Het leuke van de rubriek woonwoensdag is dat je via de mail ineens met allerlei leuke mensen contact krijgt. Afgelopen week had ik via de mail contact met Sascha en zij bood aan om haar inkomsten en besparingen verder uit te werken. Het is een ontzettend uitgebreid verhaal geworden met veel handige bespaartips. Veel leesplezier!
Winkelen
Voordat ik begin met het geven van bespaartips, wil ik jullie een inkijkje geven in mijn maandelijkse vaste lasten.
Hypotheek (daalt per maand)
|
349
|
Zorgverzekering (met
collectiviteitskorting)
|
110*
|
CV onderhoud
|
30*
|
Loterij
|
11*
|
Kapper
|
20*
|
Mobiel sim only
|
10*
|
Glasvezel 3 in 1
|
50*
|
Gemeentebelastingen
|
80
|
Water
|
8
|
Zuiveringsheffing
|
20
|
Verzekeringen
|
48
|
Vakbond
|
16*
|
NS Kortingskaart
|
25
|
Totaal
|
777
|
* betekent mogelijk te
minderen door een goedkoper abonnement te nemen of geheel op te zeggen
Maandelijks ben ik 777 euro kwijt aan vaste lasten. Ik reken echter met 1400/1500 euro. Wat ik overhoud aan het eind van de maand gebruik ik direct voor een extra aflossing. Maandelijks ontvang ik 2100 euro netto aan salaris, exclusief vakantiegeld.
Investeringen
Ik heb een flink aantal
manieren bedacht om de kosten te drukken, maar heb ook behoorlijk wat
investeringen gedaan in mijn huis om het zuiniger te maken. Hieronder de belangrijkste, klein en groot door elkaar:
- Houtkachel i.p.v. open haard (haardhout van lokale fruitteler, aanmaakhout van berkentakken en een enkele kapotte pallet langs de weg). Ook check ik bij verbouwingen containers voor schoon timmerhout (stukken van balken, latten)
- Isolatie: plat dak, spouwmuren, dubbel glas
- Stoken: nieuwe cv ketel, thermostaatknoppen, deuren dicht houden en zuinig stoken
- Schapenvachtje voor op de bank
- Minder verbruiken: Halogeenlampen (veel!) vervangen door led lampen (i.c.m. lampen uit in niet gebruikte ruimtes), besparende douchekop (i.c.m. kort douchen), snelkookpan voor stoofgerechten
Noodzakelijke spullen
- Ik ga niet mee in de concurrentie met de buren van 'mooier, groter, beter'. Gelukkig heb ik een gezonde dosis eigenwijsheid om mijn eigen weg te kiezen!
- Ik kijk wat ik nodig heb voor vervoer. Zo heb ik geen auto, maar wel een oude fiets voor in de stad en een elektrische fiets voor de middellange afstanden en ga ik met de trein op de lange afstanden. Heb ik echt een auto nodig, dan huur ik er een bij de plaatselijke garage voor €45 per dag.
- Ik ben handig en creatief. Als er iets stuk gaat, dan kijk ik of ik het a. echt nog nodig heb, b. ik een alternatief heb c. ik het kan maken d. het kan lenen e. tweedehands kan kopen f. nieuw moet kopen. Het liefst kom ik natuurlijk niet aan bij punt f.
- Ik koop nauwelijks iets nieuw. Schoeisel en ondergoed is wel altijd nieuw i.v.m. hygiëne. Ondergoed is trouwens ook mijn grootste kledinguitgave: i.v.m. mijn cupmaat kan ik slechts bepaalde bh's dragen. Deze zijn helaas rond de 80 euro per stuk en vaak weg voor de uitverkoop start.
- Ik kijk anders naar tweedehands spullen. Het moet natuurlijk wel schoon en bruikbaar (en noodzakelijk!) zijn. Het is naar mijn bescheiden mening hetzelfde als antiek, alleen minder oud. Ja het is gebruikt, maar je gloednieuwe bank of tafel is ook niks meer waard op het moment dat je het de winkel uit draagt. Oudere meubels zijn vaak beter qua constructie, van echt hout en zijn te repareren. Ben ik iets zat, dan a. zet ik het op een andere plek, b. kijk ik of ik het wil verven of zo c. verkoop ik het op marktplaats d. geef het weg e. gaat het naar de kringloop f. gooi ik het weg. Ook hier wil ik niet bij punt f aankomen.
