donderdag 18 februari 2016

Vaste lasten vs. inkomen in 2016

Bij het maken van een aflosplan voor 2016 is het natuurlijk vooral van belang om te weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Nog niet alle uitgaven zijn binnen, aangezien we nog geen brief hebben over de gemeentebelastingen van 2016.  Daarom heb ik bij het maken van onze begroting rekening gehouden met de uitgaven (GBLT) van vorig jaar.

Onderstaand onze (verwachte) inkomsten en uitgaven in 2016

Inkomsten uit werk:
 V: 2.097,51 euro
M: 2.997,03 euro * variabel (inkomen januari 2016 gebruikt)
Totaal: 5.094,54

 • De hypotheekrenteaftrek zien wij niet als inkomsten en laten we buiten beschouwing. Ook de extra inkomsten vanuit mijn blog reken ik niet mee.
 • Wij ontvangen in mei beide vakantiegeld, in december een eindejaarsuitkering en door het jaar heen een aantal bonussen. Deze extra's zijn niet meegerekend in onze begroting. Deze extra's gebruiken we  om onze vakanties en uitjes mee te bekostigen, onze zorgkosten te betalen en de kosten voor mijn auto. Alles wat hier van overblijft gebruiken we om extra te sparen/aflossen. 
Uitgaven:
Onze uitgaven zijn opgesplitst in 3 onderdelen. Persoonlijke uitgaven van vrouw, persoonlijke uitgaven van man en gezamenlijke uitgaven.

Persoonlijke uitgaven vrouw:


Maandelijks:
Jaarlijks:
Zorgverzekering: 93,-
ANWB: 95,-
Wegenbelasting:  27,-
Uitvaartverzekering:27,50
Mobiele telefoon: 34,55

Autoverzekering: 28,50Totaal per maand: 183,07
Totaal per jaar: 122,50
Totaal per maand: 10,21


Variabel:
Benzine: 75 euro
Overig: 100 euro
Totaal per maand:   175 euro

Persoonlijke uitgaven man:

Maandelijks:
Zorgverzekering: 84,95
Mobiele telefoon: 14,09

Totaal per maand: 99,04


Variabel:
Overig: 75 euro

Totaal per maand: 75 euro

Gezamenlijke uitgaven:


Per maand:
Per jaar:
Woonpakketverzekering: 47,25
GBLT: 1.284,82
Rente hypotheek leningdeel 1: 651,73

Rente & aflossing hypotheek leningdeel 2: 520,03

Inleg spaarhypotheek: 319,91

Energie: 101,00

TV/internet/bellen: 97,50

Water: 15,59

Overlijdensrisicoverzekering 1: 8,03

Overlijdensrisicoverzekering 2: 9,54

 boodschappen/overig: 500,-


 Totaal per maand: 2.270,58
 Totaal per jaar: 1.284,82
 Totaal per maand: 107,07

Alle dikgedrukte bedragen zijn de maandelijkse uitgaven. Alles bij elkaar opgeteld gaat er maandelijks 2.919,97 euro uit ten opzichte van een maandelijks inkomen van 5.094,54. Maandelijks kunnen we dus volgens bovenstaande berekening 2.174,57 sparen.

Maandlasten verlagen
Door af te lossen op onze hypotheek proberen wij onze maandlasten zo laag mogelijk te houden. Mijn man kan in principe alle kosten in zijn eentje dragen als wij de hypotheekrenteaftrek maandelijks uit laten keren. Met mijn inkomen daarentegen zouden we niet in deze woning kunnen wonen. Dit wist ik natuurlijk wel, maar door alle cijfers eens op een rij te zetten, wordt het beeld nog completer.


