donderdag 10 maart 2016

Gemotiveerd blijven om af te lossen

Door een concreet doel te stellen lukt het mij om gemotiveerd te blijven om ons aflosdoel te behalen. Toch vind ik het wel lastig om gemotiveerd te blijven. Na een aflossing valt de relatieve besparing per maand vaak tegen.

Scherp blijven
Bloggen is voor mij een motivatie om scherp te blijven in ons aflosdoel. Ik houd op een aparte pagina de stand van zaken omtrent onze hypotheek bij. Het werkt voor mij motiverend om te zien hoeveel we al afgelost hebben. Spaarcentje (oftewel Min of Meer) maakte het juist inzichtelijk door bij iedere aflossing een foto van het deel van het huis wat haar bezit was geworden te maken. Ik heb ook voorbeelden voorbij zien komen waarbij mensen blokjes inkleurden om duidelijk te maken welk deel van de woning afbetaald was.Uiteindelijk zoekt iedereen een manier om zichzelf scherp te houden en doe je dat wat het best voor jou werkt.

Iedereen kan aflossen
Het lijkt makkelijk om veel af te lossen als je genoeg geld over houdt aan het einde van de maand. Toch is het niet vanzelfsprekend. Ondanks onze hoge inkomens zullen er genoeg mensen met een vergelijkbaar inkomen zijn die alles opmaken. Ik denk daarom ook dat aflossen en sparen niet per definitie iets te maken heeft met je inkomen, maar met je eigen instelling. Zet jij echt concrete stappen om ervoor te zorgen dat je geld over houdt aan het eind van de maand? En ben je bereidt om daar concessies voor te doen? Voor ons zijn de concessies dat ik niet in een nieuwe auto rijd, tweedehands spullen koop en impulsaankopen zoveel mogelijk probeer te vermijden. En voor de dagen dat ik echt even geld uit wil geven heb ik Fuck You money. Geld om ervoor te zorgen dat mijn impulsieve uitgaven in bedwang blijven, maar dat ik toch de ruimte heb om af en toe wat voor mijzelf kan kopen. Zo houd ik het aflossen leuk; het moet natuurlijk wel vol te houden zijn. 

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft om af te lossen? Welke concessies maak je hiervoor?

22 opmerkingen:

 1. Voor mij helpt ook het lezen van allerlei blogs. Dit houdt je scherp,en het is leuk om te zien hoe anderen het vergaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stellen ook per jaar een concreet doel. Dat doen wij ook voor de andere zaken, zoals woningverbetering of vervanging van spullen, die wij in het jaar willen aanpakken.
  Motivatie halen wij, als Riante al aangeeft, uit het lezen van blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lezen van blogs helpt mij wel en ook het naar beneden zien gaan van de hypotheeksom en/of maandlasten. Maar dat laatste gaat inderdaad niet zo hard. Dat bekijk ik dan ook graag over de langere termijn, dan lijkt het nog wat ;-) En ik stel idd ook concrete doelen, want als ik ga voor 'zoveel mogelijk', dan ben ik het op gegeven moment ook wel zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook al flink aan het aflossen, maar van berichten over het verplaatsen van de eigen woning naar box 3 word ik niet vrolijk.
  Straks heb ik geen hypotheek meer, maar wel een groot eigen vermogen en word ik door de belastingdienst aangeslagen voor een heel hoge vermogensbelasting. Ik vind dat echt een doemscenario;
  Mijn doel was om op latere leeftijd geen hoge lasten meer te hebben, maar als deze plannen doorgaan ziet mijn toekomst er niet zo zonnig meer uit 😡
  Groetjes, Mia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook wij lossen af om straks over 5 jaar als wij met pensioen gaan zo laag mogelijke lasten te hebben. Maar dit bericht over verplaatsen naar box 3 daar ben ik echt van geschokken. Wij hebben het nu niet zo breed lossen toch af en dan zouden we daar straks weer geld naar toe moeten brengen. Hebben we nog minder,ach jee wat is wijsheid ik weet het niet meer.
   Marina

   Verwijderen
 5. Ook wij hebben wel eens een motivatie dip wat aflossen betreft. Er gaan jaarlijks bakken met geld naar de bank. We werken hard voor het geld, maar kunnen er eigenlijk niets bijzonders mee doen, omdat we het huis moeten/willen aflossen.

  Het lezen van blogs, maar ook het publiekelijk bekend maken van onze doelen op onze blog, helpt ons. En het idee in de toekomst een stuk minder financieel afhankelijk te zijn helpt ook enorm. Ook al is dat, voor ons, nog heel ver weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem aan dat niemand je gedwongen heeft om een huis/hypotheek van 367.000,- te nemen. Dan moet je daar ook de consequenties van dragen.

   Verwijderen
  2. Haha, nee, vrijwillig gekocht en ook vrijwillig aan het aflossen. We kunnen kiezen voor verre reizen maken, maar wij kiezen voor schulden wegwerken en een rustig leven.