- Ik probeer basiszaken in een neutrale kleur of kleurencombinatie te kiezen zoals ondergoed, hemdjes, sokken, kussenslopen en handdoeken
Besparingen in de keuken
Belangrijkste
besparingen in de keuken: leer koken met verse ingrediënten en koop slim in.
Gebruik de mogelijkheden die je omgeving bieden. Ren niet meteen richting
winkel, maar kijk of je een alternatief op voorraad hebt.
- Ik heb niet zoveel machines in de keuken die steeds vervangen moeten worden (caffetiere en waterkoker i.p.v. koffiezetapparaat, geen frituurpan etc)
- Ik heb twee goede messen die 1x per jaar door de lokale scharensliep loeischerp worden geslepen, evenals mijn bijltje en snoeischaar. Verder alleen wat aardappelschilmesjes. Meer heb ik niet nodig.
- Ik neem zelf salades mee naar werk i.p.v. dat ik aan de snacks ga in de bedrijfskantine. Zelfs als ik elke dag alleen twee boterhammen met een plakje kaas neemt ben ik in een maand zo 25 euro armer.
- Ik beperk de hoeveelheid vlees en gebruik vlees vaak als smaakmaker i.p.v. hoofdingrediënt.
- Ik drink geen frisdranken. Liever doe ik plakjes gember en citroen in koel water.
- Ik maak vaak voor meerdere dagen tegelijk klaar en vries porties in.
- Ik maak zelf havermoutkoekjes i.p.v. dat ik koekjes koop. Ik varieer met chocola, gember of pindakaas
- Ik gebruik geen pakjes en zakjes in de keuken maar heb kruiden in de tuin en specerijen in de la.
- Ik heb altijd meel in huis. Hiermee kan ik ontzettend veel zelf maken van cake, pizzadeeg, brood, sauzen, noedels, pasta tot weet ik wat nog meer. Gelukkig ben ik nergens allergisch voor.
- Ik kijk kritisch naar de houdbaarheidsdatum en gebruik mijn neus en ogen. Zo heb ik jaren geleden gedroogde Provençaalse kruiden tijdens een vakantie gekocht en die ruiken nog even sterk als toen ik het kocht. Pas wanneer de geur verdwijnt gaan de kruiden naar de composthoop.
- Gebruik een composthoop of -bak om de hierin gemaakte compost in je tuin en potten te gebruiken. Voor zaailingen koop ik cocopeat en als stekpoeder kan je kaneel (las ik ergens) gebruiken. Zelf steek ik een stek direct in vochtige cocopeat. Doet hij het, dan doet hij het.. en anders heeft hij pech.
- Inmaken: Van teveel aan melk kan je kaas maken. Je kunt courgettes en komkommers inmaken in het zuur. Een pakje room die (ver) over de datum is kan je in een glazen potje doen, deze goed dicht doen en dan als een gek schudden: je maakt zo je eigen klomp roomboter. Lukt inmaken niet, zoek een alternatief. Zuurkool mislukt bij mij steeds, ik ga nu met een bakje naar de groenteboer. Mozzarella maken mislukt ook steeds, ik maak alleen nog zachte kruidenkaas.
- Ik maak restjes op via groentesoepen, sauzen, lasagne, hartige taarten etc. Ik heb laatst wat zielige, half verdroogde selderij, wortels en paprika in de oven gedroogd en vermalen met zout tot bouillonpoeder.
- Ik koop een stukje kaas en stop deze in een (zelfgemaakte) bijenwasdoek. Het beschimmelt niet, droogt niet uit en scheelt me een hoop plastic. Ik koop geen geraspte kaas (heb een rasp in de la) of parmezaanse kaas (oude of overjarige kaas is net zo lekker)
- Ik gebruik mijn gezonde verstand. De mensheid heeft miljoenen jaren overleefd zonder elke minuut aan een plastic flesje te lurken. Het is niet erg om een uur zonder water te zitten. Pas mijn eten ook aan, eet niet te zout onderweg waardoor ik ook niet zo veel hoeft te drinken. Voor langere ritten of een dag weg neem ik wel wat water en wat lekkers mee zodat ik niet aan de koffie en snoep ga. Ik ken mezelf een beetje!
