zondag 6 december 2015

Hoe zit het met jouw pensioen?

1. Je krijgt minder pensioen dan je denkt 
Misschien denk je dat je pensioen 70% is van je laatste loon. Je bent niet de enige. Dit was jarenlang een mooie vuistregel (al gold het echt niet voor iedereen), maar hij is al lang achterhaald. Om te beginnen zijn pensioenen al zeker tien jaar niet meer gebaseerd op het laatste loon dat je verdient. Je pensioenopbouw is elk jaar een percentage van je salaris, dus uiteindelijk krijg je een pensioen dat gebaseerd is op het gemiddelde loon dat je in je hele leven hebt verdiend. Bovendien zijn pensioenregelingen versoberd. De kans is groot dat je straks al blij mag zijn met een pensioen van 60% van je gemiddelde loon.

2. Als je een goed pensioen wilt, moet je op tijd iets regelen
Als je er op je 55ste achter komt dat je pensioen straks tegenvalt, heb je nog een jaar of tien de tijd om bij te sparen. Dat is niet lang. Hoe eerder je iets regelt, hoe beter. Op mijnpensioenoverzicht.nl (inloggen met DigiD) krijg je een overzicht van alle pensioenen en pensioentjes die je in je hele leven bij verschillende werkgevers hebt opgebouwd, plus de AOW die je later krijgt. Het programma laat zien welk bedrag je naar schatting netto per jaar ontvangt. Als je nooit pensioen hebt opgebouwd, heeft het pensioenoverzicht geen zin. Maar dan krijg je wel AOW. Op svb.nl zie je de hoogte van de uitkeringen op dit moment. Later is dat anders, maar je krijgt wel een indruk. Schrik je van die bedragen? Dan weet je dat je nú zelf iets moet gaan regelen. Zaken die je zelf al hebt geregeld, bijvoorbeeld een spaarrekening voor je pensioen of een lijfrenteverzekering, staan niet op mijnpensioenoverzicht.nl

3. Het nabestaandenpensioen voor je partner valt meestal tegen
Soms bouw je als werknemer vanzelf een nabestaandenpensioen op, dat je partner krijgt als jij overlijdt. Houd er rekening mee dat dat pensioen veel lager is dan het ouderdomspensioen dat je zelf zou krijgen. Als je al eerder een relatie hebt gehad, is de kans groot dat je partner en je ex-partner het partnerpensioen moeten delen, waardoor er nog minder overblijft. Realiseer je ook dat veel pensioenregelingen alleen een partnerpensioen uitkeren zolang jij zelf nog bij dat fonds zit. Als je inmiddels iets anders bent gaan doen (werkloos of zzp'er geworden?) krijgt je partner niets. Vraag bij je pensioenregeling of je werkgever hoe dat bij jou zit. Zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, is een goede manier om het partnerpensioen aan te vullen. Al doe je dat alleen maar voor de periode dat jullie kinderen nog niet op eigen benen staan. Overigens keert ook de overheid een nabestaandenpensioen uit; de ANW-uitkering. Die krijgt je partner alleen zolang de kinderen nog geen 18 zijn en ze zelf geen (of weinig) inkomen hebben (zie svb.nl).

4. Ook jongeren hebben last van pensioenverlagingenTientallen pensioenfondsen moesten afgelopen jaar de uitkeringen verlagen, soms met een half procent, soms wel met 6%. Als je gepensioneerd bent, zie je dat meteen, want je krijgt minder geld. Maar als pensioenen niet geïndexeerd of zelfs verlaagd worden, hebben jongeren daar net zo goed last van. Op hun pensioenopbouw wordt dezelfde rekenformule losgelaten. Het verschil is alleen dat jongeren dat pas voelen als ze zelf met pensioen gaan. Of dat veel scheelt, hangt af van je leeftijd en de hoeveelheid pensioen die je hebt opgebouwd. Naarmate je ouder bent en meer hebt opgebouwd, lever je meer in.

