maandag 30 november 2015

Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

Ik heb al een tijdje bewust niets geschreven omtrent onze extra aflosplannen. We wilden namelijk eerst zeker weten wat we met de erfenis wilden doen. Deze erfenis hebben we ontvangen bij de verkoop van de woning van schoonvader. Ondertussen hebben wij het geld ontvangen en gaan wij een deel hiervan gebruiken voor een extra aflossing op onze hypotheek.

20% boetevrij aflossen per jaar
Per leningdeel mogen wij jaarlijks 20% boetevrij aflossen. Onze voorkeur gaat uit naar het aflossen van het aflossingsvrije deel van onze hypotheek. Hier rust immers het hoogste rentepercentage van 4,7% op.  Het aflossingsvrije gedeelte is gekoppeld aan onze opbouwhypotheek en had bij de start een vermogen van 208.000 euro. Jaarlijks mogen wij daarom 41.600 euro boetevrij aflossen. Aangezien wij dit jaar al fanatiek aan het aflossen waren gegaan, mogen wij nu nog 26.100 euro aflossen. Dit bedrag hebben we daarom gisteren overgemaakt naar de Rabobank.Ons aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek gaat nu met rap tempo naar beneden, wat een heerlijk gevoel is!

Maandlasten verlagen
Aangezien de erfenis hoger ligt dan de 26.100 euro gaan we dit jaar ook nog 20.000 euro aflossen op onze annuïteitenhypotheek. We doen deze aflossing nog in 2015 om zo onder de vermogensbelasting uit te komen. Bij de aflossing gaan we specifiek kiezen voor het verlagen van onze maandlasten in plaats van het verkorten van de looptijd. Bij het verkorten van de looptijd houd je dezelfde maandlasten aan, maar wordt de looptijd van de hypotheek korter. Voorheen zouden we juist kiezen voor het verkorten van de looptijd, maar door een reorganisatie bij mijn werkgever kiezen we liever voor deze variant. Bij het eventueel verliezen van mijn baan hebben wij dit geld immers direct beschikbaar.  Het geld wat we maandelijks overhouden gaat overigens wel gewoon gebruikt worden voor een extra aflossing, zolang ik mijn baan uiteraard kan behouden.

Plan aanpassen
Door deze  extra aflossingen kunnen we ons 10-jaren plan iets aanpassen en zijn we mogelijk al eerder klaar. Maar dat plan is natuurlijk enorm onder voorbehoud, aangezien we qua inkomsten niet in de toekomst kunnen kijken. Voorlopig gaan we maar gewoon op dezelfde voet verder. Al ons spaargeld wat 'over' is, gaan we gebruiken voor de hypotheek.
7 opmerkingen:

 1. Gaaf! Wat heb je nog over aan hypotheek schuld dan op de verschillende delen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn erg mooie bedragen. Wat goed van jullie om het af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie vooruitzichten! Als alles goed gaat en je je baan blijft behouden, zou je ervoor kunnen kiezen om je maandlasten fictief hoog te houden en het verschil op een aparte rekening te storten, om dan weer extra mee af te lossen. Zo komt financiële onafhankelijkheid nog sneller in zicht.

  En gaat het even wat minder, niet erg. Je neemt nu al een grote voorsprong, dus heb je wat ruimte voor eventuele onvoorziene omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn dan grote stappen, snel thuis. Wel een hele geruststelling mocht je je baan verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige aflossing, fijn! Wat ik me afvraag, is de boete van de bank omdat je meer aflost dan 10% niet hoger dan de vermogensrendementsheffing over 20000?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog een keertje... Wat een geweldige aflossing, fijn! Wat ik me afvraag, is de boete van de bank omdat je meer aflost dan 10% niet hoger dan de vermogensrendementsheffing over 20000?

  BeantwoordenVerwijderen