vrijdag 29 januari 2016

Meer netto salaris, maar geen bonus door ontbreken CAO

Bij het zien van het salaris van januari 2016 werd ik toch wel blij. Verdiende ik vorig jaar 1999,65 euro netto per maand, ben ik nu eindelijk over de 2.000 netto grens heen. Deze maand ontving ik een bedrag van 2.097,51 euro op mijn rekening gestort. Een fijn bedrag. Toch was dit niet het beloofde bedrag. Dit zou namelijk nog 3% hoger moeten liggen.

Het kabinet had namelijk een akkoord bereikt waarbij iedereen binnen het onderwijs per 1 januari 2016 3% loonsverhoging zou krijgen. Dit was deels een sigaar uit eigen doos, aangezien het gecompenseerd zou worden met minder inleg in het pensioenfonds. Toch kregen wij op het werk te horen dat de loonsverhoging niet uitbetaald wordt. De inleg van het pensioenfonds is namelijk niet lager geworden en de scholenorganisatie kan het financieel niet opvangen om iedereen structureel 3% extra te betalen.

Geen Cao,  geen verplichtingen 
De belofte van de VO-raad betekende een eenzijdige loonsverhoging buiten de cao om. Dat had een hoop consequenties:
 • Werknemers kunnen aan de belofte van werkgeverskoepel VO-raad geen rechten ontlenen. Uitbetaling is afhankelijk van de welwillendheid van het individuele schoolbestuur. De VO-raad heeft geen rechtsmiddelen om besturen te dwingen het bedrag daadwerkelijk over te maken.
 • De salaristabellen in de cao blijven onveranderd. Wat een nieuwe werknemer die op 1 december in dienst komt, gaat verdienen is dus niet duidelijk.
 • Deze manier van uitbetalen zorgt ook voor problemen in het openbaar onderwijs. Daar regelt de gemeentelijke verordening de rechtspositie, inclusief lonen van het personeel. Wanneer er geen landelijke cao is, kan deze verordening niet gebruikt worden als basis voor de uitbetaling. Er moet dan een andere wettelijke basis gevonden worden om tot uitbetaling over te gaan. Of dat zo snel lukt, is de vraag.
Wat stond er ook al weer in het overheidsakkoord ?
In het overheidsakkoord is over de lonen het volgende afgesproken:
 • Per 1 januari 2015 een structurele loonsverhoging van 0,8%
 • Per 1 september 2015 een structurele loonsverhoging van 1,25%
 • Per september 2015 een eenmalig bedrag van 500 euro
 • Per 1 januari 2016 een structurele loonsverhoging van 3%

Waar moest dat geld vandaan komen?
De hogere lonen worden volgens het akkoord voor een groot deel betaald uit lagere pensioenpremies. Dat zou kunnen door een lagere pensioenuitkering af te spreken en door het schrappen van de herstelpremie. De herstelpremie is een extra premie om het ABP weer financieel gezond te krijgen. In twee stappen zou dat een loonsverhoging van 2,2 procent voor werknemers bij de overheid.

Pensioenpremie
Het pensioenfonds ABP stelde al eerder dat een lagere premie onmogelijk is, terwijl het overheidsakkoord er juist van uitgaat dat de pensioenpremie zou dalen. De vrijvallende ruimte zou dan terugkeren in de vorm van een salarisstijging. Alle signalen wezen er op dat die daling er niet zou komen. Dat betekent dat de kosten van de werkgevers even hoog blijven of zelfs stijgen, terwijl er een salarisstijging van 3% voor 2016 is beloofd. 1,4% zou komen uit de daling van die premie.

Onze scholengemeenschap gaat dus niets betalen zolang er geen Cao en geld vanuit de overheid komt. Begrijpelijk, maar wel jammer. Al zullen ze het later wel met terugwerkende kracht gaan uitbetalen. Ik zie het maar als een spaarpotje.

Ben jij ook werkzaam in het onderwijs? En hebben jullie de 'beloofde' 3% loonsverhoging uitbetaald gekregen?

4 opmerkingen:

 1. ja, ik werk ook in het vo (openbaar) maar heb de loonsverhoging wel ontvangen, maar wel met een brief dat het mogelijk is dat dit op een later moment weer verrekend gaat worden (dan is het misschien nog wel handiger om het niet te krijgen, het volet nu toch alsof het niet mijn geld is)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben hem ook niet gekregen. Met een notitie erbij dat de VO raad aanraadde om het nog niet uit te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hem wel gekregen. Was behoorlijk wat extra, alles bij elkaar. Werk niet bij een openbare maar zgn. 'bijzondere' (christelijke) school.

  BeantwoordenVerwijderen