maandag 28 december 2015

Nieuwe aflossing in januari 2016

Gisteren hebben we samen naar onze financiën gekeken en hebben we concrete aflosplannen gemaakt. We hebben op dit moment een ruime buffer, maar lossen deze maand niets meer af. We hebben namelijk al 20% van het aflossingsvrije deel afgelost dit jaar. Als we hier nu nog meer over aflossen, ontvangen we een boete.

Spaargeld
We hebben op dit moment het maximale belastingvrije spaarbedrag op onze rekening staan. Dit hebben we ook altijd als grens aangehouden. We hebben besloten om ons spaargeld te verlagen naar 25.000 euro. Dat vinden we beide wel lastig, maar we weten ook dat deze buffer ruim zat is voor ons 2. We gaan daarom begin januari 20.000 euro extra aflossen. Uiteraard weer op het aflossingsvrije gedeelte, aangezien hier de hoogste rente op rust. Het voordeel is dat we straks minder hypotheekschuld hebben, maar daarentegen hebben we ook minder vrij besteedbaar spaartegoed. Ik merk dat ik het wel lastig vind om wat minder buffer aan te houden, maar als we wat willen bereiken, moeten we ook niet te behouden zijn.

Worstel jij ook wel eens tussen de keuze extra sparen of extra aflossen?

8 opmerkingen:

 1. WoW, klinkt goed. Ik snap je worsteling wel, maar dit klinkt ook als een slim en doordacht plan. En je bent dan heel veel sneller met aflossen dan je eerst dacht!
  Je wilde toch binnen 7jr van dat deel af zijn? Mooie stappen toch, in ongeveer een jaar/anderhalf jaar tijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je vangt meer rente door aflossen dan door sparen...dus ik snap deze keuze goed.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik worstel iedere keer met dit dilemma, vooral de laatste aflossing, die ik recentelijk deed, was moeilijk.
  Geen vast inkomen als ZZP-er immers, en geen uitzicht op een nieuwe opdracht.... in zo'n geval is die buffer echt noodzakelijk....

  Toch loste ik af. Goed dat jullie het ook deden...!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij iedereen is de benodigde buffer natuurlijk anders. Wij houden altijd 10.000 aan, maar ik twijfel soms of dat niet teveel is, het staat maar op een spaarrekening en we betalen meer rente aan de hypotheek. Voor mij klinkt 25.000 in ieder geval als meer dan genoeg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi vooruitzicht om direct weer af te lossen!
  Wat ik me afvraag, is het geen optie om een deel van je aflossing te storten in je opbouwspaarhypotheek? Uiteraard binnen de fiscale grenzen. Je pakt dan netto 4,7% rente, wat nog altijd meer is dan de bruto 4.7% rente die je bespaart met storten in de aflossingsvrije hypotheek. Bovendien nemen je maandlasten direct significant af. Of heb je redenen om dat niet te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is heel erg herkenbaar. Vergeet niet dat vrij besteedbaar geld, ook al ontvang je bijna geen rente, ook een heel goed gevoel geeft. Wat in de stenen zit krijg je er niet weer uit. Wij hebben een nog veel hogere ondergrens puur voor het gevoel van vrijheid dat we hier altijd over kunnen beschikken. De hypotheeklasten zijn goed te dragen en mochten we in vervelende situaties terecht komen dan is er meer dan genoeg liquide. We kiezen dus voor het hoogste eigen risico en geen uitvaartverzekering etc. Dit kan door het ruime liquide bedrag. Aflossen doen we ook maar daar ligt niet helemaal onze focus. Vrijheid betekent ook veel spaargeld voor ons. Moraal van dit betoog is dat je je gevoel daarin moet volgen. Aflossen kan altijd nog, geld terug halen lastiger. Bepaal jullie midden weg hierin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je geld deels defensief te beleggen. Als je, zoals blogger, 4.7% bruto rente betaalt, dan is dat afhankelijk van je belastingschijf zo'n 2.8% netto. Je zult dus >4% rendement moeten halen (want er komt 1.2% vermogensbelasting bij omdat je belegde geld in box 3 valt), maar dat is zeker mogelijk. Mensen die een nog lagere rente hebben, maken nog eerder winst tov aflossen wanneer ze voor een beleggingsconstructie gaan. Het voordeel is natuurlijk dat je geld veel sneller liquide te maken is. Het nadeel is het verhoogde risico. Die keuze moet je voor jezelf maken.

   Verwijderen