 Waar zie jij mogelijkheden tot besparing? Wat vind jij van bovenstaande cijfers?
19 opmerkingen:

 1. Oeh nice, zoveel per maand kunnen sparen!! Persoonlijk vind ik het bedrag voor tv, internet en bellen nog erg hoog. Volgens mij moet dat wel voordeliger kunnen, zeker in combinatie met een pakket. De mobiel voor V lijkt ook vrij hoog, maar wordt misschien ook veel voor werk gebruikt? En woonverzekering is misschien ook iets om naar te kijken. Ik ben vorig jaar overgestapt naar Inshared en betaal nu ongeveer de helft van jullie (en van wat ik eerst betaalde), terwijl ik toch een vrij groot en duur huis heb, waardoor er automatisch vanuit gegaan wordt dat ik het ook helemaal gevuld heb met dure spullen. Oh, en boodschappen, die vind ik ook fors. Maar eigenlijk geldt voor alles; de posten zijn nu voor buitenstaanders wat te vaag om echt met zekerheid te kunnen zeggen dat je 'dáár' nu echt iets af kunt halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zo te lezen. Mooi inkomen samen. Ben benieuwd wanneer je aflosplan verschijnt (en nu echt..).
  Ik denk energie en tv is hoog.
  Wij hebben met z'n vijven energierekening van 96€ per maand, en bij ons is altijd iemand thuis. Lijkt mij dat het bij jullie fors omlaag moet kunnen als je allebei fulltime werkt?
  Tv pakket hebben wij niet, maar volgens mij zou dat max 60€ per maand zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind jullie woonpakketverzekering aan de prijs. Wat zit daar allemaal in? Ik meen dat wij 34 euro p maand betalen maar het kan vast nog goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan alleen nog besparen als ik de auto en de katten weg zou doen, wat ik geen van tweeen ga doen. ;) De (oude) auto rijdt maar 5000 nodige kilometers per jaar. op zich zou hij wel weg kunnen maar het openbaar vervoer op die kilometers buiten de stad zou me meer kosten. Ook wonen drie familieleden slecht bereikbaar dus dan zou ik nooit tot laat daar kunnen blijven, dat is geen optie.

  Zonder katten zou wel kunnen maar wil ik niet. :)

  De bios of uit eten die ik zo'n 1 a 2 keer per maand doe zou kunnen vervallen indien nodig maar ook dat wil ik nog niet.
  Verder: huis afgelost, minimaal maar veilig verzekerd, geen abbo's behalve de bieb, aankopen alleen van boodschappen en verder eigenlijk niks. Praktisch geen energiekosten omdat dit huis goed geisoleerd is, ik gebruik dus alleen gas voor koken en douchen en electra. Heel sober maar een prettig leven vind ik.

  Ik spaar meer dan de helft van mijn salaris van €1400 omdat ik niet wil wachten met pensioen tot 67 jaar. Als de regelingen nog zo zijn kan ik met 60 met pre pensioen en zorg ik zelf voor aanvulling van inkomen tot 67. Dan zijn pensioen en aow in principe genoeg maar de eigen pot nog niet op. Mochten die regelingen nog verder uitgekleed worden dan red ik het denk ik ook nog wel. Kan altijd nog mijn huis verkopen. ;)

  Ik vind het echt een sport om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van regelingen en buitenstaanders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw. Knap hoor! En herkenbaar, ik hoop over heel wat jaren ook zover te zijn.

   Verwijderen
  2. Als je nu al begint kun je veel verder komen dan ik, ik ben er pas na mijn 40ste mee begonnen. Ik ben nu 51. Ik ga je blog ook even lezen en toevoegen want dat ken ik nog niet. :)

   Verwijderen
 5. Ik zou zeggen dat TV/Internet nog wel een slagje goedkoper moet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb je wel een uit aartverzekering nodig met zo'n inkomen?
  Verder sluit ik me aan bij bovenstaande opmerkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke blog! Fijn dat er zo'n bedrag overblijft om (extra) af te lossen! Goed bezig!

  Zoals door andere lezers al aangestipt, vind ook ik het abonnement voor televisie / internet / bellen aan de hoge kant. Wij betalen voor een alles-in-één glasvezelpakket 45 euro per maand. Ook al heb je extra pakketten, dan nog kom ik niet aan bijna 100 euro.
  Ook het woonhuispakket kan denk ik goedkoper. Maar goed, dit is voor een buitenstaander lastig in te schatten, omdat je niet de inhoud (dekkingen, voorwaarden) kan vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 500 euro per maand aan boodschappen en Overige, ik denk uitjes en kleding voor twee personen lijkt mij krap.