   Verwijderen
  3. Ik herken het helemaal (Wat kost een gezin) Het is eigenlijk niet leuk om af te lossen maar zo noodzakelijk! Ik blijf maar dromen wat ik ga doen als het aflossen klaar is (Vakantie in Afrika, lekker uit eten etc).

   De reactie van RJ vindt ik onzinnig.

   Verwijderen
  4. Aha ok, Wat Kost Een Gezin. Dacht ff dat je aan het zeuren was haha.

   Verwijderen
 6. Doelen (die ook weer kunnen veranderen) stellen en het lezen van blogs hoe anderen dat doen. En die dalende maandlasten helpen toch ook wel een beetje hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk zou motivatie voor aflossen niet nodig moeten zijn, maar het zou een gewoonte moeten zijn. Bij mij is het dat eigenlijk wel, inmiddels. Dat duurde overigens wel wat jaartjes, hoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja blijft moeilijk maar elke euro minder is weer minder.
  Het word ons wel van alle kanten ontmoedigd maar volg gewoon je plan; consuminderen en je hypotheek aflossen.
  Wij hebben dat ook als je flink wat geld in de aflossing stopt en per maand scheelt het soms maar 3of 4 euro.
  Maar wij vinden het gewoon fijn minder schuld want wij kunnen het niet geheel aflossen ivm pensioen.
  En zulke blogs als deze geven mij in ieder geval het gevoel dat wij niet de enige zijn die aflossen in onze omgeving word er raar naar ons gekeken of ze snappen het niet.
  Ik zou zeggen tegen de nog jongere mensen hier.....aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn pas sinds kort begonnen met aflossen. Ik heb inmiddels al veel blogs over dit onderwerp gelezen. Vaak genoemd wordt Mr. Money Moustache. Nou streven wij persoonlijk geen FO na (en hij is wel heel erg Amerikaans, haha), maar deze post waarnaar in een andere Engelstalige blog werd verwezen als een absolute eye-opener en inspiratie vond ik wel een hele goeie:

   http://www.mrmoneymustache.com/2012/04/18/news-flash-your-debt-is-an-emergency/

   Het gaat erover dat je schuld moet zien als een noodsituatie waar je direct iets aan moet doen. Zijn stukje gaat weliswaar vooral over consumer debts, ofwel creditcardschulden, maar je kan dat natuurlijk doortrekken naar je hypotheek die immers net zo goed een schuld is en dan voor de meeste mensen ook meteen nog eens een megaschuld.

   Verwijderen
  2. Apart dat je een ander blog nodig had om daar te komen, want die staat gewoon tussen de MMM classics op z'n site.
   Die zou ik sowieso allemaal even lezen ;)
   Ook als je geen FO nastreeft.

   Verwijderen
 9. Het bedrag wat ik aflos komt vooralsnog niet van geld dat ik maandelijks spaar maar van een belastingvrij spaarplan die in 2014 afliep en uitgekeerd werd. Dit was een een zogeheten woekerpolis (Koersplan van Aegon/Spaarbeleg). Lange tijd leek het erop dat het resultaat maar een klein bedrag zou worden gezien de jaarlijkse overzichten. Uiteindelijk viel het bedrag wat uitgekeerd werd nog wel mee (natuurlijk wel veel minder dan in de brochures toendertijd voorgespiegeld werd en waarschijnlijk had ik met sparen tegen de toenmalige rente meer gehad). Omdat ik niet meer op een groter bedrag had gerekend, had ik er voro mezelf geen echte bestemming aangegeven voor wanneer dit uitgekeerd zou worden.
  Enkele jaren voordat dit zou worden uitgkeerd was ik begonnen om jaarlijks een bedrag vast te zetten op een 10-jarig deposito om dan aan het eind van de 30 jaar periode van mijn aflossingsvrije hypotheek deze in één keer in zijn geheel te kunnen aflossen. De rente van deze deposito’s was toen evenhoog als mijn hypotheekrente (4,5%) en op deze manier zou het bedrag niet vastzitten in een hypotheek maar eventueel nog voor een ander doel kunnen worden gebruikt mocht dat nodig zijn.
  Maar aangezien de spaar en depositorente’s sinds die tijd ontzettend zijn gedaald en nauwelijks nog iets opleveren en het bedrag van mijn Koersplan eigenlijk een extraatje was wat ik voor deel al had afgeschreven, besloot ik toen om dit bedrag in te zetten om mijn aflossingsvrije hypotheek (deels) mee af te lossen. Sinds 2014 heb ik nu jaarlijks een bedrag van €4500 per jaar afgelost, dit is net iets minder dan 10% van dit hypotheekdeel. Het restant van dit bedrag is samen met de uitgepaarde rente genoeg om tot 2018 hetzelfde bedrag af te lossen, zonder dat ik ander eigen spaargeld hiervoor hoef te gebruiken. Ook heb ik in 2013 een schenking van mijn moeder ontvangen van €3000 en dit gebruikt voor aflossing.

  Wel spaar ik sinds vorig jaar €200 per maand op een aparte spaarrekening om ook na 2018 nog €4500 per jaar te kunnen blijven aflossen. Deze €200 is mogelijk vanwege dalende vaste lasten en salarisverhoging. Verder spaar ik per maand €600 voor andere doeleinden (buffer, ooit een nieuwe keuken/badkamer, op maat gemaakte boekenkasten op zolder, inleg lijfrente en toch nog steeds elk jaar een bedrag vastzetten op een 10-jarig deposito).

