woensdag 6 januari 2016

Woonwoensdag; Rianne


Naam, leeftijd, gezinssituatie:
Rianne (34), vriend (40) en twee jonge dochters. 

Werk en inkomen/overige inkomsten:
Wij werken beiden vier dagen per week. Ik werkte tot de geboorte van de tweede dochter fulltime, nu heb ik een beetje ouderschapsverlof opgenomen. Daardoor loop ik tijdelijk netto 200 euro mis. Ik verdien nu netto 2250 euro per maand. Steven werkt ruim 90% en verdient netto 2000 euro. 

Beschrijving woning/locatie:
We hebben een vierkamerappartement in Amsterdam. Het is nieuwbouw en we hebben het in 2007 van papier gekocht. Nu met twee kinderen, waarvan er één naar school gaat, is het te krap aan het worden. We missen een tuin en ruimte waar buurtkinderen samen buiten kunnen spelen. Binnenkort gaat het appartement in de verkoop. 


Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten?
Als starters was het een ideaal appartement. Luxe, ruim en binnen de ring in Amsterdam. 

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
We zijn begonnen met een hypotheek van bijna 2 ton bij de Rabobank. Er staat momenteel een schuld van 75.000 euro open (aflossingsvrij). Dit kost ons bruto 280 euro / netto 230 euro per maand . 

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
We konden 250.000 euro lenen, en hebben een hypotheek van 200.000 euro afgesloten. Dit vonden we best hoog in verhouding met onze toenmalige inkomsten maar we zagen de meerwaarde van het appartement. De huizenprijzen in Amsterdam zijn momenteel hoog zodat we verwachten dat we een flinke overwaarde kunnen verzilveren bij verkoop. Dit was wat we hoopten toen we de hypotheek afsloten. 

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
De oorspronkelijke hypotheek (bijna 200.000 euro), bestond uit ongeveer de helft spaarhypotheek en de rest aflossingsvrij. Inmiddels hebben we het aflossingsvrije gedeelte afgelost (ruim 90.000 euro) en de spaarhypotheek omgezet naar een aflossingsvrije hypotheek. Dit kon zonder kosten en zonder tussenkomst van een adviseur. En nu zijn we redelijk ver met het aflossen van de nieuwe aflossingsvrije hypotheek.
We lossen af omdat het ons vrijheid geeft. We zouden nu op één inkomen kunnen leven. 

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Maximaal 10% boetevrij per jaar. Daarboven betaal je een boete. Naarmate we dichter bij het aflopen van de rentevastperiode komen, hoe minder boete we betalen. Verder geen voorwaarden. 

Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Nee, geen risico-opslag. We vallen binnen NHG. 

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Nee. 
Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Ja. We sparen nu maandelijks een geheel inkomen dus dat is geen probleem. Dit geeft ons ruimte op diverse manieren. Niet alleen in de portemonnee, maar ook in het dagelijks leven. We merken dat we relaxter zijn geworden en voelen ons minder afhankelijk van de werkgever en politiek.8 opmerkingen:

 1. Wow, wat hebben jullie al veel afgelost, echt super! Die ruimte en vrijheid is ook mijn streven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fors inkomen en fors afgelost. Benieuwd naar bezuinigingskeuzes. Kanjers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dé ideale situatie, wat mij betreft ;-). Ben benieuwd wat jullie bestemming van het spaargeld is. Sparen voor een nieuwe woning o.i.d.?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke reacties, dank jullie wel! Ik heb eerder ons verhaal gedaan bij Min-of-Meer (google Rianne & Steven -aflosverhaal/portemonnee van). Daar kunnen jullie de achtergrond lezen van onze bezuinigingen en besteding van spaargeld.

  Per 1 januari hebben we 20.000 afgelost, dus nu zitten we op 55.000 euro schuld. Het gaat goed, maar we zijn er nog niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een leuke rubriek! Ik bewonder jullie aanpak en het al behaalde resultaat. Fantastisch! Wat zal dat een vrij gevoel geven zeg! het motiveert ons om op de al ingeslagen weg stug door te gaan! :-)
  BespaarBalans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dacht dat het omzetten van een spaarhypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek pas mogelijk is na 15 jaar? Mijn complimenten voor dit aflostempo.

  BeantwoordenVerwijderen