zaterdag 5 maart 2016

Gemeente 'voorkomt' armoede

 Zaanstad helpt op een bijzonder manier mensen bij het voorkomen van armoede en andere problemen. Zo kreeg lasser Amin Salmani Bahripoor een lasmasker om aan het werk te gaan.

Eigenlijk zocht hij contact met het wijkteam voor hulp bij zijn financiën. Maar het leverde hem uiteindelijk een cursus en een lasmasker op. Het wijkteam zag namelijk dat hij als lasser kon en wilde werken, maar de 1200 euro voor de materialen niet kon betalen.

Zaanstad betaalde daarom de spullen voor hem. En dat is niet alleen liefdadigheid; de gemeente verdiende de 1200 euro na twee maanden al terug, omdat het gezin uit de bijstand kwam.

En zo hielp de gemeente meer mensen in de eerste maanden van een experiment. Van een laptop tot een fiets; allemaal uitgaven die de gemeente deed om problemen in de toekomst te voorkomen. 
"Door al onze regels hielden we mensen in armoede, in plaats van voorkomen dat mensen in zo'n situatie belanden. Dat willen we nu anders doen door niet uit te gaan van de regels, maar van de mensen", zegt wethouder Jeroen Olthof.
 Bron: NOS


 Ik vind het een prachtig initiatief en een mooie manier van out of the box denken. Ik ben groot voorstander van zelf je broek ophouden, maar als je niet aan het werk kan komen, omdat je geen geld hebt voor vervoer, geen materiaal hebt om aan de slag te gaan of niet de juiste kleding hebt, vind ik het mooi als de gemeente mee denkt. Het gevaar van bovenstaande is natuurlijk dat hier misbruik van gemaakt kan worden, maar met een goed aannamebeleid kan je dit natuurlijk voorkomen. Ik ben erg benieuwd of deze manier van werken op de lange termijn goedkoper is als het geven van een bijstandsuitkering.

Wat vind jij van het initiatief van de gemeente Zaanstad?

4 opmerkingen:

 1. Daar heb ik maar 1 woord voor: geweldig!
  Eindelijk eens een goede, effectieve aanpak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt als een goed plan! Helaas zullen er altijd mensen zijn die er misbruik van maken, maar dat gebeurt ook wel met de bijstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima initiatief. De mensen die hierdoor hun eigen broek op kunnen houden door uit de bestand te kunnen gaan wegen, denk ik, ruimschoots op tegen de mensen die menen hier misbruik van te moeten maken. Die hou je toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Perfect natuurlijk. Een gemeente met ondernemerslust, vrijheid voor de mensen in plaats van onder de knoet te houden.

  BeantwoordenVerwijderen