken. Vriend verdient zo’n 28.000 per jaar en ik 12.000.
Wonen
Sinds zo’n 2,5 jaar wonen we in onze huidige woning, een vrije sector woning aan de rand van een dorpje 10 km van de provinciale hoofdstad. Het is ruim een half uur fietsen van mijn werk, ruim twintig minuten fietsen naar vriend zijn werk. Het huis is een gedeelte van een woonboerderij, 2 (voormalig 3) slaapkamers en een tuin + ruime schuur en vrij uitzicht aan drie kanten. We betalen er 717 excl. voor, bij een particuliere verhuurder.
Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
Hiervoor woonden we in een studentenflat. Vriend had ong. een jaar een baan in “the middle of nowhere”, ik was aan het afstuderen. Elke dag twee uur op en neer rijden hakte er bij vriend nogal in.
Die scriptie afronden kon ik in principe overal doen vond ik. Bovendien zouden we vrij vlot na mijn afstuderen sowieso uit ons studentenflatje gebonjourd worden.
We kwamen er al snel achter dat we net boven de sociale inkomensnorm zaten, dus een sociale huurwoning zat er niet in. Het zou dus vrije sector huur of koop worden.
Uiteindelijk hebben we deze woning gevonden via Marktplaats (of all places), zo’n schreeuwerige advertentie met alleen maar hoofdletters en heel weinig info. We gingen toch maar kijken en werden op slag verliefd: prachtige omgeving, ideale locatie op 20 min. fietsen van vriend zijn werk,, ruimte zat in huis en een ruime tuin. En zeker voor een vrije sector huurwoning ook goed te betalen.

Waarom heb jij gekozen voor een huurwoning i.p.v. een koopwoning?
Flexibiliteit met de hoofdletter F. We zijn in een plaats gaan wonen die voor ons beide onbekend was, zelfs in een provincie waar we nog nooit gewoond hadden dus het was toch een gok of we ons hier prettig zouden voelen. Een huurwoning kun je zo in en uit als dat nodig is.
We konden in 2013 een hypotheek op vriend zijn salaris krijgen ter waarde van een tweekamerflat. Dezelfde omstandigheden die we al hadden, tegen veel hogere maandlasten dan de studentenflat op dat moment. We wilden best meer betalen, maar dan moest er ook meer wooncomfort tegenover staan. Alleen het voordeel van de reisafstand was voor ons de hogere maandlasten niet waard.
Daarnaast vonden we het te riskant om in 2013 een woning te kopen. Wat als de prijzen nog verder zouden dalen en we zouden toch willen of moeten verhuizen?  Wat als we (nooit de bedoeling, maar het kan natuurlijk!) uit elkaar zouden gaan, hoe moest dat dan?
Achteraf gezien is huren een goede beslissing gebleken. Als we in 2013 gekocht zouden hebben, zouden we ongeveer 30.000 meer hebben betaald tov de prijzen waar vergelijkbare woningen hier nu voor weggaan. Dat is dus meer dan 800 euro in de maand die zou zijn verdampt en dan reken ik nog zonder hypotheekrente die we zouden hebben betaald. Veel meer dan onze huur ons tot nu toe heeft gekost.
Ik geloof dus niet (meer) dat huren per se “geld weggooien” is. Het ligt maar net aan je situatie en aan de situatie op de woningmarkt op het moment dat je wilt verhuizen. Reken het vooral zelf uit en bedenk waar je je goed bij voelt.
Wat zijn voor jou de grootste voordelen van een huurwoning?
Toch weer: flexibiliteit. Zeker in een roerige woningmarkt en in de fase waarin onze beide loopbanen nog volop aan verandering onderhevig zijn, is me dat erg goed bevallen.
Bij huren heb je het voordeel dat je je woning met je situatie mee kan laten groeien. Je stapt vrij makkelijk over naar een maatje groter (of kleiner) en maakt geen kosten voor het (ver)koopproces. Wij zijn daardoor minder geneigd een woning “op de groei” te nemen en de onnodig te betalen voor kamers die we (nog) niet nodig hebben.
Een ander groot voordeel is dat de verhuurder zorgt voor (groot) onderhoud. Zo is bij ons recent de oude cv ketel vervangen door een HR ketel en hebben we nieuwe kozijnen met dubbelglas gekregen, nieuw buitenschilderwerk etc. De verhuurder heeft dat keurig voor ons geregeld, heel fijn dat wij ons daar zelf niet druk om hoeven te maken of onze buffer voor hoeven aanspreken.
En de nadelen?
Tja, de huurverhoging elk jaar. Al met al steeg de huur voor 2015 met  17 euro per maand. Geen ramp, maar uiteindelijk maakt het natuurlijk wel uit vergeleken met een hypotheekbetaling die min of meer gelijk blijft (of daalt). Zeker op lange termijn.
Verder is in deze woning niet alles naar onze smaak. We zouden badkamer en keuken best een opknapbeurt willen geven, maar dat zou een flinke uitgave betekenen. Zeker omdat we weten dat dit niet onze voor-altijd-woning doen we dat niet.
Hetzelfde geldt voor isolatie e/o zonnepanelen. Verhuurders zijn niet zo happig op energiebesparende investeringen, omdat voor hen niet veel oplevert. Isoleren als huurder is tricky, want je krijgt de gemaakte kosten bij een verhuizing immers niet terug, dus je moet een tijdje op je plek blijven om je investering terug te verdienen en “winst” te gaan maken.
Heb je recht op huurtoeslag?
Nee, helaas niet. Net een te hoge huur en inmiddels (gelukkig!) ook een te hoog inkomen.
Kan je bij een inkomensterugval op dezelfde locatie blijven wonen?
Dat wordt spannend. Ik kan in mijn in mijn eentje de woonlasten niet betalen. Vriend in zijn eentje evt. wel. Mocht mijn inkomen volledig wegvallen én vriend zou tegelijk in de bijstand, WW of WIA belanden, dan zouden we het erg krap krijgen. Gelukkig heeft vriend zo’n beetje de meest vaste baan die er bestaat en we hebben ook nog een riante buffer om op terug te vallen voor als echt alles tegelijk tegen zit.
Wil je in de toekomst nog verhuizen? Zou je dan kiezen voor een koop- of huurwoning?
Voor nu zitten we goed, maar dit is niet ons voor-altijd-huis. Uiteindelijk zouden we wel willen kopen. Vooral vanwege het zelf kunnen doen van investeringen en aanpassingen. De locatie/omgeving van dit huis bevalt echter zo goed, dat we wel kieskeurig zijn. Tussen hoe we zouden willen wonen en waarvoor we nu in aanmerking komen qua hypotheek zit een flink gat. Daarnaast speelt mee dat ik persoonlijk de huizenprijzen nog steeds vrij fors vind. Ik verwacht eigenlijk dat er in de komende vijf jaar a tien jaar nog wel wat van de prijzen af gaat, maar dat is natuurlijk speculeren.
Hoe dan ook, we sparen we er vrolijk op los terwijl we huren en stapje voor stapje onze inkomens stijgen. Mettertijd zien we wel of er een mooi koophuis voor een mooi prijsje voorbij komt.

0 reacties:

Een reactie posten