woensdag 7 oktober 2015

Woonwoensdag; H

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
H, getrouwd met M, dertigers, kind van 1 en 2e op komst.

Werk en inkomen/overige inkomsten:
Wij zijn beiden fulltime in loondienst. Ons gezamenlijk bruto jaarsalaris is circa 80.000 euro bruto.

Beschrijving woning/locatie:
Wij wonen in een 2-onder-1 kapo woning in de omgeving van Oss. Onze woning heeft een woonoppervlakte van 115m2.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
We hebben gekozen voor een kindvriendelijke buurt met een op het eerste gezicht betaalbare woning.


Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
In november 2006 hebben wij onze woning gekocht en een tophypotheek afgesloten voor € 268.000, waarvan 100.000 euro in beleggingshypotheek/woekerpolis. Vervolgens hebben we op de top van de markt nog een extra verbouwingshypotheek opgenomen a 25.000 euro. De totale hypotheek was hierdoor 293.000 en onze maandlasten  waren meer dan €1500,- zonder aflossing. Enkel 100 euro per maand voor de woekerpolis .

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
Wij konden maximaal  300.000 euro lenen, dit hebben we ook bij de notaris laten vastleggen. Hierdoor was er geen tweede notarisbezoek nodig voor de verbouwingshypotheek. Onze inkomsten waren wel gestegen in de 2 jaar na de aankoop. De totale woonlasten zijn hierdoor nooit boven de 50% van ons gezamenlijk inkomen gestegen.

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Na 3 jaren dalende huizenprijzen realiseerde ik me dat ons huis wel heel zwaar stond te verzuipen; onze hypotheeksom was circa 140% van de vrije verkoopwaarde. Per januari 2013 zijn we met een eigen plan gaan aflossen; wat we overhielden werd niet meer gespaard, maar afgelost. In 2013 losten we circa 20.000 euro af en in 2014 tot de zomer nog 10.000 euro. Toen kwam de bank met de aanzet om woekerpolis om te zetten naar een hypotheekvorm met aflossing. Dit gebeurde kosteloos, maar we waren verder niet tevreden over de condities en voorwaarden.  Door het vrijkomen van het potje uit deze polis en nog extra aflossingen  kwamen we ook in de buurt van de NHG-grens. We zijn vervolgens op onderzoek gegaan of vervroegd oversluiten interessant zou kunnen zijn; en ja die stap hebben we ook nog gezet. Een laatste investering van uiteindelijk circa 5.000 euro netto heeft ons op het voorlopige dieptepunt van de hypotheekrente het volgende opgeleverd; Resterend hypotheekbedrag van 230.000, voor 20 jaar vast a 2,7% gefinancierd. Maandlasten van 1000 euro incl. een lineaire en annuitaire aflossing voor 2/3 van hypotheekbedrag  voor de resterende  20 jaar.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker? 
Zoals  hierboven beschreven voor 2/3 van het hypotheekbedrag zijn we gereguleerde aflossing aangegaan; 1/3 is aflossingsvrij en daarnaast  mogen we ook nog 10% per jaar extra aflossen, boetevrij.

Zit er een risico-opslag in de hyptheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Nee, bij een NHG hypotheek is dit niet het geval.

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?

Nee, geen overige voorwaarden die uitzonderlijk zijn.

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?

Ja, dat is dan nog op te brengen.

4 opmerkingen:

 1. De zin "De totale woonlasten zijn hierdoor nooit boven de 50% van ons gezamenlijk inkomen gestegen." verbaast me. Misschien moet ik dit lezen met de vraag "Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?"

  Ik lees dit als dat de woonlasten wel tegen de 50% aangezeten hebben. Dat vind ik erg hoog. Als je kijkt naar de huidige (2015) nibud normen http://www.nibud.nl/beroepsmatig/woonlasten-koopwoning/, dan kom je hooguit op 37%

  De nieuwe situatie ziet er mi gezond uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen dat er wijsheid is gekomen mbt aflossen en ontwoekeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd leuk om te lezen hoe anderen het doen :-D

  BeantwoordenVerwijderen