vrijdag 25 maart 2016

Gaan we naar de 0%?

Woensdag kreeg ik weer een bericht over een rentewijziging op mijn spaarrekening. Zodra ik deze melding binnen krijg, weet ik al dat de rente nog verder gezakt is. Op dit moment is de spaarrente bij de Rabobank nog 0,5%. De daling zet nog steeds door.

Al ruim een jaar geleden kondigde de Rabobank aan dat de systemen aangepast werden aan een mogelijk negatieve spaarrente. Op vrijdag 13 maart 2015 schreef ik dat de Rabobank de eerste bank was die de spaarrente onder de 1% bracht. Een jaar later is de spaarrente 0,5%. Krijgen we in maart 2017 helemaal geen rente meer over ons spaargeld?

Negatieve spaarrente
Op de site FX staat het volgende:
De depositorente van de ECB is sinds 10 maart -0,4%. Dit betekent dat banken een boete betalen wanneer zij geld stallen bij de centrale bank. We verwachten echter niet dat consumenten binnenkort ook moeten betalen voor hun spaargeld bij de bank. Daarvoor is de Nederlandse spaarrente relatief hoog en de renteverlaging te beperkt. Ook is de spaarrente nog steeds een belangrijke bron voor financiering van de banken (geld om weer uit te lenen). Een spaarrente van 0% is echter niet uit te sluiten.
Bron: FX 

 Bij een negatieve spaarrente zullen wij niet direct het geld van de bank halen; het in huis opbergen van het geld is immers minder veilig. Wel houden wij nu al minder buffer aan en investeren we meer, om meer rendement op ons spaargeld te behalen. Maar ook daarbij geldt dat we echt alleen geld gebruiken wat over is. En op dit moment hebben we nog genoeg schuld op onze hypotheek om het geld boven onze minimum buffer op te storten.

Wat doe jij bij een negatieve spaarrente?

14 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook al aan het zoeken naar manieren om hiermee om te gaan. Er komen vast oplossingen door nieuwe bedrijven, zal wel een gat in de markt worden. Het is alsof je straks geen kant meer uit kan met je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, op andere manieren gaan investeren. Groene investeringen, aandelen en misschien toch wel wat in de oude sok. (of gewoon alles op de betaalrekening laten staan)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmmm alles op de betaalrekening laten staan is ook onveilig. Ik weet het echt niet. Hoop ook dat er een slimmerik in het gat in de markt springt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop ook dat er dan een andere oplossing komt. Als dat niet het geval is, zal er vermoedelijk een groot deel op de betaalrekening blijven en toch een deel in een aan te schaffen kluis. De limieten van de betaalrekening worden dan wel zo klein mogelijk ingesteld :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deposito's kopen, dan ben ik in ieder geval de komende 10 jaar gegarandeerd van 1,7 % rente. Het staat wel vast, maar je kunt niet alles hebben. Ik maak me wel wat zorgen over banken die omvallen of andere onrust, maar ben er nog niet over uit hoe ik me daar tegen kan wapenen (waarschijnlijk gewoon accepteren dat zekerheid niet meer bestaat:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lagere buffer aanhouden en extra aflossen.
  Wel grootste deel veilig laten staan op de bank. In geval van inbraak is er maar weinig cash verzekerd (en bovendien, hoe bewijs je dat je het had)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We kunnen voorlopig nog genoeg aflossen voordat we daar serieus last van krijgen. De hypotheekrentes dalen voorlopig nog mee dus zolang je meer schuld dan bezit hebt(en dat is bij nogal wat mensen zo ;-)) is het wel te overzien en maken we ons er maar niet te druk om.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Negatieve spaarrente? Prima.. als we dan een positieve hypotheek rente krijgen... met HRB (Hypotheekrentebijtelling) ipv HRA

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kleine buffer aanhouden, rest gaat richting aflossen/indexbeleggen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. overboeken naar een andere rekening waar geen negatieve rente op zit.. het investeren is nog even geen optie omdat we het niet zomaar kunnen missen/geld achter de hand willen hebben.. wel willen we nog een nieuwe keuken, nieuwe cv ketel, dakkapel etc in ons nieuwe huis, maar ook een buffer achter de hand hebben dus eerst nog verder sparen. dat er nauwelijks rente op zit, is jammer, maar dat wil niet zeggen dat we niet meer sparen.. eerst sparen, dan pas uitgeven.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor een deel is het gewoon accepteren dat flexibiliteit in vorm van beschikbaar geld ook geld kost. De rest (boven onze persoonlijke buffergrens dus): investeren. Afhankelijk van de situatie is dat in isolatie/zonnepanelen van het huis of in een indexfonds. Extra aflossen is met name zinnig als de rente van de hypotheek hoger is de te verwachten rente op investeringen. Voor wie dit jaar een hypotheek heeft afgesloten of een variabele rente heeft, is dat momenteel dus geen handige keuze. Het ligt anders als je in 2008 je rente hebt vastgezet op 6% bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben een aantal beleggingspanden, op de bijbehorende hypotheek kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Financiele buffer blijft gewoon op de bank, is wel zo veilig. Alles daarboven wordt gebruikt voor aflossing in box 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toch dan maar een nieuwe auto kopen en de rest richting betaalrekening sluizen

  BeantwoordenVerwijderen