woensdag 30 december 2015

Woonwoensdag; M.

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
M, getrouwd en kinderen, 32 jaar.
Werk en inkomen/overige inkomsten:
Geen eigen inkomen. Mijn man werkt fulltime. Bruto ruim 60.000 Euro.
Beschrijving woning/locatie:
Prachtige opgeknapte eengezinswoning in de Randstad. (was een klushuis) Op een van de mooiste plekjes die we ons konden wensen. Heel tevreden.
Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
We waren al een tijd op zoek in deze wijk naar een huis. Toen ons appartement verkocht werd kwam dit huis kort erna op de markt. Wij kochten het meteen.
Ons appartement kochten we in een dure tijd, en verkochten we in een slechte tijd. Dus met een dik verlies. Nu zorgden we ervoor dat we niet teveel hebben betaald voor dit huis, door een aankoopmakelaar in te schakelen.

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
Wij hebben een driedelige hypotheek. Twee hypotheekvormen hebben we overgenomen van onze eerste woning, en de rest van het bedrag hebben we een annuitaire hypotheek. Een deel is aflossingsvrij en een deel banksparen. We kozen hiervoor ivm de laagste maandlasten voor ons.
Oorspronkelijke hypotheek was inclusief bouwdepot totaal 250.000 Euro. Maandelijks betalen wij nu aan rente, inleg en verplichte aflossing 1075 Euro bruto.
Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen? 
Nog wat meer. Maar dat wilden we niet. We hebben gekeken wat wij als maximale maandlasten wilden.
Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Ja, we lossen af op onze aflossingsvrije hypotheek. Dit doen we alleen als het financieel ook mogelijk is. We hebben als doel gesteld om binnen 20 jaar dat deel afgelost te hebben. Ik vermoed dat dit wel moet lukken, al moeten we dan nog wel een tandje harder gaan aflossen.
Momenteel hebben we nog een hypotheek van 243.000 Euro over. We hebben 2500 Euro extra afgelost naast de verplichte aflossingen. Ook zit er nog een flink bedrag in de pot van het banksparen wat ik hier nog niet van afgetrokken heb.
Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Dit gaat heel simpel. Onze betaalrekening is bij ING en de hypotheek ook (dan kreeg je korting). Dus we kunnen het net zo makkelijk overmaken als elke andere overschrijving.
We mogen maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag aflossen per jaar. Dit halen we niet.
Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Nee, we hebben NHG.
Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Voor zover ik weet niet.
Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Als we een uitkering krijgen wel. Er valt nog genoeg te besparen op andere zaken waardoor het geen probleem zou moeten zijn. Als we in de bijstand zouden komen niet meer. Als een vmnan ons twee werkt is het goed.

2 opmerkingen:

  1. Leuk te lezen. Ik lees altijd graag verhalen van andere lezers!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk blogonderwerp! Het is altijd interessant om te lezen hoe de situatie van anderen er uit ziet en met name hoe zij hiermee omgaan.
    BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

    BeantwoordenVerwijderen