woensdag 14 oktober 2015

Woonwoensdag; Danielle en Sander

Even voorstellen
Wij zijn Sander en Daantje van Sander en Daantjes mintgroene blog. We vormen een gezinnetje samen met ons zoontje Tobias van alweer bijna 2 jaar.
Werk en inkomen
Sander heeft een vast contract als PHP-ontwikkelaar voor 36 uur in de week. Zelf ben ik afgelopen maandag begonnen met een nieuwe baan. Ik werk parttime bij de klantenservice van Coolblue.
Wonen
We wonen in een eengezinswoning met 2 etages. Het gaat om een hoekwoning. 


Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
We waren beide erg gecharmeerd van de woning, omdat het niet 100% standaard is. De woning heeft wat gekke hoekjes en nisjes. Dit vonden we erg leuk. Bovendien stond het huis al ruime tijd te koop en konden we het daardoor voor een (in onze ogen) redelijke prijs kopen. Later bleek dat we het eigenlijk alsnog te duur hadden gekocht, maar goed, dat is achteraf.
Soort hypotheek
We hebben in eerste instantie een lineaire hypotheek afgesloten, met het idee om die zo snel mogelijk af te lossen. Maar toen werd mijn contract niet verlengd en bleek ik ook zwanger te zijn. Dus hebben we de hypotheek toen om laten zetten naar annuïteit. De rente staat voor 10 jaar vast op 4,1%. Door het oversluiten betalen we nu maandelijks zo'n €275 minder dan bij de lineaire hypotheek, maar het aflossen gaat nu dus ook langzamer.
Hoeveel kon je destijds lenen?
Op basis van 2 salarissen hadden we nog wel veel meer kunnen lenen. Gelukkig hebben we altijd bedacht om het puur op Sanders salaris te kunnen betalen. Dat was maar goed ook aangezien mijn contract 3 maanden na de koop van de woning dus niet werd verlengd.
Los je naast de reguliere aflossing ook extra af?
Ja. Op dit moment kunnen we het missen en op die manier brengen we de maandlasten zoveel mogelijk naar beneden. Als Tobias dan straks ouder wordt en alles dus ook steeds duurder wordt dan zijn de maandlasten in elk geval al wat gedaald. Dat vinden we wel een fijn gevoel. En hoe we dat doen: we romen het bedrag dat we moeten betalen af naar €1.000. Dus stel dat we volgende maand €898 aan de hypotheek moeten betalen, dan gaat er €101 naar een spaarrekening voor een extra aflossing. Zodra we op €300 zitten word dat direct afgelost, want dat is het minimum bedrag. Door de extra aflossingen kunnen we een steeds groter bedrag sparen voor een extra aflossing. Zo gaat het wel steeds sneller :)
Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Minimaal €300 per keer aflossen. Als je aflost moet je erbij zetten of je voor een lastenverlichting gaat of voor looptijdverkorting. En maximaal 20% van de hypotheeksom. Maar dat halen wij nooit, helaas.
Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan?
Nee
Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Niet dat ik weet nee...
Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Dat deden we al ;) Maar als Sander zijn baan zou verliezen zou het wel heel moeilijk worden. Maar gelukkig zijn ze heel erg tevreden met hem bij zijn huidige baan en dat hopen we nog heel lang zou te houden!

0 reacties:

Een reactie posten