vrijdag 19 februari 2016

aflosplannen voor 2016

Dit jaar zijn we gestart met een aflossing van 10.000 euro op het aflossingsvrije deel van onze hypotheek. Jaarlijks mogen we op dit deel 41.600 euro (20% van het totale hypotheekdeel) aflossen.

Aflosdoelen
Gisteren gaf ik al een inkijkje in onze inkomsten en uitgaven. Wij houden per maand voldoende over om minimaal 2.000 euro per maand te kunnen sparen. Aangezien onze spaarbuffer op orde is, zullen wij al het geld wat wij dit jaar sparen gebruiken voor een extra aflossing op onze hypotheek. Vanuit onze reguliere inkomsten kunnen we ongeveer 25.000 euro sparen. Daarnaast verwachten wij nog een belastingteruggave over 2015 van ongeveer 5.500 euro. In oktober en december verwachten wij nog extra inkomsten door een bonus en eindejaarsuitkering en gebruik ik de extra inkomsten op het internet ook voor een extra aflossing.  In totaal hopen we dit jaar nog 35.000 euro extra af te lossen.

Aangezien we al 10.000 afgelost hebben op ons aflossingsvrije deel van de hypotheek, mogen we dit jaar nog 31.600 euro  aflossen. Als het ons lukt om dit bedrag dit jaar af te lossen, komen we met ons aflossingsvrije deel onder de 10.000 euro en zou het haalbaar moeten worden om in 2017 ons aflossingsvrije deel van de hypotheek volledig afgelost te hebben. Dat zou natuurlijk boven verwachting snel zijn.

Op welk leningdeel aflossen?
Onze hypotheek bestaat uit 3 leningdelen, waarvan 1 aflossingsvrij, 1 annuïteit- en 1 spaarhypotheek. Over onze aflossingsvrije hypotheek betalen wij de hoogste rente, waardoor wij hier altijd als eerst op aflossen. Zijn wij hier mee klaar, dan stappen we over op het aflossen van onze annuïteitenhypotheek. De inleg voor onze spaarhypotheek hebben we al maximaal verhoogd en door de minimale looptijd van 20 jaar (i.v.m. fiscaal voordeel) kunnen we niet meer extra inleggen op dit leningdeel.

Huidige stand van zaken
Ik hou de huidige stand van zaken omtrent onze hypotheek bij op onze blog. Deze is hier te bekijken. De lezers die vaker op deze pagina kijken zullen misschien een verandering zien. Ik heb namelijk onze spaarhypotheek als volledige schuld weggezet tegenover de huidige waarde van de spaaropbouwrekening. Ik kan de huidige waarde van de spaaropbouwrekening helaas niet digitaal inzien, maar ontvang wel eens per kwartaal een overzicht. Op het moment dat ik weer een overzicht ontvangen heb van de spaaropbouwrekening, breng ik de cijfers weer up to date.

Heb jij aflosplannen voor 2016? 


11 opmerkingen:

 1. Jazeker! Ik heb natuurlijk mijn huis te koop, dus als het verkocht wordt is helemaal aflossen ook aan de orde, maar voor als dat niet gebeurt: ik wil met mijn totale hypotheeksom aan het einde van het jaar onder de €340.000 uitkomen. Daarvoor moet er ongeveer €5500 'gewoon' afgelost worden, de rest gaat via annuïteiten. Aan de andere kant wil ik dan mijn buffer op orde hebben (lees: minimaal €25.000). En als het allemaal heel lang duurt, zou het het jaar erop nog wel eens weer flink harder kunnen gaan, want dan loopt er weer een rentevasteperiode van een hoog bedrag af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. WoW, dan zou je 5 jaar eerder ervan af zijn dan gepland! Ongelofelijk. Welk gevoel geeft dit je?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt fantastisch als je zulke stappen kunt maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Respect! Echt heel knap...
  Wij hebben ook aflosplannen: Dit jaar E 9.500, waarvan E 7.200 op hypotheekdeel 1 en E 2.300 op hypotheekdeel 2. Daarmee is hypotheekdeel 1 weg en blijft nog een enorme schuld op hypotheekdeel 2 van E 127.000 over (*zucht*).

  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gaan dit jaar weer voor 10% het maximale wat we mogen en ook kunnen aflossen,
  maar t is al t 3e jaar op rij dat dit waarschijnlijk gaat lukken, dus we gaan goed.
  20% en dit bedrag, jullie gaan echt als een speer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed hoor, dat bedrag. Daar komen wij niet aan. Wij gaan voor minimaal €3500 aflossen en de buffer aanvullen. Als die vol is, kunnen we meer gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed zeg! Zo ver voor op planning! Wat een heerlijk gevoel geeft dat, lijkt mij!
  Wij zijn sinds eind 2012 op weg om onze aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Sinds die tijd hebben wij elk jaar een maximale aflossing kunnen doen. Als dat zo door gaat, dan is dit deel eind 2019 of anders in 2020 geheel afgelost. Dan hebben wij nog twee bankspaardelen van in totaal 143.000 euro. Momenteel zit er ruim 27.000 euro in het spaarpotje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker zeg! Daar kunnen wij alleen nog maar van dromen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mooi zeg deze aflossingen en voortgang. Dacht dat wij momenteel nog zo veel kunnen. Wij hebben ambitieuze aflosplannen echter zit er nu ook de gedachte om ons huis te verkopen en een kleinere woning te kopen. Dus andere manieren om lagere hypotheeklast te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jullie kunnen lekker veel sparen zeg. Dat gaat lekker hard zo!

  BeantwoordenVerwijderen