zondag 29 november 2015

Wanneer komt de ziekenhuisrekening?

Het afgelopen jaar ben ik meerdere malen in het ziekenhuis geweest. Ondanks dat het al weer even terug is, heb ik hier nog geen rekening van ontvangen. Nu weet ik allang dat het een fikse rekening gaat worden, aangezien ik een hoog eigen risico had genomen. Ik verwacht een rekening van rond de 800 euro.

Deze 800 euro staat gelukkig gewoon op een spaarrekening, zodat ik mij hier geen zorgen om hoef te maken. Toch vind ik het wel vervelend. Als ik ergens een dienst afneem waar ik kosten voor moet maken, wil ik deze graag zo snel mogelijk inzichtelijk hebben. Stel dat ik mij hier niet bewust van was en dacht dat het volledig vergoed zou worden, zou ik volgend jaar een flinke tegenvaller hebben. Ik kan mij voorstellen dat mensen zich rot geschrokken zijn als ze een jaar later nog een hoge rekening binnen krijgen.

Regels
Na afloop van de behandeling of als de landelijk vastgestelde periode is afgelopen verstuurt het ziekenhuis de factuur met daarop één prijs voor het honorariumdeel (kosten specialist(en)  en een ziekenhuisdeel (kosten ziekenhuis). Deze twee delen samen zorgen voor de totaalprijs van de behandeling: de Diagnose Behandeling Combinatie-zorgproduct (DBC) Het ziekenhuis heeft een jaar na afloop van de behandeling de tijd om de factuur te verzenden. Op dat moment krijg jij de zorgkosten dus voorgeschoteld.

Wat vind jij van de termijn die ziekenhuizen hebben om de zorgkosten te declareren? Ben jij hierdoor ooit voor onverwachte verrassingen komen te staan?


10 opmerkingen:

 1. Ik herken deze situatie volledig. Mijn zorgkosten zijn in maart gemaakt. Nog geen rekening gezien. Ik wil ze graag betaald hebben. Dan kan ik het in mijn hoofd ook afsluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kreeg de rekening na een jaar! En schrok me helemaal wezenloos want binnen twee weken moest ik het betalen. (Had het geld wel, maar het was zoveel) Nabellen of het wel klopte had geen zin, want niemand wist het meer een jaar na dato. Erg vervelend.
  Uiteindelijk vergoedde de verzekeraar het volledig, en heb ik de rekening meteen doorgestuurd zodat ik het niet eerst voor hoefde te schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duurt allemaal zeer lang. Vorig jaar ook een jaar moeten wachten op een rekening, maar toppunt was nog wel de keizersnede van dochter juli 2009 werd pas afgerekend in november 2012. Ik dacht dat is vlot de factuur van mijn tweede dochter. Oktober 2012 bleek het dus van de eerste te zijn. Bizar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Duurt allemaal zeer lang. Vorig jaar ook een jaar moeten wachten op een rekening, maar toppunt was nog wel de keizersnede van dochter juli 2009 werd pas afgerekend in november 2012. Ik dacht dat is vlot de factuur van mijn tweede dochter. Oktober 2012 bleek het dus van de eerste te zijn. Bizar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog een tip: sommige zorgkosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je moet ze dan (evt) met terugwerkende kracht opgeven voor het jaar waarin ze gemaakt zijn (jaar van begin vd behandeling dus). Het kan lonen om je zorgfactuur er even op na te slaan. Wat vooral lastig is, is terugvinden welke bedragen bij welke behandeling horen. Gek dat dat voor ziekenhuizen zo ingewikkeld moet zijn, de tandarts lukt het zonder problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Duurt lang ja. Wat ik ook erg vervelend vind zijn de codes die gebruikt worden voor de verschillende verrichtingen. Vooral als het dan lang geleden is heb ik moeite er achter te komen waar het om gaat. Een normale omschrijving (bijvoorbeeld "rontgenfoto") zou ik handiger vinden dan een niet te achterhalen code.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had er zelf ook over geschreven; http://www.familiedubbelop.blogspot.nl/2015/11/de-zorgrekening-wanneer-komt-die.html#links In een reactie is mij uitgelegd dat zorgaanbieders en verzekeraars er 3 jaar over mogen doen om de rekening af te handelen. 3 jaar! Veel te lang naar mijn zin. Leidt tot onoverzichtelijkheid bij verschillende partijen. Meestal nadelig voor de consument.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Euhm hoe klinkt eigen risico van 2015, 2014 en 2013 voor twee personen betalen in juni 2015? Dat was dus in twee weken tijd zes keer 350 euro aftikken (2200 euro nogwat was het, in 2014 en 2015 was het eigen risico nog wat hoger zelfs... Ik ben blij dat ik de regels goed begrijp en dat er ruim 5000 euro in de zorgpot zat. In 2016 mogen we allebei 385 euro eigen risico inleggen.
  Gelukkig mogen ze er geen rente over vragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als het na een jaar komt en je wisselt van zorgverzekering, valt de rekening dan onder de verzekering ten tijde van de operatie of van de huidige verzekering? Ik heb iets soortgelijks maar een verschillend eigen risico bij een andere zorgverzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De startdatum van de DBC (Diagnose Behandel Combinatie) is leidend: de rekening wordt ingediend bij de verzekeringsmaatschappij waar je op de startdatum verzekerd bent.

   Verwijderen