- Ik gebruik mijn ogen: ik onthoud waar rozenbottels, appels, noten, amandelen, bramen, bosbessen en andere lekkernijen groeien en deze oogst ik dan later ook. Ik droog mijn oogst of vries het in (of eet het direct op). Ook maak ik chutneys, sappen, ijs, jams en likeuren van de oogst. Een deel geef ik weg als cadeau. Kijk ook eens op www.plukdestad.nl voor plukplekken. Ik heb ook wel eens na de oogstmachines een paar struiken spruitjes, prei en mais gevonden langs de weg tussen de velden. De maiskorrels heb ik met een oude vleesmolen tot grof meel vermalen.
Tips voor de tuin:
o
Ik heb het
grasveld omgespit tot moestuin
o
Lelijke heesters
en boompjes zijn vervangen door fruit (struiken en boompjes, deels in pot)
o
Ik heb bakken
met groente en kruiden staan (daslook, venkel, munt). Ik maak in het voorjaar
mijn eigen kruidensalade uit de tuin met venkel, munt, daslook, paardenbloem, borago, salie, peterselie, pluksla, snijbiet en snijmoes etc
o
Ik maak mijn
eigen kruidenthee, o.a. met gedroogd frambozenblad, munt en venkel, goudsbloemen
en een enkel verdwaald viooltje
o
Ik eet ook
het blad van tuinbonen en het blad van bieten, laat spinazie flink doorgroeien
(het worden grote planten!) voor ik oogst en zaai pluksla dat tot het heetst
van de zomer doorgroeit. Werkt prima zolang de kippen
er niet bij kunnen!
o
Ik wissel stekjes
en zaailingen uit met familie en vrienden (o.a salie, selderij, paprika, kruisbessen,
frambozen, pompoenen, tomaten) en vraag ik om kruiden of groenteplanten als verjaardagscadeau.
o
Ik plant de
kontjes van o.a. gekochte bleekselderij, prei en bosuitjes. Sla met wortels
eraan wordt ook geplant en blad voor blad geoogst. Als ik verse munt koop, dan
zet ik een paar sprieten in water tot er wortels komen. Daarna gaan ze in een pot.
o
Groene
(onrijpe) tomaten gaan in de chutney.
o
Ik koop groentezaden voor mijn tuin, maar verzamel ze ook zelf uit gekochte groente,
bijv. zaadjes van chili, paprika, tomaat, pompoen. Een enkele uitgelopen aardappel
of ui wordt ook geplant. Ik zet ook uitgelopen knoflookteentjes in de tuin
zodat ik een jaar of anderhalf later zelf knoflookbollen kan oogsten.
Winkelen
o
Ik kies
seizoensgroente en -fruit en leg een voorraadje aan bij overvloedige
aanbiedingen
o
Jumbo geeft
een gratis tas groente/fruit als je beschimmelde of rotte groente/fruit ziet
liggen in hun bakken. Op de een of andere manier pak ik altijd het netje met
die ene beschimmelde sinaasappel of mandarijn :-)
o
Turkse toko's
hebben vaak goede aanbiedingen voor groente en fruit, bijv. 5 kilo tomaten voor
2 euro in de zomer. Ze hebben ook veel meer soorten specerijen dan de 'normale'
winkels en kan ik kleinere hoeveelheden kopen.
o
De lokale
boeren hebben ook vaak goede spullen voor schappelijke prijzen (megapompoenen
voor 2 euro, exotische chilipepers etc)
o
Ik had een
bloemwinkel in de buurt die een keer in het voorjaar potten met tuinkruiden
weggooiden omdat ze iets te ver doorgegroeid waren. Ik heb ze gered uit de
container en in de tuin gezet.
o
Op de markt
loop ik langs de groentekramen om te vragen wat ze onder de kraam hebben liggen.
Dit is vaak ietsje overrijp fruit (smoothies!) en iets verlepte groente of met
een plekje. Groente is met wat koud water weer op te peppen en anders snij ik
een stukje eraf. Zo verzamel ik soms kilo's voor €5-€7.
Sierplanten
- Op mijn werk werden regelmatig potjes met bloembollen neergezet die na de bloei weggegooid werden. Deze heb ik verzameld en in de tuin gezet. De potjes gebruik ik voor mijn nieuwe zaailingen.
- Bij sommige snijbloemen (anjers) zie je nieuwe uitlopers bij de bladeren ontstaan. Deze zet je in water en daarna met worteltjes in een pot. Gratis bloemen!