  Ik budgetteer altijd reserveringen. Vervanging en onderhoud. Jullie huis is nog nieuw en auto en zo. Budgetteer dat mee!
  1% van de verkoopwaarde van je huis is een must. Op den duur ga je je huis altijd aanpassen. Niemand heeft een keuken van dertig jaar oud en een badkamer.
  Sommige mensen kunnen dat, maar ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op alle kosten behalve hypotheek en zorgverzekering zouden jullie kunnen bezuinigen. De vraag is alleen tot hoe ver wil je nog bezuinigen? Zonder inhoudelijke voorwaarden en details kan iedereen van alles roepen over een kostenpost.

  Voorbeelden: Route Mobiel is goedkoper dan ANWB, maar niet 2 dagen vervangende auto beschikbaar. TV/Internet/Telefoon kunnen goedkoper maar hoe zit het met snelheid, zenderpakket en service? Energie kan omlaag, maar hoe warm is nog comfortabel?

  Wat vinden jullie zelf belangrijke onderwerpen met betrekking tot luxe, comfort en voorwaarden en betaal je overal de juiste prijs/kwaliteitsverhouding voor?

  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap hoor om zo goed met geld om te gaan als je samen aardig wat te besteden hebt. Er zullen genoeg mensen zijn die er dan ook naar gaan leven. Jullie bouwen zo tenminste iets op.

  500 euro voor boodschappen lijkt mij een normaal bedrag.

  Je zou inderdaad kunnen overwegen om het tv-pakket wat aan te passen, wij zijn 65 euro per maand kwijt aan een pakket, maar ik lees her en der dat dat goedkoper zou kunnen. En als je al mobiel bellen kunt, dan zou je kunnen nadenken over zelfs geen vaste telefoon meer in het pakket, maar dat is heel persoonlijk.

  Wij hebben hier in huis de meest simpele mobiele telefoons waar we af en toe een beltegoed voor kopen en hebben daarom wel een vaste telefoon in het pakket met gratis bellen er extra bij, maar misschien kan dat nog goedkoper. Zo blijven wij ook steeds nadenken over goedkopere keuzes. Zo blijf je scherp.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Uiteraard verdelen jullie je geld naar eigen inzicht. Maar omdat je vroeg of wij nog besparingen zagen zat ik te denken aan de uitvaartverzekering. Als jullie per maand zoveel kunnen sparen, kan daar je uitvaart toch wel vanaf tezijnertijd? Zoiets kost tussen de 7.000 en 10.000 euro. Op boodschappen en op tv kan misschien nog bespaard worden. Maar met jullie inkomen en uitgaven denk ik dat jullie het fantastisch doen. Het moet ook leuk blijven toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw, wat houden jullie veel over. Knap dat jullie je echt weten in te houden met uitgaven, ondanks zoveel inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat veel van de kosten lager kunnen. Een uitvaartverzekering lijkt me ook niet nodig. Als ik het goed heb wordt na de dood van een werkend persoon nog 2 of 3 ? maanden loon uit betaald door de werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wettelijke overlijdensuitkering is 1 maand na de dag van overlijden. Hiervan mag naar boven afgeweken worden.

   Verwijderen
 14. Wij zijn blijkbaar heeeel ouderwets (en dat met 30 jaar hihi) maar wij hebben het goedkoopste Internet voor 22,50 per mnd en dan drie mnd gratis. Geen vaste telefoon, mobiel goedkoop abonnement zonder Internet (kost 8 euro per mnd voor 600 min/SMS en dus sim only, pak altijd wifi en zo is internet nooit nodig) en tv is analoog. Ik heb totaal niet het idee dat wij iets missen... maar het scheelt heel veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. TV/Internet/Telefonie kan inderdaad nog wel goedkoper. Ik weet niet of je een zogenaamd "alles-in-1" pakket hebt, vaak hebben ze daar acties waarbij je het eerste half jaar korting krijgt. Ook als je al een tijd bij een partij zit is het de moeite om gewoon eens te bellen en vraagt wat ze bieden als je je opnieuw voor een jaar vastlegt. Vaak zijn daar ook nog wel mogelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen