woensdag 3 februari 2016

Woonwoensdag: gezin met 3 kinderen

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
Man (41) Vrouw (42) Zoon (13) Zoon (11) Zoon (6 maanden)
Werk en inkomen/overige inkomsten
Beiden werken we in de zorgsector (Man 32 uur en Vrouw 14 uur) Ons gezamenlijk inkomen is ongeveer 2600 Euro netto
Beschrijving woning/locatie:
Sinds december 2014 wonen wij in een ruim 4 Kamer Koop appartement in het westen van het land. Het appartement is van bouwjaar 1973 en wij konden er zo in (vorige bewoners hadden het geheel opgeknapt, kant en klaar te betreden kort gezegd)
Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten? 
We komen uit een huurwoning. We behoorden tot de zogenaamde scheefwoners, de laatste huur die we betaalden in november 2014 bedroeg 645 Euro per maand. De toekomst zag er als volgt uit in de huurwoning; elk jaar zou de huur met 50 Euro omhoog gaan. Daar wilden we niet op wachten. We hadden het appartementencomplex al op het oog en we wilden graag in dezelfde wijk blijven wonen. Toen het appartement te koop kwam staan, waren we er snel bij . Vanwege de nette en kant en klare instap staat van het appartement was de koop snel gesloten (slechts 2 weken te koop gestaan) en we waren in 2 dagen na de overdracht verhuisd!
Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand?
De hypotheek bedroeg bij aanvang in December 2014 192.500 Euro. Momenteel bedraagt de hypotheek 177.000 Euro (mede door extra aflossingen) We hebben de Annuiteit hypotheek verdeeld in 3 delen:
1) 20 jaar vast tegen 2.8 procent rente => 60.000
2) 20 jaar vast tegen 2.8 procent rente => 87.000
3) variabel tegen (momenteel) 2.1 procent rente => 30.000
Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
Rond de 225.000 Euro.
Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
Jazeker, we lossen af als we geld overhouden. De buffer bedraagt maximaal 10.000 Euro en alles wat daarboven komt leven we lekker van. Wat we dan nog over houden gaat naar extra aflossingen. Zodra de 10.000 Euro buffer op de spaarrekening overschreden wordt, kijken we of we het bedrag (is 2380 Euro bij ons) kunnen missen en als dat het geval is, boeken we dat over als aflossing op de hypotheek. Het bedrag van 2380 Euro is ontstaan om een mooi rond bruto hypotheekbedrag te hebben. Momenteel betalen we bruto 740 Euro en we willen bij elke aflossing per keer precies 10 Euro bruto zakken in maandlasten. Vervolgens vullen we de buffer weer aan tot de 10.000 Euro wederom overschreden wordt en herhalen dan wat hierboven beschreven is.


Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker?
Geen, we mogen net zoveel aflossen als we willen (Florius)
Zit er een risico-opslag in de hyptheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Nee
Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Nee
Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
Dat zal lastiger worden, maar het is nu al leuk om te zien dat met de extra aflossingen op zijn tijd en als dat mogelijk is, de maandlasten langzaam lager worden. Vergeleken met onze vorige (uitgeleefde) huurwoning, wonen we nu stukken comfortabeler en luxer en we betalen netto net zoveel hypotheek nu, als huur toen. Als we in de huurwoning waren blijven wonen, betaalden we nu nog meer huur, dan wat we nu aan hypotheeklasten netto betalen.
Woonwoensdag is op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij ook een anoniem inkijkje geven in jouw woonverhaal met bijbehorende financiën? Mail dan naar financieelonafhankelijk2015@gmail.com

3 opmerkingen:

 1. Weer een mooi verhaal! Bedankt voor het delen ervan! En zo zie je maar weer: (extra) aflossen loont! Ik heb nog wel een vraag: waarom is de annuïteitenhypotheek in drie delen opgeknipt, waarvan er twee zijn met een zelfde rentevastperiode, maar enkel een ander bedrag? Ik ben benieuwd naar de gedachtegang hierachter...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kreeg het antwoord via mail toegestuurd en had het helaas niet eerder gelezen. Bij deze het antwoord op jouw vraag:

   Toen we de hypotheek afsloten hadden we alles variabel tegen 2.6 procent later gekozen voor 20 jaar vast en zekerheid 2.8 procent 2 delen.
   Hier zit verder geen logica of speciale reden aan verbonden.

   Verwijderen
 2. Kun je zien, wat dat scheelt! Mooi verhaal weer.

  BeantwoordenVerwijderen