  Ik heb sinds ik op in 1990 mezelf ben gaan wonen en een eigen huis heb, altijd een vast bedrag per maand gespaard en heb niet gevoel dat ik er iets voor hoef te laten. Gewoon het bedrag op de spaarrekening te zien groeien was en is motivatie genoeg. Hierdoor kon ik in 2007 samen met de overwaarde van mijn vorige woning met gemak een behoorlijk bedrag contant inbrengen in mijn huidige woning én had ik meer dan genoeg geld voor bv de vloeren, raambekleding, wat nieuwe meubels e.d.
  Momenteel heb ik genoeg spaargeld om de aflossingsvrije hypotheek in zijn geheel af te lossen en ook nog een groot deel van de spaarhypotheek, al is dat ivm belastingtechnische regels niet verstandig. Maar op papier ben ik al bijna hypotheekvrij wanneer je de hypotheek schuld afzet tegen mijn spaargeld en het saldo van het gespaarde geld van de spaarhypotheek.

  Ook ik word niet vrolijk van de berichten over het verplaatsen van de eigen woning naar box 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik raakte wat gedemotiveert omdat de maandlasten al zo laag zijn nu. Maar omdat de rente vaste periode over een kleine 5 jaar stopt en dan de rente hoger zal zijn, schat ik zo in, blijven we toch aflossen, om hopelijk helemaal op nul te staan, tegen die tijd. We geven er best wat voor op, maar voelen dat niet zo en kijken nu al weleens vooruit, wat we allemaal zouden kunnen doen als we hypotheekvrij leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach... box 3. Ik ben verbaasd dat iedereen zo verbaasd is. Dat zat er al in toen de hypotheken regeling aangepast werd. Is toch een ideale melkkoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap de verbazing ook niet helemaal, dit kan je toch aan zien komen? Zeker in NL;-)

   Verwijderen
 12. aflossen doen we nog niet (pas 4 weken een hypotheek :p) maar we heben wel veel geld gespaard de afgelopen jaren waardoor we juist dit huis konden kopen. er moest veel aan gedaan worden nl en dat betalen we dus zelf (meefinancieren in je hypotheek kan ook nauwelijks meer..) maar qua uitgaven zullen we t zelfde blijven doen als voor de aankoop van ons huis. wel zullen de kosten wat hoger zijn dan van ons huurhuis (alleen al wat we er nu instoppen om er uberhaupt te kunnen wonen.. is een halvering van t spaargeld... ) voordat we zover zijn dat we kunnen gaan aflossen(extra.. annuitaire hypotheek) maar wat we er voor laten.. (ook nooit anders gedaan.. dus weinig om aan te wennen) een korte vakantie in eigen land.. (wel in een huisje.. ) 1 auto ipv 2 (en hierdoor kan ik minder weg met de kids als ik zou willen bijv, ook al werk ik vanuit huis.. hiervoor moest man bijv ook met dochter naar zwemles omdat ik dat niet red als gastouder op de fiets met ook kids die dan gehaald moeten worden ) geen merkkleding en ook niet wekelijks shoppen oid, doe ook niet met de mode mee, draag t gewoon tot t versleten is (helaas slijten broeken heel erg snel als je veel op de grond zit/speelt met de kids), geen dure winkels voor meubels etc, nu ook alle klusspullen van hor.nbach bijv ;) nieuwe meubels van le.en.bakker bijv. t voelt niet alsof we er veel voor doen, maar ken genoeg stellen met meer inkomen, die t krapper hebben dan wij ;) ben zelf ook best trots dat we t zo goed redden financieel en sparen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij willen jaarlijks minimaal 6.000 euro aflossen en dit hoeft alleen nog maar dit jaar en volgend jaar. Dan is op 1.340 euro deze hypotheek weg.
  De andere aflossingsvrije hypotheek wordt met spaardepots op 26.400 euro na afgelost over 14 jaar. Dit moet dus haalbaar zijn. Alles wat we meer dan de 26.400 aflossen vinden wij dan terug als spaargeld.
  Eigenlijk nog geen dip gehad, en komt die er wel dan lossen we gewoon een jaar niet af. Als wij 6.000 euro blijven aflossen is dit een bedrag van 84.000 over 14 jaar. Voor ons is 6.000 euro goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij lossen maandelijks €2.000,- extra af. (We lossen €115.000,- af in ruim 4 jaar) De motivatie vind ik in het feit dat we nu zo keihard eraan werken, waardoor we binnen 3 jaar er vanaf zijn. Dat is te overzien. We hebben nog steeds een riant leven en kijken na die 3 jaar uit om te sparen voor een lange verre reis met onze drie kids. Dat laatste in het vooruitzicht houdt m'n blik op dat doel! Beter 4 jaar hard sparen dan 30 jaar verbonden zijn aan een bank :-)

  BeantwoordenVerwijderen