- De enkele keer dat ik in een tuincentrum ben, kijk ik eerst bij de aanbiedingen. De planten zijn weliswaar uitgebloeid maar nog wel helemaal gezond en spotgoedkoop. Een tijdje wat liefde en aandacht en ze bloeien weer
Huisdieren
Ik had 12 jaar lang een
kat uit het asiel. Toen zij overleed heb ik drie krielkippen genomen. Ik zit er
weliswaar niet mee op schoot, maar ze zijn wel hartstikke gezellig, lopen als
hondjes achter me aan (liefde gaat door de maag), eten nare beestjes op en geven
me eieren. De mest gaat op de composthoop. Ik deel de eieren met mijn buren.
Als ik geen eieren heb, dan ren ik niet meteen naar de winkel maar wacht tot de
productie weer op gang komt. Een kat is veel duurder (adoptiekosten asiel, kattengrit, dierenarts etc.) Ik hou het voorlopig bij kippen, al is een doos eieren natuurlijk wel goedkoper.
Wat ben je goed bezig! Alleen waarom toch ook hier weer een abonnement voor cv. grote onzin, een onderhoudsbeurt kost €75,- bij een echte loodgieter en als er een reparatie nodig is betaal je de onderdelen. €360,- per jaar is echt te gek, Je hebt toch ook geen abonnement voor onderhoud van fiets, auto, grasmaaier, televisie, computer, enz. enz. is echt een draak van een regeling. zie dat je ervan afkomt, net als een abonnement van de schoorsteenveger, nodig ze uit als jij ze nodig hebt! Bieke
BeantwoordenVerwijderenPrecies wat ik ook dacht, die abonnementen zijn echt de grootste onzin. Ik betaal eens per twee jaar 35 euro voor de badkamergeiser en 15 voor de keukenboiler. Gewoon wit met factuur.
VerwijderenSnel opzeggen!
Vergis je niet Bieke! Als je een houtkachel of openhaard hebt, moet de schoorsteen (voor de verzekering) jaarlijks geveegd worden door een erkende schoorsteenveger.
VerwijderenBedankt voor jouw openheid het delen van jouw verhaal, Sascha! Je bent op veel gebieden erg goed bezig zeg! Ik heb wel twee vragen:
BeantwoordenVerwijderen1: zoals Bieke hierboven ook al aangeeft vraag ik mij af waarom je voor een nieuwe cv een abonnement hebt. Hierop kun je fors besparen.
2: jouw vaste lasten zijn bijna 800 euro. Je rekent met 1400-1500 euro. Gezien jouw tips zal het boodschappenbudget laag zijn. Waar geef jij het verschil van 600-700 aan uit?
Wauw wat ben jij uitgekiend en slim bezig. Vooral al je trucjes met groente, fruit en planten vind ik knap. Mijn "moestuin" komt niet verder dan kruiden in de tuin.
BeantwoordenVerwijderen1 dingetje: je kunt ook heerlijke koffie zetten met heet water en een los filter op thermosfles of mok.
Cafetiere koffie is niet zo gezond omdat het niet gefilterd wordt. Google maar eens.
Complimenten hoor!
Goed bezig!! Ben ook benieuwd naar je overige kosten, bijv je boodschappenbudget
BeantwoordenVerwijderenMooie tips zeg! En super dat je ook elke maand zo'n fors bedrag aflost. Dan komt hypotheekvrij leven denk ik wel snel dichterbij!
BeantwoordenVerwijderenIk mis uitgaven voor gas en electra?
BeantwoordenVerwijderenEens met hierboven vwb de CV-ketel, helemaal als die redelijk nieuw is zoals je beschrijft is het echt niet nodig om een onderhoudsabonnement te hebben. En al helemaal niet 1 van 30 euro per maand!! Daar kun je na 6 jaar een compleet nieuw CV-ketel voor kopen. Hebben ze daar reserve-onderdelen van goud?
BeantwoordenVerwijderenAnder puntje van kritiek, de zogenaamde besparing dmv je houtkachel. Ik zou heel graag een open haard willen hebben, maar dat is voornamelijk vanwege sfeer en lekker fikkie stoken. Maar kostentechnisch gezien is het vaak helemaal niet zuinig. Als je er echt profijt van wilt hebben moet je goed hout hebben, goed hout kost geld, moet goed opgeslagen worden en dat kan dus alleen als je een grote hoeveelheid van bijvoorbeeld 1 m3 per keer besteld. Met afvalhout ga je een dergelijke rendement zeker niet halen. Daarnaast heb je jaarlijks kosten aan je schoorsteen wat je rendement negatief beïnvloed. Ik zeg niet dat je het niet moet doen, want ik zou het ook lekker vinden. Maar besparend is het meestal niet.
