vrijdag 27 november 2015

Financiele stress

Als je een blog schrijft over je eigen financiën, zou je bijna denken dat geld mijn leven moet beheersen. Gelukkig is dat niet het geval. Al ben ik uiteraard wel goed op de hoogte van onze inkomsten en uitgaven. Naast onze hypotheek hebben wij geen schulden en ook geen problemen met rondkomen. Dat maakt het natuurlijk een stuk makkelijker om geld mijn leven niet te laten beheersen en zorgt ervoor dat wij vrijwel nooit stress ervaren over onze financiën.

De grens
Maar waar ligt de grens? Wanneer ben je zoveel met de financiën bezig dat het niet meer goed voor je is? Als de financiën invloed gaan hebben op jouw dagelijkse functioneren, ben je de grens ver gepasseerd. Soms heeft het zelfs invloed op je gezondheid. Mensen met geldproblemen ervaren vaak veel stress, wat een negatief effect heeft op de gezondheid.

Tips hoe om te gaan met financiële stress
Financiële stress is één van de hoofdoorzaken van stress. Er zijn echter manieren die je kunnen helpen om met deze stressvolle situatie om te gaan.

Praat er met iemand over. 
Begrijp dat je wat aan de situatie kan doen. Spreek met een vriend, een dierbare of een financieel adviseur. Het belangrijke is dat je erover praat met iemand en dat je de stress niet laat opstapelen.

Budgetteren. 
Wat waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen is die je kan doen is een budget opstellen. Probeer mogelijkheden te vinden om je uitgaven te verminderen. Zorg dat je weet wat jouw inkomsten en uitgaven zijn, dat voorkomt financiële tegenvallers.

Vraag om advies.
Advies vragen over je geldproblemen en de stappen die je gaat nemen om het aan te pakken vermindert je financiële stress. Lukt het je niet om zelf je problemen op te lossen? Praat erover met anderen. Misschien heb je familie of vrienden die je willen ondersteunen. Daarnaast heeft ook de gemeente de mogelijkheid om ondersteuning te bieden in schuldhulpverlening.

Focus je op relaties. 
De financiën hebben niet alleen te maken met geld. Het heeft ook invloed op relaties.  Bij geldproblemen kan je hierdoor ook relatieproblemen krijgen. Zorg ervoor dat je de problemen niet te op laat lopen en focus je op de relatie en zoek naar activiteiten die weinig kosten, maar leuk zijn om te doen met je familie en vrienden.

Stel prioriteiten. 
 Financiële stress kan worden gezien als iets verschrikkelijks of als een kans om je prioriteiten bij te stellen. Wat heeft er namelijk voor gezorgd dat je financiële stress hebt gekregen? Door het zien van je nieuwe situatie heb je de gelegenheid om je prioriteiten opnieuw te beoordelen in plaats van het te zien als een mislukking. Dit kan je helpen om stress te verminderen.

Eet goed. 
 Stress kan leiden tot gewichtstoename en je gezondheid in het algemeen verergeren. Goed eten kan helpen om de vitaminen en voedingsstoffen die stress uit je lichaam zuigt opnieuw aan te vullen.

Wees  lichamelijk actief. 
 Sporten vermindert stress en verbetert je humeur. Of je nu besluit om een wandeling te maken, banen gaat zwemmen of danslessen neemt, zorg ervoor dat je dagelijks beweegt. Beoefen een sport dat je leuk vindt en geniet van de voordelen van deze gezonde bezigheid.

Neem controle. 
 Wat heb je nodig om grip te krijgen op je financiële problemen? Als je het antwoord hierop weet, ga dan gelijk over tot actie. Blijf niet passief, maar neem controle en je zult merken dat de stress vermindert. Focus op dat wat je onder controle kan krijgen.

Heb jij ooit te maken gehad met financiële stress? Heeft dit invloed gehad op jouw gezondheid/relaties?


1 opmerking:

  1. Ja, ik heb daar wel eens last van gehad. En dat had zeker invloed op vooral de relatie met mijn man. Je zit met z'n tweeën in een lek geldbootje en wij kregen het met elkaar aan de stok of we een nieuwe boot moesten hebben of dat deze nog te repareren was.

    Gelukkig zijn we er samen uitgekomen en nu is er weer rust : )

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen