dinsdag 8 maart 2016

Klopt de stijging van jouw Onroerende Zaak Belasting?

 De stijging van de OZB mag maximaal 1,57 procent zijn ten opzichte van het jaar ervoor. Toch houden heel veel gemeentes zich niet aan deze afspraak. Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er behoorlijke verschillen tussen de diverse gemeenten. In Schiedam betalen huiseigenaren 180 euro per jaar. In Nijmegen is de ozb bijna drie keer zo hoog. Uit de steekproef blijkt dat de onroerendezaakbelasting in de gemeente Laarbeek met 13 procent omhoog gaat. Een huiseigenaar moet hier gemiddeld 30 euro meer gaan betalen. Ook in Weert en Amersfoort is er met respectievelijk 12 en 11 procent sprake van een flinke stijging.

Eigen Huis stelt dat gemeenten al vijf jaar achtereen de afspraken over de maximale ozb-verhoging collectief overschrijden. Dit zouden zij ongestraft kunnen doen omdat overschrijdingen voor individuele gemeenten geen nadelige consequenties hebben. Eigen huis heeft dit jaar een steekproef genomen in 107 gemeenten. Je kan hier bekijken of jouw gemeente erbij staat. Vorig jaar heeft VEH alle gemeentes beoordeeld.  Dit bestand kan je hier bekijken
Bron: nu.nl 

Ik vind het onbegrijpelijk dat er zulke grote verschillen zijn en gemeentes zich niet aan de gemaakte afspraken met de overheid houdt. Mijn gemeente is niet meegenomen in de steekproef van dit jaar. De factuur heb ik overigens al wel binnen. De WOZ-waarde van onze woning is op 334.000 euro gezet. Daarover wordt een OZB tarief van 0,1187% gerekend, waardoor wij voor de OZB 396,40 moeten betalen. Vorig jaar was onze WOZ-waarde 328.000 waarover een OZB-tarief berekend werd van 0,109%. We moesten toen een bedrag van 358,83 euro betalen. Een stijging van 37,57 euro.


Is de Onroerend Zaak Belasting in jouw gemeente gestegen? Was deze stijging lager dan de maximale verhoging van  1,57%?

4 opmerkingen:

 1. Hier in Hoogland (gemeente Amersfoort) hebben we inderdaad deze absurde verhoging doorberekend gekregen. Het meest erge nog; bezwaar kun je enkel aantekenen tegen de WOZ waarde van de woning en niet tegen het vastgestelde belastingpercentage. Tenenkrommend om ieder jaar weer te zien hoe er "gespeeld" wordt met of de WOZ-waarde of het Belastingpercentage, om zodoende weer een fiks bedrag van je bezit af te troggelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Belachelijk dat ze dat open en bloot kunnen doen, en er geen echte gevolgen zijn. Kun je net zo goed geen regels maken.
  Bij ons was de verhoging redelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze hebben hier de wozwaarde verhoogd van elk huis. Zodat er een correct percentage gevraagd kan worden. Daarnaast is er een 'éénmalige' kostenpost van 10 euro.
  Ach
  De lokale overheid leert het van hun grote broers..

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat je een bronverwijzing doet. Of hebben zij jou ge copy paste-ed;-)

  Ik woon in Nijmegen. Bof ik even.... hm...

  BeantwoordenVerwijderen