Verder, erg goed bezig!
Nog 1 ding. Ik weet niet waar je woont, dus ook niet of het een optie is. Maar je zou in plaats van een auto te huren bij een garage ook een auto kunnen huren via Snappcar. Kun je zelfs per uur huren en je vindt al auto's met een dagtarief vanaf 20 euro incl. 100 vrije km's
VerwijderenWow...netjes en ordelijk opgeschreven al die tips. Super.
BeantwoordenVerwijderenAlleen....dat messenslijpen, dat kan je echt wel zelf. Kijk eens op youtube voor info, koop bij knivesandtooles een slijpsteen, en begin met een mes zelf leren slijpen. Als je het niet aandurft met je eigen messen in het begin, koopeen mes bij de kringloop om mee te oefenen. Voor een eurootje kan je weinig verprutsen. Ik heb het ook zo geleerd en ben superblij dat ik het zelf kan. Verbaas er zelfs andere(lees mannen) mee, haha.
Groet,Greet
hoi allemaal, dank voor jullie reacties.
BeantwoordenVerwijderenHelaas waren er wat zaken weggevallen in de tekst waardoor er wat onduidelijkheid ontstond over het rijtje uitgaven. Dit rijtje betreft de maandelijkse incasso's en zijn excl. de zaken die 1x per kwartaal of per jaar uitgegeven worden, zoals een woonverzekering, eigen risico zorgverzekering, bepaalde abonnementen, schoorsteenveger, reiskosten trein etc. etc etc
* Ook eten staat er niet in omdat ik af en toe extra koop voor de voorraad, wat nieuwe dingen uitprobeer (op dit moment waterkefir) waarvoor ik nieuwe dingen nodig heb, een paar flessen inmaakbrandewijn of wodka koop om zelf likeur o.i.d. te maken of doodgewoon geen zin heb om te bezuinigen als ik heel moe ben. De uitgaven voor boodschappen varieren dus per maand.
* De uitgaven van gas/electriciteit zijn 70 euro per maand
* Het cv abonnement had ik als puur onderhoud neergezet. Dat is natuurlijk heel duur zoals jullie al opmerkten! Het gaat hier om de huur van de ketel plus onderhoud.
* Goed hout is inderdaad duur, maar ik heb de luxe dat ik een paar kuub nat hout in alle rust een paar jaar kan laten drogen in de tuin nadat ik het gezaagd heb. De kosten van dat hout zijn stukken lager dan een kuub netjes gestapelde ovengedroogd houtblokjes van 40 cm lang van de officiele houtdealers
* De houtkachel vs open haard was vooral een kwestie van een tochtgat in de woonkamer dicht laten maken (de klep hield veel kou binnen) en beter rendement van het gestookte hout hebben. De open haard vond ik ook niet echt veilig. Ik moest er echt wel bij blijven ivm spatten die toch af en toe voorkomen (die springen met gemak over het metalen scherm). Ook vind ik het fijn om niet 100% afhankelijk te zijn van gas en electriciteit. Ik heb een paar keer in de kou gezeten in hartje winter omdat iemand de electriciteitleiding had geraakt met graven of dat de energiecentrales uitvielen. Dat was niet fijn.
* de garage die auto's verhuurt is op loopafstand van mijn huis en de huur is met onbeperkt aantal km. Volgens mij hebben we geen Greenwheels of Snappcar in de buurt
* ik zou het best leuk vinden om messen te kunnen slijpen... misschien een idee om me in 2016 aan te leren! Goede tip!
Groetjes
Sascha
zucht... goed typen is ook een kunst! ik bedoelde bij de open haard natuurlijk dat de klep in de schoorsteen veel kou binnen LIET.
VerwijderenGeweldig inspirerend, vooral leuk de vele groene vingers tips!
BeantwoordenVerwijderenIk kwam net deze lijst tegen! Indrukwekkend! Bedankt voor de moeite, Sascha, die je er in hebt gestoken. Ik ga ‘m bewaren.
BeantwoordenVerwijderen