woensdag 2 september 2015

Woonwoensdag; Valhalla!

Even voorstellen...
Mijn naam is Gerlinde en blog onder de naam valhalla. Ik ben 33 jaar en woon samen met man en kinderen van 7, 5, 2 en eentje met e.t.a. 11/11, aan de zuidkust van Noorwegen.

Werk en inkomen
Momenteel zijn we nog in afwachting van een aantal zaken, maar de man is bezig om een Noorse vestiging op te zetten van het bedrijf waar hij vroeger werkte. Hiermee verdient hij iets minder dan voorheen in loondienst, omdat het vooralsnog ook geen fulltime baan is. Voor Nederlandse begrippen een iets boven modaal inkomen. Verder heeft hij voor 'erbij' een webwinkel in modelbouwspullen. We hopen binnenkort ook kinderbijslag te krijgen, die ligt hier rond de 110 euro per kind per maand.

Wonen
We wonen op een eilandje in de buurt van Kristiansand. Het eiland zelf is erg populair bij de Noren, vanwege de fijne vaarmogelijkheden en het relatief goede weer. Je merkt echter weinig van de duizenden vakantiegangers in de zomer. Het houten huis van meer dan 100 jaar oud ligt iets van de weg, op een groot stuk grond tussen de bossen en op 10 minuten lopen van het strand. Het is nog niet helemaal aan de eisen van deze tijd aangepast, maar dat geeft het ook zijn charme. Bovendien is het een heerlijke omgeving voor de kinderen.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
 Het is een huis met genoeg slaapkamers, centraal gelegen maar toch vrij en voor een gunstige prijs. Bovendien zijn de veerboten naar Denemarken en het vliegveld op een half uurtje rijden hier vandaag.

Waarom heb jij gekozen voor een huurwoning i.p.v. een koopwoning?
We hadden nog geen vast werk toen we hier kwamen wonen, dus we wilden ook zo weer kunnen vertrekken. Nog steeds, met opgroeiende kinderen weet ik niet waar we uiteindelijk terecht gaan komen. Als ze ouder zijn willen ze misschien dichter bij kinderen van hun school in Lillesand, 8 kilometer verderop, wonen. Bovendien krijgen we hier sowieso geen hypotheek met ons huidige inkomen.


Wat zijn voor jou de grootste voordelen van een huurwoning?
We hebben hier geen zorgen over dalende huizenprijzen, stijgende rentes en behalve wat verfwerk aan de binnenkant is het onderhoud ook niet onze zorg. Dat is erg relaxed aangezien een compleet ander leven opstarten in een ander land met drie kinderen, ook al best intensief is.

En de nadelen?
Eigenlijk niets, zo lang we niet zeker zijn dat we de komende 15 tot 20 jaar op die plek willen blijven. De flexibiliteit past goed bij de fase waarin ons leven zich bevindt.

Heb je recht op huurtoeslag? 
Nee. Zo'n regeling bestaat sowieso niet hier.

Kan je bij een inkomensterugval op dezelfde locatie blijven wonen?
Dat ligt eraan, hoe ernstig de terugval zou zijn. Maar er moeten gekke dingen gebeuren wil dat het geval worden.

Wil je in de toekomst nog verhuizen?
Ik denk inderdaad niet dat we hier voor altijd blijven wonen. Ik wil de komende tijd flink sparen, het liefst zo veel dat een eigen huis in elk geval bespreekbaar zou kunnen worden. Als pensioenvoorziening wil ik zeker een afbetaald huis, maar dat hoeft geen huis te zijn waarin we met zijn zessen kunnen wonen. Misschien wachten we wel tot de (meeste) kinderen de deur uit zijn met het kopen van een huis. Maar waar dat huis dan staat, hier of in een ander stuk van Noorwegen of desnoods in Nederland, daar heb ik echt nog geen idee van.

2 opmerkingen: