zaterdag 5 december 2015

Financieel IQ

Het afgelopen jaar heb ik mijn financieel IQ naar een hoger niveau proberen te brengen. Door meer te lezen en schrijven over financiën begint mijn kennis zich steeds meer uit te breiden. En door meer kennis te krijgen, kan je ook meer weloverwogen beslissingen nemen.

De keuzes die ik op financieel vlak maak, probeer ik altijd af te wegen. Deels kijk ik naar de feiten, maar een deel baseer ik ook op gevoel. Aangezien de financiën vooral zakelijk zijn, hebben feiten de overhand op het moment dat ik ergens een keuze in maak.


Lezen, lezen, lezen
De meeste informatie over de financiën haal ik van het internet. Ik lees graag mee op andere blogs en bekijk websites van kranten en organisaties die schrijven over geldzaken. Zodoende kwam ik ook meer te lezen over het vergroten van mijn financieel IQ. De tips zijn misschien voor de hand liggend, maar wel een mooie basis over het omgaan met de financiën.

1. Investeer uitsluitend in jezelf
Investeer in jezelf. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld 10% van jouw jaarinkomen gebruiken. Ook al heb je weinig geld, laat het toch voor je werken. Zet het geld op een spaarrekening of, als je spaarbuffer hoog genoeg is, investeer door te beleggen of geld via crowdfunding uit te lenen.

2. Manage
Geld managen is essentieel. Maak potjes waar je mee investeert, die jouw maandelijkse uitgaven dekken, waarvan je op vakantie gaat, als noodgeval en zeker ook om geld weg te geven. Zodra je gaat managen ga je zien hoeveel je echt uitgeeft, waar het wel wat minder kan en hoe je relatief gemakkelijk  (in de meeste situaties)  geld over kan houden.

3. Zie jouw gezin als een  B.V.
Een gezin waarin iedereen meedraait is een must. Binnen een B.V. wordt gewerkt met kasstromen. Zo kun je dat met kinderen ook doen. Geef ze niet zomaar zakgeld, maar laat ze in overleg een takenlijst opstellen en geef het zakgeld (de beloning) pas als de taak gedaan is. Dit zorgt voor een proactieve houding. Ook gericht met het oog op de toekomst.

4. Neem verantwoordelijkheid
 De meeste mensen hebben geen wereldbaan (ook al doen ze dat vaak wel zo voorkomen). Ben daarom realistisch wat wel en wat niet kan in jouw situatie. Geef liever geld uit aan jezelf dan aan die nieuwe bank of die nieuwe auto. Heb de discipline om dit stelselmatig te doen en je zult zien dat je er op de lange termijn veel beter voor zult staan. Discipline is niet iets voor 5 dagen per week. Je zult het elke dag weer moeten laten zien om (financieel) vooruit te komen.

5. Bescherm
Denk aan het  opstellen van een testament of een samenlevingscontract. Zorg dat belangrijke zaken op papier komen te staan. Dit voorkomt mogelijk vervelende situaties in de toekomst.


Hoe hoog is jouw financieel IQ? Herken jij de 5 bovengenoemde punten in jouw financiële huishouden? Hoe verhoog jij jouw financieel IQ?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben heel goed in het managen van onze financien. Meer moeite heb ik met de stap tot beleggen e.d. sparen voelt veiliger.
  Wat bedoel je met: geef liever geld uit aan jezelf dan aan een nieuwe bank? Ik kan erg gelukkig zijn met een mooie leefomgeving dus op zijn tijd ook met een nieuwe bank......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ken je je de Fiscalert? Leuk blad om te lezen en te leren. Je mag zelf bepalen wat het abonnement je waard is. Ik haal er regelmatig tips of gewoon bevestiging uit. Een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk lijstje zeg! Nr 5 is een aandachtspunt hier. De andere punten pas ik eigenlijk wel toe.
  Spullen zijn maar spullen, maar tijd geïnvesteerd in jezelf en in je naasten, studie en ervaringen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de afgelopen jaren al veel gelezen en dus zeker geleerd! zakgeld zie ik juist los van klusjes. mn dochte rhoef ik ook echt nog geen klusjes te laten doen, ze is serieus gesloopt van school... ik ben al blij dat ze elke ochtend zelf aankleed ;) zelf haar billen veegt (beetje bang dat ze het niet goed genoeg doet...) en savonds redelijk op tijd gaat slapen (vroeger 2 a 3x per week 23u... ) ze is hoogsensitief en dan ook nog de variant strong willed oftewel temperamentvol.. heeft veel last van de 25 andere kinderen in de klas ;) (ze wil t ook t liefst thuis leren :p) maar zoekt ook prikkels op.. heeft drang om te leren en ervaren ook al is dat eigenlijk te veel ;) haar ook nog klusjes verplichten vind ik nog even te vroeg.. langzamerhand leren haar eigen was in de wamand te doen enz, hopen dat ze wat minder boos wordt op mij tijdens haren kammen (jij doet me zeer..... ) vind ik allemaal belangrijker dan klusje svoor geld.. ik zie zakgeld eerder als les in omgaan met geld dan les hoe je geld verdient... (en ben bang dat ze dan de klusjes niet eens doet besef ik me gelijk.. met kerst krijgen ze 15/25 euro van oma, met vakanties 10 euro, mt verjaardagen soms nog wat en op hun spaarrekening 20/40 (jongste/oudste) rente... :p dat is meer dan hun zakgeld (alleen oudste van 6 1 euro per week) :p en ze heeft t niet eens nodig, komt nooit in een winkel (juist omdat ze zo bekaf is van school.. winkelen is echt too much voor haar.. ik shop dus ook vooral online omdat shoppen met haar niet gaa) jongste is makkelijker in al die dingen ;) gooit uit zichzelf al alles in de wasmand, ruimt makkelijker op en hem zou ik zelfs nu hij 3 is al bepaalde klusjes kunnen laten doen haha

  verder pas ik de andere punten wel toe denk ik :) al gaan we enorm investeren in een koophuis, maar dat zie ik als investering in onszelf ipv t elke maand weggeven aan de woningbouw (en dan elk jaar weer een paar tientjes meer)

  BeantwoordenVerwijderen