5. Zzp’ers hebben geen pensioen
Pensioen bouw je alleen op als je in loondienst werkt. Zzp’ers – daarvan zijn er inmiddels zo’n 800.000 – moeten zelf iets regelen. De overgrote meerderheid doet dat niet. Dat is niet handig, want dan krijg je straks alleen AOW. Daarmee red je het alleen als je heel zuinig bent. En iemand die heel zuinig is, zet nu waarschijnlijk al geld opzij voor later.

6. Als je oud bent, heb je nog steeds (veel) geld nodig
Er wordt vaak beweerd dat ouderen minder geld nodig hebben. De kinderen zijn de deur uit, dus dat scheelt veel geld. Bovendien hebben veel ouderen de hypotheek op hun huis afgelost. Ook dat scheelt fors in de maandelijkse lasten. Maar of dat ook geldt voor mensen die de afgelopen 20 jaar een huis kochten, is de vraag. Er zijn in die periode heel wat (deels) aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Dus misschien worden je woonlasten helemaal niet lager. Bovendien word je niet opeens zuinig als je gepensioneerd bent. De ervaring leert dat mensen zolang ze gezond zijn hetzelfde leefpatroon hebben als voorheen; ze gaan uit eten, boeken stedentrips en trekken eropuit. En wie niet meer gezond is, krijgt met zorgkosten te maken. Je moet steeds meer zorg zelf betalen, dus als je oud bent, heb je waarschijnlijk net zoveel geld nodig als nu.

7. Alvast je pensioen uitrekenen, is geen koffiedik kijken
Natuurlijk, alles kan veranderen. De pensioenwetgeving kan aangepast worden (dat gebeurt voortdurend), de pensioenleeftijd kan omhooggaan (ook dat gebeurt) en pensioenfondsen kunnen in de problemen raken, waardoor ze de pensioenuitkeringen en -opbouw niet meer kunnen laten meestijgen met de prijzen in de winkels (ook dat is aan de orde). Ook veranderingen in je privéleven hebben invloed op je pensioen. Ga je in deeltijd werken? Dan gaat je pensioen omlaag. Een scheiding? Dan moet je een deel van je opgebouwde pensioen afstaan aan je ex – tenzij jullie dat niet willen. Arbeidsongeschikt of werkloos? Je pensioen wordt minder. Kortom, er spelen een heleboel factoren mee, die je vaak zelf niet in de hand hebt. Toch is het goed om dat pensioenoverzicht te checken, want het geeft wel een redelijke indruk van wat je te wachten staat
Bron: Radar+

Ons pensioen
Ik bouw pensioen op via het ABP, dit is collectief geregeld in het onderwijs. Mijn man bouwt geen pensioen op. Zijn werkgever is aan het kijken of al het personeel zich toch verplicht mee moet aansluiten bij een pensioenfonds. Hier is hij niet blij mee. Hij wil liever zelf zijn pensioen regelen door ons huis af te lossen en zelf een buffer op te bouwen. Morgen heeft hij een informatieavond op zijn werk. Als het aan hem ligt blijft hij hier zelf verantwoordelijk voor. We wachten het maar even af.

Hoe heb jij jouw pensioen geregeld?

2 opmerkingen:

  1. Ik zit ook in het onderwijs dus ik ben aangesloten bij ABP. Ik heb net een huis gekocht en heb dat voordat ik mijn pensioen bereik helemaal afgelost. Dat scheelt mij behoorlijk in de maandlasten. Wanneer alle grote zaken hier in huis zijn aangepakt wil ik extra gaan sparen voor mijn pensioen om er voor te zorgen dat ik dan ook echt ruim kan leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik krijg 140 per jaar :p niet veel dus ;) daarom willen we heel graag een huis kopen (morgen naar de hypotheker om de offerte te tekenen of hypotheek officieel aan te vragen of hoe het maar heet ;) voorlopig koopcontract is al getekend iig) in de hoop tegen de pensioenleeftijd minder woonlasten te hebben.. huurhuis gaat elk jaar de prijs omhoog en zie je niets van terug.. een koophuis willen we dolgraag afgelost hebben over 30 jaar ;)

    BeantwoordenVerwijderen