dinsdag 17 november 2015

Een WW-uitkering

Ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt en hoop er nooit gebruik van te moeten maken, maar met een komende reorganisatie is de kans natuurlijk aanwezig dat ik gebruik moet gaan maken van een WW-uitkering.  De afgelopen tijd is er veel veranderd ten aanzien van deze uitkering, waardoor ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Daarom een aantal belangrijke veranderingen op een rij: 

Inkomensverrekening
Sinds 1 juli 2015 geldt de inkomensverrekening in de WW. Dat betekent dat je van elke verdiende bruto euro altijd 30% zelf mag houden. Hierdoor loont het altijd om vanuit de WW aan het werk te gaan.

Passende arbeid
 Na een half jaar WW-uitkering wordt alle arbeid als passend gezien. Dit betekent dat het niveau of salaris van een baan geen belemmering meer mag zijn om die baan te accepteren of daarop te solliciteren.

Duur van de WW
Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de publieke WW-uitkering stapje voor stapje teruggebracht. Dit gebeurt met 1 maand per kwartaal. Vanaf 2019 is de maximale WW-uitkering dan nog maximaal 2 jaar. Mensen die na 1 januari 2016 een WW-uitkering ontvangen, krijgen met deze maatregel te maken.  Wordt je op 1 januari 2016 ontslagen, dan kan je nog maximaal 37 maanden WW krijgen. Krijg je op 31 december 2015 ontslag, dan is maximale WW-duur nog 38 maanden.

Opbouw WW
Vanaf 1 januari 2016 wordt ook de opbouw van WW-rechten aangepast. Werknemers bouwen in de eerste 10 jaar van hun loopbaan per gewerkt jaar 1 maand WW-recht op. Daarna bouwen zij per gewerkt jaar een halve maand op. WW-rechten die je al hebt opgebouwd voor 1 januari 2016 blijven tellen voor 1 maand.

Wat vind jij van de veranderde WW-uitkering? Heb jij ooit gebruik moeten maken van een WW-uitkering?

5 opmerkingen:

 1. 1x gebruik van gemaakt, voor wel een hele maand, en daarna nog 6 maanden bezig geweest hem weer te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vergelijkbare ervaring als Lobke. Het leek er even op dat ik werkloos zou raken maar dat is op het laatste moment teruggedraaid. Was nog een gedoe om de aangevraagde ww stop te zetten en voorgeschoten bedrag netjes terug te storten. Ben blij dat ik verder niks met UWV te maken heb, wat een logge toestand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nee.. ooit eens zelf ontslag genomen.. ze wilden me als manager ehbben bij de mc donalds, maar zonder enige training of opleiding en daarna vonden ze t niet goed gaan (na 7 maanden ??) en wilden ze me terugzetten naar normaal medewerker.. er waren ondertussen veel nieuwe medewerkers, die niet anders wisten dan dat ik manager was.. dus dat durfde ik zelf gewoon niet.. heb toen ontslag genomen.. zo ga je niet met je personeel om wat fulltime voor je werkt en haar werk verder gewoon goed doet.. biedt dan opleiding of training :S maar toen dus helaas nergens recht op.. (en omdat ik in dec mn snipperuren en vakantiegeld uitbetaald kreeg, ook geen recht op huurtoeslag dat jaar en kon alles terug betalen.. stom stom stom..) half jaar zelf op moeten vangen met spaargeld... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee gelukkig nog nooit. Heb me er dus nog nooit in verdiept.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goed opletten als je nog jong bent. Misschien heb je , je opgebouwde jaren voor de WW harder nodig als je in de 50 bent. Je moet heel lang werken voor 24 maanden WW. Zeker als de teller als je uit de WW komt weer op nul staat.

  BeantwoordenVerwijderen