woensdag 24 februari 2016

Woonwoensdag: T

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling:
Wij zijn getrouwd, 27 en 29 jaar en hebben sinds kort een zoontje van 5 maanden oud.

Werk en inkomen/overige inkomsten:
Wij werken allebei parttime om voor onze zoon te kunnen zorgen. Man werkt in ploegendienst 80% en met gevarengeld en onregelmatigheidstoeslag verdient hij 2500 € netto. Vrouw verdient €1500 per maand netto voor 24 uur. Overige inkomsten: 300 euro hypotheekrenteteruggaaf en zonnepanelen opbrengst van rond de 300 euro per jaar naast aftrek van ons eigen energiegebruik.

Beschrijving woning/locatie:
We wonen in een twee onder één kap dijkwoning in de randstad van Zuid-Holland. Gekocht in 2010 voor €131.000 met een bouwdepot (onbewoonbaar verklaarde woning/ zeer vervallen staat) dus de totaal hypotheek was €195.0000. We hebben deze woning gekozen vanwege de locatie, centraal gelegen en vrij uitzicht over landbouwgronden. Of we konden een appartement betalen of dit verbouwproject.


Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand? 
 Soort hypotheek; NHG aflossingsvrij €90600,- en €104200 bankspaarhypotheek voor 4,9% rente. Wij betalen op dit moment €670,- bruto a €370,- netto.

 Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen? 
 Wij konden veel meer lenen richting de €300.000,- gelukkig hebben we dat we niet gedaan, want we houden van vrije tijd en vinden het geweldig dat ons zoontje niet naar de opvang hoeft, omdat wij allebei voor hem kunnen zorgen. De woonlasten zijn voor ons dus laag.

 Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
 Ja wij lossen heel hard af. Omdat je er vrije tijd voor terug koopt en onafhankelijkheid. Wij zijn Christen en wij geloven dat je niet afhankelijk moet zijn van een schuldeiser. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder opties in het leven hebt en dus minder vrij bent. Wij zijn aan het eind van het jaar hypotheekvrij op het aflossingsvrije gedeelte! We hebben in 3 jaar tijd dan €90.600 euro afgelost, nooit verwacht dat wij dit konden. Toen wij in jan 2014 de eerste €1.000,-  overmaakte was ik zenuwachtig of ik het wel goed gedaan had. Eenmaal goed verwerkt hadden wij het aflosvirus te pakken. Wij werkten toen allebei fulltime en we hebben in 2014 en 2015 van minder dan 1 salaris geleefd. Per maand losten we gemiddeld 2.500 euro af. We hebben elke rentebesparing en hypotheekrenteteruggaaf gebruikt om weer mee af te lossen. Zo ging onze sneeuwbal heel hard rollen en ben ik straks met 27 jaar grotendeels eigenaar van ons huis.  Ook zijn wij gestopt met uitvoerig consumeren, dit bespaart veel geld! We kochten alles tweedehands, inclusief onze zonnepanelen van 1 jaar oud. We kochten ze voor 1/5 van de prijs en klussen zelf. Wij hebben de gehele babyuitzet op (een matras na) tweedehands of gekregen van anderen die het niet meer nodig hadden.

Wij hebben nu nog een hypotheek van €28.000,- aflossingsvrij en er zit €10.000 in de pot van de bankspaarhypotheek waar we nog €94.200,- in moeten stoppen. Totaal staat de teller van onze hypotheek nu op €122.200,- Zodra wij hypotheekvrij zijn op onze aflossingsvrije hypotheek gaan wij dit vieren met een weekend weg, uiteraard wel op budget.

 Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker? 
 Wij zitten bij FLORIUS en die stelt geen aflosvoorwaarden voor de aflossingsvrije hypotheek, heel handig en ze verrekenen de bespaarde rente direct. Voor de Bankspaarhypotheek mag je bijstorten tot 10x je jaar inleg  (dat is de volgende stap) of 10% per jaar aflossen. Ook zit er geen risico-opslag bij, want we hebben een NHG hypotheek.

11 opmerkingen:

 1. Wat krijgen jullie lekker veel terug zeg. Wij hebben hetzelfde hyptoheekbedrag, wat netto neerkomt op 660 euro ( bruto 837).. Scheelt met jullie toch weer paar honderd euro per maand aan extra spaargeld. Maar knap gedaan verder, jullie moeten echt zuinig geleefd hebben om zoveel af te kunnen lossen! Ook 3 jaar dus niet op vakantie geweest en uitjes gehad en dergelijke?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja wij zijn wel op vakantie geweest en hebben uitjes gebudgeteerd elke maand

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Flinke inkomsten voor parttime banen zeg! Maar alsnog natuurlijk super knap gedaan, zoveel al afgelost, petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hebben t zelfde inkomen, jullie lossen meer af dan wij ( wij doen 4 duizend minder per jaar), ik weet wat wij er voor doen(en laten) dus ik vind het super knap van jullie!
  En dat op jullie leeftijd echt heel goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Enorm goed, zeg. Ik zou zelf niet zo (in mijn ogen) karig willen leven als het niet echt noodzakelijk is.
  Ik snap alleen niet wat het Christen zijn te maken heeft met het niet afhankelijk willen zijn van een schuldeiser. In dat geval neem je helemaal geen hypotheek, lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Respect dat jullie zoveel afgelost hebben!
  Wij hebben ook de hypotheek bij Florius. Bevalt ons erg goed. Het is heel gemakkelijk om extra af te lossen en erg leuk om de maand er na een lager bedrag te hoeven betalen. Wij betalen sinds vorig jaar januari 220 euro per maand minder. Onze teruggave is een stuk lager dan bij jullie. Komt omdat we een annuiteitenhypotheek hebben en omdat we in een wat duurder huis wonen. Dat huurwaardeforfait tikt nogal aan.
  Vrijstaande huizen zijn een stuk duurder. We hebben er toch voor gekozen omdat we meer dan vijfentwintig jaar in heel gehorige huizen hebben gewoond en daar waren we wel klaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Respect en bewondering! Goed bezig en stimulerend om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen